Hoppa till sidans innehåll
Foto: FIVB David Åhman tar en bagger framför Jonatan Hellvig. De är nu i Thailand för att spela U21-VM.

Beachvolley: I natt inleds U21-VM för Åhman och Hellvig

14 DEC 2021 14:18
De har vunnit tre olika europeiska mästerskap för juniorer.
De har vunnit Ungdoms-OS.
Men ännu inget VM. Den chansen har Åhman/Hellvig nu. I natt inleds U21-VM i Phuket, Thailand.
  • Uppdaterad: 14 DEC 2021 14:18

I natt kl 05.20, eller i morgon bitti om man så vill, inleds U21-VM för de svenska beachvolleystjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig i ett mästerskap som skulle ha spelats i september.

Smittspridningsläget i Thailand var under sensommaren så allvarligt att såväl U19-VM som U21-VM flyttades fram till december. Förra veckan spelades U19-VM med guld till Frankrikes killar (Teo Rotar/Arthur Canet) och USA:s tjejer (Megan Kraft/Delayne Maple). Inga svenska lag deltog.

Nu är det dags för de äldre unga lagen att göra upp om världsmästartiteln. David och Jonatan har för en gångs skull åldern inne. Med andra ord är detta deras sista gemensamma chans att spela U21-VM. Tidigare har de annars varit synnerligen unga när de vunnit sina guld.

Tuffaste gruppen

Åhman/Hellvig, som för ett halvår sedan vann U22-EM, är nu på plats för att kämpa om ett juniorvärldsmästerskap. Svenskarna kvalade in till U21-VM genom att vinna U20-EM 2020.

Main draw i U21-VM spelas 15-19 december. Svenskarna har lottats i pool D där de inleder i morgon bitti, 05.20 svensk tid, med att möta Day/Cuzmiciov från Israel. I gruppen finns också Veretiuk/Arkhipov, Ryssland, och Sepka/Semerad, Tjeckien.

– Vi har nog fått den tuffaste gruppen. En av ryssarna har vunnit både U19-VM och U20-EM. Tjeckerna spelade vi jämnt mot i Prag i somras och israelerna har också erfarenhet från World Tour, berättar den svenske förbundskaptenen Rasmus Jonsson.

Jonatan Hellvig spike förbi brasse.jpg
Jonatan Hellvig kan komma att få möta fler brasilianare i U21-VM. Foto: FIVB


– Det stora målet är att stå för bra prestationer i varje match och ta vårt spel framåt. Tuffa lag kommer bland annat Italien, Ryssland, Tyskland och Tjeckien att vara. Sen vet vi väldigt lite om Brasilien och USA som båda kommer med två lag var.

Träningsläger på Teneriffa

Åhman/Hellvig har laddat upp med ett åtta dagar långt träningsläger på Teneriffa och annars har det blivit mycket träning på The Beach i Södertälje.

– Vi har tränat på riktigt bra hela hösten. De flesta lagen i världstoppen har tagit ett längre break efter OS eller Världstourfinalen, medan vi har sett det som en stor möjlighet att kunna komma i kapp och ta oss förbi så många lag som möjligt, säger Jonsson.

I november blev Åhman/Hellvig 5:a i en World Tour 4-star vilket är deras bästa resultat hittills i en internationell seniorelittävling.

– Det är några områden som vi efter den europeiska säsongen har valt ut att försöka förbättra och jag tycker att man kunde se i den fyrstjärniga världstouren i Itapema senast att vi är på rätt väg, säger Jonsson.

Nu är det juniorvärldseliten som gäller igen och Åhman/Hellvig går in i tävlingen med flest rankingpoäng av alla. Däremot seedas de på 13:e plats eftersom seedningssystemet bygger på hur länderna snarare än de aktuella spelarna har presterat i tidigare mästerskap.

– Det enda vi ska fokusera på är att försöka göra en så bra prestation som möjligt i vår nästa match och försöka göra så mycket som möjligt av det som vi har tränat på, menar den svenske coachen.

Sverige deltar inte i tjejernas U21-VM som spelas parallellt.


Spelschema, resultat och streaming

Resultat och spelschema i U21-VM finns här.

Semifinalerna och finalerna kommer streamas. Länk kommer uppdateras på denna plats eller i nya atriklar på volleyboll.se.
Det samma gäller länk till eventuell streaming av Sveriges matcher.

Skribent: Ulric Svensson
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info