Hoppa till sidans innehåll

Level 6


Gäller från 2016-07-30    

Pdf för utskrift 

REGLER FYRMANNA LEVEL 6

Spelplan och utrustning
Fyrmanna level 6 spelas på fullstor plan (9x18m). Level 6 ska spelas med antingen seniorboll (260g) eller ungdomsboll (200-230g). Mikasa SYV5 och Mikasa School är rekommenderade ungdomsbollar. Tävlingsledningen avgör vilken boll som har företräde.

Näthöjd
Näthöjden är 210 cm, nätet ska vara utrustat med antenner.

Spelarna
Lagen ska ha enhetlig numrerad klädsel. 

Antalet spelare i laget
Ett lag kan bestå av tre till sju spelare. Är man sex eller sju spelare är det rekommenderat att dela upp dem i två lag. Ett lag kan vid exempelvis skada spela med två spelare, efter godkännande från tävlingsledningen.

Grundpositionerna
Spelarna ställer upp på valfritt sätt med upp till fyra spelare på banan. Är det fler än fyra spelare i laget får man ha en eller flera avbytare som roterar in när man vinner tillbaka serven. Den spelare i laget som senast servat är baklinjespelare, vilket medför begränsningar i anfall och blockering, övriga är framlinjespelare. 

Rotation och spelarbyten
Varje gång man vinner tillbaka serven roterar laget och nästa spelare enligt serveordningen servar. Avbytare roterar direkt in på serveposition. Ifall samma spelare gjort fyra servar i rad och laget ska serva en femte gång roterar man, så att nästa spelare får serva. 

Om en spelare gör en femte serve utan att det uppmärksammas innan serven slagits rättas felet till efter att bollen är färdigspelad. Ifall mottagande lag vinner bollen fortsätter spelet som vanligt, ifall servande lag vinner roterar de omgående.

Matchen
En match i level 6 kan spelas antingen på tid, i tre set eller i bäst av två eller tre set.

Nät och mittlinje
Man får inte beröra nätet, undantaget ifall bollen påverkar nätets läge så att en spelare berörs av nätet på grund av det. Under spel får fot beröra motståndarens planhalva om någon del av foten befinner sig på eller rakt ovanför mittlinjen. Är hela foten över bedöms övertramp. Övriga kroppsdelar får vara över mittlinjen, så länge man inte stör motspelarna. En boll som är under nätet kan spelas vidare så länge någon del av bollen är på egen sida.

Matchstart och serve
Varje boll startas med en serve. Spelet sätts igång med valfri serve från bakom baslinjen.

Boll inne och ute
En boll som efter att ha passerat nätet innanför antennerna studsar utanför linjen bedöms som ute. Om den studsar på eller innanför linjen bedöms den som inne. Studs som används efter första tillslaget får studsa utanför planen.

Studsen
Förutom före servemottagning eller när boll kommer direkt från motståndarens block får bollen studsa en gång innan den spelas över på motståndarlagets sida. Bollen får studsa utanför planen, men inte i väggar, tak, på personer eller föremål. Boll som går över nät, studsar och sedan direkt tillbaks till sidan den kom ifrån utan att någon spelare berör den bedöms som omboll.

Slagen
Samma spelare får inte röra bollen två gånger i följd, med undantag efter blockering. Bollen kan slås med vilken kroppsdel som helst utom vid serve som ska slås med armen. När bollen kommer över till den egna sidan har laget högst tre slag och en studs på sig att returnera den. En blockering räknas inte in i dessa slag.

Skärm
Man får inte avsiktligt skärma servaren så att mottagaren inte ser bollen. Om man gör det kan mottagaren säga till och den som skärmar ska då flytta på sig. Flyttar inte spelaren på sig trots uppmaning förloras bollen. 

Anfall från baklinjespelaren
Baklinjespelaren får anfalla så länge någon del av bollen befinner sig under nätkanten eller senaste fotisättningen gjorts bakom anfallslinjen.

Blockering
Blockering räknas inte som ett tillslag. Samma spelare som blockerat får därför spela bollen igen, då räknas det som ett tillslag.

Boll som blockeras direkt i golvet på motståndarlagets sida ger poäng. Förutom poäng via block som går i golvet blir det poäng även med ett anfallsslag på alla typer av boll som kommer från motståndarens planhalva och som går i golvet på motståndarens sida. En förutsättning är att handlingen sker i anslutning till nätet och ovanför nätkanten. Som närhet räknas en armlängd.

Som komplement till ovan regler finns även volleybollreglerna. Se också Svenska Volleybollförbundets tävlingsbestämmelser.

 

Uppdaterad: 29 OKT 2019 13:19 Skribent: Svensk Volleyboll

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER

mikasa_ramlinje


 VI STÖDER

 

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info