Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

U17-killarna klara för semi

19 OKT 2016 15:31
U17-landslagets för pojkar är klara för semifinal i NEVZA-mästerskapet i Ikast, Danmark. Norge utmanövrerades med klara 3-0 i kvartsfinalen.
  • Uppdaterad: 19 OKT 2016 16:15

Sverige – Norge 3-0 (25-16, 25-15, 25-15)
I och med att vi slutade som grupptvåa under gårdagen var det nu dags för kvartsfinal mot Norge. Ett lag som vi har scoutat noga.

Våra killar tog till sig vår information vid videomötet under morgonen och utförde såväl taktiska som tekniska detaljer på ett fantastiskt sätt matchen igenom. Båda lagen började relativt lugnt i sin spelstil och följdes åt fram till 6-6 där vi sedan började dra ifrån. Vi stängde till ordentligt i blocket och såg till att Norges stora stjärna inte fick gå i favoritriktningen för att göra poäng som han gjort i tidigare matcher. Att vi lyckades jobba tekniskt och taktiskt i vårt block resulterade i många poäng för vår egen fördel men försvårade även mycket för Norges anfall. Vi spelade komfortabelt hem första set med 25-16.

I början av andra set var det Norge som tog hand om taktpinnen från start och förde spelet framåt. Deras servepress ökade något och våra killar blev lite överraskade vilket resulterade i att Norge skapade sig ett litet mentalt övertag. Coach Oskar tog time-out redan vid 11-12 och redde ut diverse oklarheter. Killarna gick in på plan igen och med Ture i spetsen så höjde vi kvalitén i mottagningen vilket resulterade i poäng direkt i svensk favör. Vid ställningen 14-13 gick Alfred ned till serven och med sin välplacerade hoppserve hjälpte han till att skapa oreda i Norges mottagning och indirekt deras anfall. Alfred hade en galant servestreak och servade oss från 14-13 fram till 21-14. Därefter gav vi aldrig Norge någon chans att komma tillbaka in i matchen. Siffrorna i andra set skrevs till 25-15.

Tredje set började lite som det andra. Norge var dom som tog en tidig ledning. Dock lät vi dom inte sitta i förarsätet länge. Fram till 4-5 var det Norge som styrde men sen vände vi och vi gjorde det väldigt stabilt och bra. Taktiken funkade som den skulle och det verkade inte finnas några otydligheter på planen. Alla visste vad de skulle göra och gjorde det med kvalité. Vid ledning 11-8 byttes Max ut mot Joel som gick in och satte press på Norge med sin serve. Efter en stabil servesejour var ställningen 15-9. Vi tappade några poäng i egna enkla misstag men efter time-out vid 15-11 blev det ordning på plan. Vid 20-15 gick denna gången David ned till serve och med små förändringar i satte han ordentlig press på Norge som inte lyckades komma förbi vårt stora och stabila block någonstans på planen. Vi vann tredje set med 25-15 och därmed kvartsfinalen med komfortabla 3-0 mot grannen Norge.

Nu ser vi fram emot semifinalen senare i kväll. En härlig batalj mot värdnationen Danmark som har ett par spelare att se upp för. Men vi ska göra vårt absolut bästa för att få till en returmatch mot Finland i morgondagens final.

Text: Victor Alexandersson, assisterande coach


U17-tjejerna föll i svänging drabbning mot värdnationen

Sverige-Danmark 1-3 (22-25,25-23,22-25,23-25)
Taggade danskor tog kommandot i kvartsfinalen. Ledning 16-11 innan svenskornas värsta nervositet släppte. Anfallsspelet var bra från båda lagen och det som skiljde dem åt var att danskorna fick lite mer utdelning i sin serve och gjorde några riktigt bra handlingar när setet skulle till att avgöras.

Andra set visade upp två lag som på nytt följde varandra spelmässigt. Denna gång var dock kvaliteten lägre med fler missade bollar från båda sidor. Lagen kämpade också med sin servemottagning där Sverige var snäppet bättre. Danmark såg ut att knipa även detta set men Sverige gjorde några viktiga anfallspoäng vid ledning 23-22 för Danmark och vips så var setet vunnet.

Tredje set öppnade i moll för Sverige som tvingas till tidig timeout vid ställningen 0-5. Man var ikapp vid 8-8 innan danskorna på nytt gick ifrån, denna gång till 16-11. Sin vana trogen började Sverige äta sig ikapp och vid 19-19 var det kvitterat och Danmark tar timeout. En lyckad sådan när Sverige sen på nästföljande boll missade serven och gav tillbaka kommandot till hemmalaget. Danskorna släppte tyvärr inte greppet och satte nu svenskorna i en jobbig situation. En extra jobbig setförlust då danskorna började få svårt att döda sina anfallslägen. Sverige tog dock inte vara på sina chanser och när man bjöd på hela 14 misstag är det tufft att vinna några set.

Sverige visade dock att man långt ifrån hade gett upp och stormade fram i inledningen av det fjärde setet. Dansk timeout vid ställningen 5-1 till blågult. 8-3 var ledningen uppe i innan Danmark sätter ner foten. Via 16-15 gick man förbi och nu var det nerver på båda sidor av nätet. Danskorna blockade bättre men svenskorna servade bättre. Sverige gjorde fler anfallspoäng men danskorna färre misstag. Detta sammantaget vägde dock över till danskornas fördel då de spelade något bättre när det var som jämnast i slutet av setet.

Snöplig och jobbig förlust där Sverige som i tidigare matcher blandade och gav. Att vara aggressiv när man ska vara det men samtidigt skapa lugn när man är i behov av det är en svår balansgång. I denna match klarade vi inte riktigt av att hitta den balansen. Misstag i fel lägen i kombination med att Danmark spelade bra efter 20 gjorde att matchen gick förlorad.

Bäst för dagen i svensklägret var Tilde Thun och Sandra Abrahamsson.
Nu väntar spel om placering 5-7 där vi under torsdagen möter Färöarna och England. I semifinalerna möts Norge-Island och Finland-Danmark.

Text: Robert Söderberg

Skribent: Victor Alexandersson

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info