Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Landstedt

Volleyboll på frammarsch i Norrköping

17 MAR 2021 11:35
Pågående pandemi till trots, volleybollen växer så det knakar i KFUM Norrköping. Inom loppet av ett par år har antalet aktiva spelare och ledare tiodubblats.
  • Uppdaterad: 17 MAR 2021 11:35

I januari 2019 utgjorde tolv spelare det enda volleybollaget i Norrköping, Sveriges elfte stad sett till antalet invånare. Två år senare har verksamheten vuxit till att omfatta över hundra barn, ungdomar och ledare.

Fem träningsgrupper i fyrmannavolleyboll är igång. Så även grupper som tränar volleybompa och kidsvolley. Och mer är på ingång. 18 föräldrar som agerar lagledare och hjälptränare engageras i dagsläget, och ytterligare tre ungdomsledare utbildas i KFUM:s regi.

Bakom "boomen" står fyra före detta volleybollspelare som gått tränarutbildning hos volleybollmissionären Jens Persson, Habo Wolley. Anna och Fredrik Aldenmark är två av dessa:
- Våra barn var sugna på att prova på volleyboll, så vi startade upp en grupp och märkte fort att intresset var stort. En tanke föddes om att man skulle starta upp fler grupper för att låta barn få testa på fyrmanna, berättar paret.

Fantastisk idrott socialt

Engagemanget växte snabbt och ett projekt under namnet Volleylyftet, stöttat av såväl kommunen som KFUM Norrköping, kom snart igång:
- Volleyboll är en socialt fantastisk sport där alla kan vara med. I Norrköping finns många barn som inte idrottar alls, så vi tänkte att det var dags att göra något för fler än våra barn. Med alla nyanlända som vi stötte på i skolan såg vi att volleyboll var uppskattat, så vi satsade på att göra det hela till ett inkluderande projekt, dit alla är välkomna. Föräldrar med utländsk bakgrund, föräldrar som inte själva har en idrottsbakgrund, blandat med föräldrar som växt upp i förenings-Sverige. På så sätt skapar vi ett mer inkluderande samhälle. KFUM var snabba med att ta upp bollen och stötta oss, samtidigt som kommunen mer än gärna ville hjälpa till, fortsätter Aldenmarks.

collage_nkpg_webb2.jpg
Foto: Niklas Landstedt.

Vilka lärdomar kan ni dra av ert projekt och dela med er av till andra inom rörelsen?
- Konceptet ”Gör saker tillsammans med dina barn” har varit en framgångsfaktor. Många barn och föräldrar har blivit väldigt engagerade och glada över att ha det här tillsammans. Sedan kör vi en träning i veckan, så att det inte blir stress och krav. Vi har lärt ut att man ska älska att komma till träningar, längta och se fram emot det. Kvalitet slår kvantitet. Vi sysslar med breddidrott och de barn som senare vill vidare kommer få möjligheter till det. Att ha en regelbunden och öppen dialog med föräldrar har också varit framgångsrikt. Vi är många vuxna på träningarna, många ledare som bidrar med smått och stort, ingen är ensamt ansvarig. Alla kommer in med positiv attityd och hejar på barnen.

Visionen: Volleyboll - ett självklart val för många barn

När vädret och omständigheterna tillåter det är tanken att verksamheten också ska ta klivet ut i sanden. Planen är att det ska hållas beachvolleyträningar, dagsläger och miniturneringar för level 4 och 5 under sommaren som kommer.

Förhoppningen är också att projektet förlängs med åtminstone ett år:
- Då är tanken att vi riktar in oss särskilt mot barn och ungdomar i högstadieåldern. Långsiktigt vill vi bygga upp en organisation som inte är personberoende. Vi vill kunna fortsätta ta emot nya grupper hela tiden. Ett mål är att vi ska ha så många lag och träningsgrupper att vi kan spela egna sammandrag, serier och turneringar. Ett annat långsiktigt mål är att kunna erbjuda träning upp i vuxen ålder, både på motionsnivå och elitnivå. Visionen är ett KFUM Norrköping som har volleybollag i alla åldrar och på alla nivåer; att volleyboll blir ett självklart val för många barn, säger Anna och Fredrik.

- Volleylyftet i Norrköping är ett fantastiskt projekt. Vi upplever att det trots pandemin just nu sveper en volleybollvåg över landet. Många föreningar hör av sig och berättar om en påtaglig tillströmning barn och ungdomar som vill testa på vår idrott. Det är otroligt glädjande och visar att volleyboll ligger rätt i tiden. Samtidigt innebär det en utmaning både för föreningar och förbund att ta vara på detta med tanke på omständigheterna som råder. Att smittspridningen minskar och restriktionerna lättar är ett måste för att vi ska ha goda förutsättningar att sätta våra unga i rörelse, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

FAKTA: Så jobbar KFUM Norrköping med Volleylyftet
Projektet går ut på att få fler barn i rörelse, fler föräldrar att engagera sig i sina barns idrottande samt öka intresset för volleyboll. Anna Aldenmark jobbar 50 procent med projektet, anställd av KFUM, medan Fredrik Aldenmark jobbar ideellt på kvällar och helger. Anna har varit runt till skolor, klass 4-6, i kommunen och lärt ut fyrmannavolleyboll och sedan har eleverna bjudits in att delta på ”prova på-träningar”. Där har de samlat föräldrar och barn och förklarat för alla hur de ser på idrottande. Alla får vara med, inga krav på prestation, bara på inställning. Fokus på positiv förstärkning och att som förälder våga vara med, även om man inte kan idrotten. Många föräldrar har sedan gått utbildningar, som Fredrik håller i. Träffar och utbildning med föräldrar har skett digitalt eller i små grupper, med endast tre föräldrar i taget. De har dels fått lära sig om volleyboll men framförallt hur man blir en positiv förebild och bygger ett tryggt och harmoniskt lag. Vartefter grupperna vuxit till cirka 10 spelare så har de knoppats av till nya träningsgrupper för att ge plats för ytterligare prova på-verksamhet.

23_webb.jpg
Foto: Niklas Landstedt.

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info