Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

U17-landslagen vidare som grupptvåor

19 OKT 2016 10:32
Båda de svenska U17-landslagen avancerar till slutspel som grupptvåor efter att ha inkasserat varsin vinst och förlust under den första dagen av NEVZA. Ledarna Robert Söderberg och Victor Alexandersson levererar rapporter från Danmark.
  • Uppdaterad: 19 OKT 2016 11:00

U17-NEVZA - Flickor

Sverige-Norge 1-3 (18-25,20-25,25-21,21-25)
I öppningsmatchen ställdes de svenska tjejerna mot Norge. Ett taggat motståndarlag pressar Sverige till svåra avslut. Mottagningen sätts under stor press och det svenska underläget är så stort som 13-21 innan man vaknar till. Norskorna är dock för starka i sin sideout och setet blir aldrig spännande. Andra set är tyvärr det första likt. Sverige fortsätter att ha det tungt i servemottagningen och de norska essen duggar tätt. Denna gång lyckas Sverige från ett underläge 10-16 sånär ta sig ikapp. När man väl har kontakt drar Norge dock ifrån och avslutar starkt. Noterbart är att Norge gör hela sju serveess i setet.

Efter uppryckningen i set två är nu Sverige tillbaka på banan på allvar. Några omflyttningar ger resultat och nu är det bara ett lag på banan. Den stora ledningen man bygger upp i början gör att man relativt ohotat kniper setet. Fjärde set visar dock inte upp Sveriges bästa sida. Man har sin anfallsmässigt sämsta period under matchen och det gör det hela svårjobbat på banan. Man krigar och sliter sig dock fram till 19-21 innan norskorna återigen avslutar starkt och vinner matchen rättvist.

Premiärmatchen slutar alltså tyvärr som den börjar, det vill säga men några frågetecken som behöver rätas ut i fortsättningen av turneringen. Under andra halvan av matchen börjar vi glimtvis se vad laget kan prestera när det stämmer. Centrarna Tilde Thun och Sandra Abrahamsson visar upp ett fint blockspel och Tilde kan även lägga till en mer än godkänd anfallsmatch på sitt cv. Tyra Areskoug gör ett fint inhopp då hon tar över passarpositionen när Sofia Andersson flyttar ut på högerkanten. Deras samarbete fungerade bra och Sofia visar vilken mångsidig spelare hon är. Bäst för matchen på den svenska sidan är dock Hanna Hellvig som är riktigt elak mot sina motståndare emellanåt. Hon blir även poängbäst i blågult med sina 15 poäng.

Sverige-Island 3-0 (25-14,25-18,25-18)
Efter förlusten mot Norge stod Island i vägen för Sverige i kampen om andraplatsen i gruppen. Och Island chockar svenskorna i inledningen av matchen. Man går upp till 7-1 innan det syns att det finns liv på svenska sidan. Bra servande lägger grunden för vändningen i setet men flytet finns inte riktigt och anfallsspelet fungerar långt ifrån perfekt. Island är hyggliga nog att bjuda på en mängd misstag och det tar svenskorna tacksamt emot och defilerar till slut i mål i inledningssetet.
Akt två blir ett pang-pang set. De svenska tjejerna gör hela 14 anfallspoäng men ”balanserar” upp det hela med att samtidigt bjuda Island på massor av misstag. Detta gör att man inte skakar av sig isländskorna förrän sent i setet. Nerven infinner sig dock aldrig då Island har väldigt svårt att vinna boll i anfall. Bra block och defence från Sverige gör att man rycker ifrån mot slutet.

Sista set blir inte särskilt välspelat från något av lagen. Rytmen infinner sig aldrig då lagen ger bort många poäng till varandra. Anfallsspelet hackar lite grann hos Sverige men setet blir inte heller särskilt spännande mot slutet då de svenska servarna gör stora hål i den isländska mottagningen. Segern sitter skönt och skapar lite arbetsro inför fortsättningen med kvartsfinal i morgon mot Danmark kl. 12. Bäst i Sverige är utan tvekan Ulrika Blomgren som gör en mycket fin anfallsmatch. Plus går återigen till passare Tyra Areskoug och Sofia Andersson samt Hanna Hellvig. Seger och andraplats i gruppen blir alltså resultatet när dag 1 i danska Ikast ska summeras. När kvartsfinalen ska spelas i morgon kommer det förmodligen krävas ett snäppet bättre spel från den svenska sidan. Servemottagningen blir sakta stadigare och kan vi ha fortsatt variation i anfallsspelet och blocka lika bra som i andra halvan av matchen mot Norge kommer Danmark få en rejäl match. Vinnaren i denna kvartsfinal ställ senare på kvällen mot favoriterna Finland.

Text: Coach, Robert Söderberg

U17-NEVZA - Pojkar

Sverige – Island 3-0 (25-17, 26-24, 25-19)
Dagens första match och likaså vår första match i turneringen. Vi går in i matchen med mycket energi och vill väldigt mycket, nästan för mycket. Tyvärr blir detta kontraproduktivt igenom hela första set och vi ger väldigt mycket poäng till Island genom egna misstag. Efter 9-9 lugnar vi dock ned oss något och drar ifrån poängmässigt. Killarna börjar spela stabilare vilket resulterar i att vi vinner setet med 25-17.
I andra set så är det Island som håller i taktpinnen setet igenom. Killarna gör även här många egna misstag men vi gör en väldigt stark vändning i slutet av setet och lyckas vända isländsk setboll till vår setvinst. Setet slutar 26-24 till Sverige

I tredje är det jämt i början av setet och båda lagen spelar stabilare med många fina avslut av våra killar. Det är jämnt upp till 8-7 innan vi kan lägga i ytterligare en växel och dra ifrån relativt komfortabelt. I slutet av setet dundrar Joar in ett centeranfall som heter duga vilket ger alla gott om energi för att knyta ihop säcken och vi vinner setet med 25-19 och därmed dagens första match med 3-0.

Finland – Sverige 3-1 (22-25, 25-10, 25-13, 25-18)
I dagens andra match så stod vi emot Finland. En stark volleybollnation. Vi visste att det skulle bli tufft och det var äntligen dags att visa vad vi verkligen går för.

Vi börjar första set genom ett väldigt stabilt spel, vi får utdelning på vår serve tack vare den servepressen vi håller genom hela setet. Ture gör ett fantastiskt arbete i mottagningen vilket såklart ger oss många goda förutsättningar för fortsatt fina resultat.

Finland bjuder upp till dans och båda lagen spelar jämnt genom hela första set men det är vi som i slutet är det starkare laget och vinner med 22-25.

Vi får en tuff start i andra set. Finlands servepress är betydligt högre och det gör det svårt för våra killar i mottagningen. De bollar vi lyckas spela fram hamnar en bit ifrån nät och våra passare får svårt att spela våra snabba utvägar vilket gör det tufft för våra kantspelare då dom tvingades slå emot Finlands stora och framförallt stabila block. Finland är klart det bättre laget och vinner andra set med 25-10.

Tredje set ser lite likadant ut, vi försöker och försöker men litar inte riktigt på vår egen kapacitet vilket resulterar i ett odisciplinerat spel. Vi försöker dock setet igenom och vi hämtar upp oss lite mot slutet. Finland vinner komfortabelt med 25-13.

I fjärde går killarna in med mer energi och lyckas hitta tillbaka till vårt stabilare spel. Servepressen från Finland är fortsatt hög vilket gör vår mottagning något defensiv. Våra kanter går dock upp och försöker slå högt och utan pardon som coach Oskar sagt åt dom. Vi gör många sådana bollar bra men det räcker tyvärr inte för att ta matchen till fem set. Finland är idag det bättre laget och vinner matchen med 3-1 genom setvinst i fjärde med 25-18.

Något vi tar med oss från denna matchen är helt klart första set där vi spelar helt utan respekt och gör ett väldigt bra set med många grymma bolldueller. Vi tar även med oss att vi gick från att spela försiktigt och utan att våga i andra och tredje till att vi verkligen valde att smälla på i tuffa lägen och speciellt på våra transitionbollar i fjärde set.

Text: Assisterande coach, Victor Alexandersson


 

U17-truppen - Flickor

Evelina Granberg, IKSU
Filippa Brink, Engelholms VS
Catarina Cooper, KFUM Malmö Volley
Sofia Andersson, Norsjö VBK
Nike Fjätström, Engelholms VS
Tyra Areskoug, Lidingö SK
Ulrika Blomgren, Sollentuna VK
Hanna Hellvig, Lidingö SK
Tilde Thun, Engelholms VS
Wilma Calmfors, Värnamo VBA
Matilda Klarin Ekholm, Engelholms VS
Sandra Abrahamsson, IK Ymer

Ledarstab
Coach: Robert Söderberg
Assisterande coach: Josefine Tivefälth
Scout: Theo Biström

Matcher
2016-10-18
13:40 - Sverige vs Norge
19:00 - Sverige vs Island

2016-10-19
Slutspel

2016-10-20
Finaler/placeringsmatcher

Deltagande länder
Grupp A: Finland, England, Danmark, Färöarna
Grupp B: Sverige, Norge, Island

Nyttliga länkar
Officiell Facebooksida
Officiell evenemangssida
Notera: Resultat och uppdaterade spelscheman publiceras på turneringens officiella Facebooksida.

U17-truppen - Pojkar

Joel Andersson, Norsjö VBK
Alfred Brink, Engelholms VS
Algot Danielsson, Habo Wolley
Linus Nilsson, Norsjö VBK
Max Petersson, Engelholms VS
David Åhman, Norsjö VBK
Gustav Molin, Sollentuna VK
Tiger Tegenrot, Engelholms VS
Gustav Thor, Engelholms VS
Joar Millberg, Sollentuna VK
Eric Löwendahl, Engelholms VS
Ture Westerberg, Södertelge VBK

Ledarstab
Coach: Oskar Jönson Vikterlöf
Assisterande coach: Victor Alexandersson
Scout: Theo Biström

Matcher
2016-10-18
14:15 - Sverige vs Island
19:30 - Sverige vs Finland

2016-10-19
Slutspel

2016-10-20
Finaler/placeringsmatcher

Deltagande länder
Grupp A: Danmark, Färöarna, Norge, England
Grupp B: Sverige, Finland, Island

Nyttliga länkar
Officiell Facebooksida
Officiell evenemangssida
Notera: Resultat och uppdaterade spelscheman publiceras på turneringens officiella Facebooksida.

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info