Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulric Svensson Alla guldhjältar från Habo Wolleys båda U16-lag, tjejer och killar, som vann U16-Mästerskapet i Falköping i helgen.

U16-Mästerskapet: Habo Wolley gjorde det igen – den här gången även tjejerna!

26 SEP 2021 20:39
Efter helgens U16-Mästerskap i Falköping har nu sex guld delats ut i U20, U18 och U16.
Habo Wolley har vunnit fyra av dem.
"Helt otroligt", säger den person som alla pekar mot – Jens Ottosson.
  • Uppdaterad: 26 SEP 2021 20:39

Mest överraskande i Falköping var att U16-tjejerna i Habo Wolley gick hela vägen och till slut lyckades vinna finalen över Svedala VBK. Slutmatchen blev rafflande och gick till skiljeset där Svedala hade 13-12 innan Habo vann tre raka bollar och därmed titeln.

– Jag hörde ingenting, jag bara såg alla röda ansikten, vi bara skrek och var jättechockade och jätteglada, säger lagkaptenen Nellie Ytterström om ögonblicket när Habo vann matchbollen.

U16-Mästerskapet final flickor
Habo Wolley - Svedala VBK 2-1
18-25, 25-15, 15-13

Till saken hör att jublet var stort i Frejahallen, för att inte tala om stämningen som Svedala bidrog med i hela tävlingen och i synnerhet finalen. En sådan ljudvolym har vi levt mer eller mindre utan sedan pandemin gjorde sitt inträde, men den här finalstämningen gick bokstavligen att ta på.

– I tredje set var det så spännande. Vi låg under med 5-1 och tänkte: ska vi förlora detta? Men sedan servade vi jättebra och plötsligt stod det 14-13 och så hade vi den klacken och wow, vi vann guld! fortsätter Nellie.

– Så oerhört roligt för våra tjejer. Vi har vunnit många mästerskap med killarna de senaste åren, men tjejerna har aldrig vunnit en mästerskapsmedalj i sexmannavolleyboll förut, säger lagets tränare Jens Ottosson.

Samtidigt, vägg i vägg med Frejahallens huvudarena, spelade killarna sin final. Södertelge VBK gav Habo Wolley en bra fajt och ledde första set klart, men till slut var det ändå Habo som vann.

U16-Mästerskapet final pojkar
Habo Wolley - Södertelge VBK 2-0
25-20, 25-19

– I början var vi ganska nervösa och låg under, men vi tog time out och sa att vi skulle slappna av. Så vi gjorde det och sedan vann vi ändå ganska komfortabelt även om Södertelge var bra, berättar lagkaptenen Elmer Andersson.

Han och hans Habo Wolley klarade därmed av att göra vad de äldre klubbkamraterna i U18 och U20 lyckats med tidigare under september.
  Ja, det skönt att få ta guld när åldrarna före oss också gjorde det, säger Elmer.

Hans lagkamrat Axel Åkerstedt säger:
– Det är så kul att hela laget fått vara en så stor del av det. Vi är bara sju så alla har spelat hela tiden, berättar han.

– De flesta har varit med sedan volleybompa och kidsvolley. De har spelat kontinuerligt sedan de var 5-6 år gamla. De här killarna kommer alltid på träningen och man ser deras utveckling, berättar killarnas U16-tränare Per Åkerstedt.

Habo Wolley har därmed vunnit otroliga fyra av de sex gulden i årets junior- och ungdomsmästerskap.

– Det är Jens Ottosson och så alla de andra ledarna som bröderna Hult, Morency, Junelind, Joelsson…så många bra ledare. Alla de där personerna. Det blev rätt när de bestämde sig för att Habo Wolley ska bli en ungdomsförening som också har ett elitlag och inte tvärtom, fortsätter Åkerstedt.

– Vi är många som hjälpts åt. Alla ledare i Habo har gjort ett fantastiskt jobb, säger Jens Ottosson.

Totalt sett var det 46 lag med i U16-SM i Falköping vilket är en fantastisk siffra med tanke på det sena beskedet att tävligen skulle bli av.

– Det gick ju. Vi var osäkra på om vi skulle reda upp det här på så kort tid. Vi levde länge i tron att det inte skulle bli något, men så löste vi allt på sex veckor, det var häftigt, säger tävlingsledaren Hasse Kardell.

Ett stort problem uppstod för när den tänkta catering-leverantören tackade nej.
– Då stod vi här med tre veckor kvar och 400 personer som behöver mat, men det löste sig på ett fantastiskt sätt, berättar Hasse, och lägger till:

– Och så skulle vi göra det coronasäkert också, och det var en utmaning i sig, men nu sitter vi här med ett genomfört mästerskap och alla verkar nöjda.

Placeringar U16-Mästerskapet flickor
1. Habo Wolley
2. Svedala VBK
3. Solna VBK
4. Sollentuna VK
5. Suld VBK
6. KFUM Jönköping
7. Kungälvs VBK
8. Gislaveds VBK

Placeringar U16-Mästerskapet pojkar
1. Habo Wolley
2. Södertelge VBK
3. Sollentuna VK
4. Engelholms VS
5. Hästhagen IF
6. Solna VBK
7. KFUM Jönköping
8. Sollentuna VK

Förutom klassen röd/svart (ovan) spelades även klassen grön/blå, med följande finalresultat:

U16-Mästerskapet final flickor (grön/blå)
KFUM Umeå - Växjö VK 2-1
25-16, 18-25, 15-10

U16-Mästerskapet final pojkar (grön/blå)
Floby VBK - Kungälvs VBK 2-0
25-19, 25-10

Jesper Gustafsson.jpg

Tränaren Jesper Gustafsson laddar med sitt lag, arrangerande Falköpings Volleybollklubb. Foto: Ellen

Skribent: Ulric Svensson
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info