Hoppa till sidans innehåll
Foto: barnidrottspriset.com

Volleybollförening nominerad till Svenska Barnidrottspriset

15 MAJ 2020 15:52
Lemonade IF har som ett av nio bidrag nominerats till Svenska Barnidrottspriset 2020 för sin inkluderande idrottsverksamhet där alla är välkomna.
  • Skapad: 15 MAJ 2020 15:52

Juryn har sammanträtt och pristagaren av Svenska Barnidrottspriset 2020 offentliggörs tisdagen den 19 maj på barnidrottspriset.com samt i gruppen Barnidrott på Facebook.

Kriterierna, att leva upp till Barnkonventionen inom svensk barnidrott för att bli nominerad, gör Svenska Barnidrottspriset unikt i sitt slag och är mer aktuellt än någonsin nu när Barnkonventionen är lag i Sverige. Bakom priset står Nätverket Svensk Barnidrott med Börje Salming som ambassadör. 

Årets nominerade, som alla på olika sätt konkret visar på att de agerat eller bedriver verksamhet utifrån Barnkonventionen, är följande:

• De 11 barn i Örnsköldsviks Gymnastikklubb (ÖGK) som slog larm om missförhållanden
• Johanna Fredman och Alvik Basket
• Skolgårdsläraren Gustav Sundh
• Höllvikens Boxningsklubb
• Frame Fotboll
• Lemonade IF, Onsala
• Anders Adill, Öregrund
• Marvin Semakala
• IFK Tumba Handboll / IFK Tumba Härs & Tvärs
Här finns mer information om samtliga nominerade!

Juryn består av:
Anna Jönsson Haag - tidigare landslagsåkare i längdskidor.
Emil Jönsson Haag - tidigare landslagsåkare i längdskidor.
Leon Cadei - 2019 års pristagare av Ungt Kurage från Raoul Wallenberg Academy
Emma Fagerstrand – grundare och föreläsare för Barnrättskonsulterna
Louise Hammarbäck Miranda – grundare och generalsekreterare för PACS

I år delas priset ut för åttonde gången. Prisceremonin sker som tidigare på Stockholm Stadion. Datum är ännu inte bestämt med anledning av rådande samhällssituation. Information och uppdateringar lämnas i gruppen Barnidrott på Facebook bit.ly/facebook-barnidrott samt på hemsidan barnidrottspriset.com

Nomineringen av Lemonade IF
Text och bilder är saxade från barnidrottspriset.se

Motivering: En förening inom idrotten för att välkomna istället för att utesluta, oavsett idrottsliga prestationer. Viljan att skapa någonting som Lemonade IF kände inte fanns var nog en av de största anledningarna till varför föreningen startades och som nu funnits sedan juni 2018. En förening för barn och unga och med barn och unga i styrelsen där 6 tjejer födda 03-00 och en kille född -99 är med.

-Vi ser att även fast många föreningar säger att de är för alla, så är det ofta inte så, säger Selma Snelder och tar upp en händelse som ägde rum:

-Jag hade till exempel en kompis  som ville börja spela fotboll, så hon var med och testade på en träning i ett helt vanligt lag. Efteråt fick hon veta att hon tydligen inte var bra nog, så hon fick inte börja spela med dem. För oss är det viktigt att det aldrig får bli så inom idrott. Vi märker att efter att man är typ 12 år, så är det ofta svårt att börja med en ny idrott.

– Alla är välkomna, men vi har inga aktiviteter för yngre barn.

Att hitta ett sammanhang där alla är välkomna är huvudinriktningen för föreningen. Och förutom fasta aktiviteter som volleyboll, fotboll, styrketräning och läxläsning anordnar Lemonade IF andra aktiviteter som föreläsningar, läger, lagkvällar, pepparkaksbygge. Verksamheten erbjuder en helhet för att må bra och utvecklas på olika plan.

Som relativt nystartad förening har såväl svårigheter som möjligheter stötts på. Det är inte helt lätt att driva en förening, en hel del pappersarbete behöver göras. Selma berättar:

-Svårigheter är administration, söka LOK-stöd, årsmötesplanering, protokoll – det tar mycket tid. Det gäller att komma ihåg att svara på mail och så vidare och det tar tid.

-Möjligheter är att det ju är fantastiskt att kunna göra något bättre för samhället och andra människor, jobba för integration, att få fler unga att känna att de får vara med.

Förutom att alla ska känna sig välkomna och bemötas med att alla är lika mycket värda, är barn och ungdomars delaktighet och inflytande i föreningens verksamhet någonting väldigt viktigt. Det gör att verksamheten kan förändras och ha ett levande innehåll. Passen ser olika ut beroende på aktivitet; volleybollträningen för tjejer har en tränare som leder. På killarnas fotboll värmer de upp lite och sedan spelar match själva. Styrketräningen håller Lemonade IF i själva.

Det pratas och diskuteras om Barnkonventionen på möten ibland, eftersom föreningens tränare jobbar med den.

-Vi började med volleyboll, men har utvecklat verksamheten efter vad de som kommer till oss vill göra. Vi försöker lyssna på vad de som kommer till oss behöver och vill ha. Fotboll för killarna, läxläsning, styrketräning, hallhäng, allt är aktiviteter som kommit till efter vad andra vill göra, berättar Selma och fortsätter:

-Vi tyckte även att det saknades föreningar som utgick från barnen/ungdomarnas bästa. Som verkligen lyssnar på barnen. Det är vuxna som tolkar vad de tror att barnen/de unga vill och bestämmer. Det finns färdiga träningsgrupper, åldersindelning, vilka turneringar man ska åka på. Vuxna säger att alla får vara med, men hur mycket får barnen egentligen vara med och påverka? säger Selma Snelder och kommer med tänkvärda ord:

-Vår bild är att det är lite som sken-demokrati. Vuxnas bild av vad som är bra för barn. Hur många föreningar har verkligen bara träning för att det är roligt för barnen? Har inte som mål att man ska tävla? Hur ofta ser man inte föreningar som blir stolta när deras lag vinner tävlingar? Men hur ofta är de stolta för alla som bara kommer och vill vara med?

Avslutningsvis berättar Selma om fortsättningen framtiden för Lemonade IF:

-Vi har inga långsiktiga mål med Lemonade. Vi vill göra skillnad för andra här och nu. Och det kommer de att bära med sig hela livet. Vi hoppas kunna få dem känna sig gladare, starkare, bli sedda och att ingå i ett sammanhang där vi jobbar väldigt mycket med att välkomna, att alla ska bli sedda och vara med och bestämma och vi tror att detta bär man med sig hela livet. Tiden i Lemonade IF ska ha positiv inverkan på alla som kommer till oss!

Lemonade IF visar tydligt i praktiken hur Barnkonventionen kan tillämpas inom idrotten, av barn och unga för barn och unga. Föreningen är bevis på barn och ungas förmåga till att skapa en idrottsverksamhet som lockar just deras egen målgrupp, där värdegrunden med allas lika värde och delaktighet är kärnan och genomsyrar verksamheten. Här får alla plats samt komma till tals för att verksamheten ska kunna hållas levande och utvecklande. Helhetsperspektivet att en idrottsverksamhet betyder och är så mycket mer än bara just själva idrotten gör Lemonade IF till en modern idrottsförening som ligger rätt i tiden där hela människan blir sedd och bekräftad i ett sammanhang med andra och får växa i sin takt. Lemonade IF är därmed en värdig kandidat till Svenska Barnidrottspriset!

Foton: Emma Snelder / Lemonade IF

Hemsida: https://idrottonline.se/LemonadeIF-Volleyboll/foreningen/Omoss

Facebook: https://www.facebook.com/lemonade.if.96

Instagram: https://instagram.com/lemonade_if?igshid=2sml7amwwjwt

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info