Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Westan växer med välgörenhetsprojektet

04 MAR 2016 15:58
Emma Snelder ville göra skillnad och hon ville göra det på riktigt. Sagt och gjort, Emma började anordna volleybollträningar för nyanlända och ensamkommande ungdomar. En succé skulle det visa sig. Nu växer föreningen så det knakar.
  • Uppdaterad: 11 SEP 2017 11:19

Som en klubb i volleybollandet mellan Göteborg och Falkenberg har VK Westan hittat nya vägar att driva verksamheten framåt och utvecklas som idrottsförening. Faktum är att man växt så det knakat det senaste året - och i samma veva stått för en beundransvärd insats.

Sedan i höstas bedriver föreningen ett framgångsrikt projekt med veckoliga volleybollträningar för nyanlända ungdomar. I bräschen för initiativet går en av klubbens barn- och undomsansvariga, Emma Snelder.

– Idrott kan göra skillnad, och jag kände att det var dags att höra just det. Jag ringde kommunen och privata aktörer och frågade om de hade nyanlända som ville testa på volleyboll. Och på den vägen är det, säger Emma Snelder och fortsätter:
– Det här är ungdomar som många gånger har jobbiga upplevelser och minnen i ryggsäcken, och som kommit till Sverige utan varken en mamma eller pappa. Vi vill skapa en mötesplats för dem; ett ställe där de kan komma ut och aktivera sig, utöva idrott och träffa svenska barn och ungdomar i samma åldrar. Vi vill kort och gott att de ska känna sig trygga och få möjligheten att komma in i samhället.

Lär sig svenska

Emma kan visserligen bara ett par fraser och uttryck på arabiska och persiska, men det är långt ifrån tillräckligt för att göra sig förstådd när det gäller att förklara volleybollregler. Ändå har den potentiella språkbarriären aldrig varit ett problem.

– Det går att göra sig förstådd ändå. Dessutom blir de bättre och bättre på svenska. Det är fantastiskt att se hur de utvecklas bara genom att få komma hit och spela. 

Westans före detta ordförande tillika ledamoten i Sydsvenska Volleybollförbundet, Sofia Dahlström, har varit en stöttepelare och ett viktigt bollplank för Emma Snelder i projektet. Månaderna har passerat och fler frivilliga ledare har anslutit sig.

– Vi har pappa, vars son spelar i laget, som hjälper till otroligt mycket. Dessutom har det tillkommit två ledare som pratar persiska och som är på många av träningarna. De har blivit lite av förebilder för ungdomarna och det är jätteviktigt. Det är underbart att vi blivit några stycken som drar i det här. Det går att göra så mycket mer när man jobbar tillsammans.

Föreningen växer

Projektet har blivit en succé, minst sagt. På kort tid har föreningen växt från cirka 150 medlemmar till omkring 230. Något som lett till att VK Westan fått fart på pojklagsverksamheten.

– Vi har hela tiden jobbat med målet att försöka slussa in dem i befintliga lag och det har fungerat fantastiskt. Vi hade ett pojklag här tidigare som inte bestod av mer än fem killar och som saknade ledare. Tack vare de ensamkommande flyktingkillarna har laget vaknat till liv. Nu är det plötsligt 13 stycken i laget och de har roligt tillsammans.

– Det finns en enorm träningsvilja och otrolig disciplin. De vill inte att träningarna ska ta slut. Detsamma gäller styrkepassen. De gnäller aldrig. Det här visar verkligen att idrott som lagsport kan göra skillnad.

"För folk samman"

Emma konstaterar att den här typen av insatser har betytt mycket för både ungdomarna, föreningen och henne personligen.

– Jag känner ödmjukhet och tacksamhet för det jag har. Det skänker perspektiv till saker. De är en fantastisk inspiration både för mig och föreningen. Det här för folk samman och låter oss upptäcka nya saker. Vi lär oss att nytt inte är farligt - att idrott inte har några gränser. 

Har du tips till föreningar som vill starta upp något liknande?

– Man måste ha tålamod. Man måste vara förstående. Det här är ungdomar som inte har en mamma och pappa som kan skjutsa och hämta från träning eller som väntar på dem när de kommer hem. Visst är det en utmaning, men det gäller att inte vara rädd. Jag kan inte persiska - och i samma rum finns 20 ungdomar som inte kan svenska, men det går ändå. Det viktigaste är att man hjälps åt.

Hör av dig till VK Westan och Emma Snelder för fler tips. 

LÄS MER
Humor och glädje när kanadensare tar över Instagram
Lunds VK klara för Elitserien

Nya tävlingsbestämmelser fastställda
Detaljerna avgjorde toppmötet 

Skribent: Herman Sewelén

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info