Hoppa till sidans innehåll
Foto: FIVB

FIVB World Tour: Åhman/Hellvig till semifinal i Montpellier

28 AUG 2020 19:35
18-åriga beachvolleylöftena David Åhman (IKSU) och Jonatan Hellvig (Lidingö SK) är klara för semifinal vid världstourtävlingen i Montpellier, Frankrike. Det står klart efter fredagens dubbla slutspelstriumfer.
  • Skapad: 28 AUG 2020 19:35

Efter det inledande gruppspelet, som genererade i en vinst och en förlust, stod David och Jonatan öga mot öga med landsmännen Peter Lundgren / Jakob Wijk Tegenrot när slutspelet startade med Round of 12 vid lunchtid under fredagen. Matchen var en repris från SM-semifinalen tidigare i augusti, och återigen var det Åhman/Hellvig som var vassast, den här gången i två raka set (21-13, 21-17).

I den efterföljande kvartsfinalen väntade stentufft motstånd i form av chilenska brödraduon Marco och Esteban Grimalt, rankade 25:a i världen, men David och Jonatan lät sig inte skrämmas. De fokuserade på sitt eget, unika och spektakulära spelsätt – med så kallade ”Swedish Jump Sets” – med vilket de imponerade stort och utmanövrerade motståndet i skiljeset (21-17, 17-21, 15-9).

- Segern mot världslaget Grimalt/Grimalt är den absolut största skalpen vi någonsin tagit. Coolt att se nivån vi kan spela på och att spelidén håller mot topplag, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

Därmed är Åhman/Hellvig alltså framme i lördagens finalspel, som inleds med semifinaler och avslutas med medaljmatcher. Semifinalerna spelas under förmiddagen, bronsmatchen 16:00 och finalmatchen 17:00.

18-åringarna, som ingår i SOK-programmet Topp och Talang, har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. 2018 var det stora genombrottsåret, med U18-EM-guld, Ungdoms-OS-guld och Lilla Bragdguldet. Under 2019 tog de som 17-åringar steget ut på den största av beachvolleyscener, FIVB World Tour, och framgångarna lät inte vänta på sig. I oktober dundrade duon hem en historisk bronsmedalj vid Aspire Beach Volleyball Cup i Doha. Under 2020 har utvecklingen sedan fortsatt i rätt riktning, trots pågående coronapandemi. Det purfärska SM-guldet som säkrades på Tylösand i början av augusti var ett bevis, och de nya framgångarna i Frankrike understryker det ytterligare.

Turneringen i Montpellier har varit en minst sagt lyckad historia med svenska ögon sett. Göteborg BC-duon Martin Appelgren / Alexander Herrmann tog sig in via kvalturneringen och nådde hela vägen till kvartsfinal, där äventyret tog stopp mot hemmaspelarna Platre/Loiseau efter en stentuff tresetare (16-21, 21-17, 13-15), som nu blir Åhman/Hellvigs semifinalmotståndare. Appelgren/Herrmann slutar därmed på femte plats vid veckans World Tour-tävling. Dessutom nådde också tidigare nämnda Peter Lundgren och Jakob Wijk Tegenrot en fin niondeplats, ett resultat som kunde varit ännu bättre om inte Åhman/Hellvig stått i vägen.

LÄNKAR
Officiell turneringssajt: https://bit.ly/32ttEE2
Spelschema/resultat: https://bit.ly/34xRcu2
Livestream: https://bit.ly/34AeKOY

Appelgren/Herrmann och Tegenrot/Lundgren stod också för fina prestationer i Frankrike. Foto: FIVB

Skribent: Herman Sewelén
Epost: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER

mikasa_ramlinje


 VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info