Hoppa till sidans innehåll

Svensk volleyboll tar fler steg i RF:s riktning

03 MAJ 2017 11:33
Svensk Idrotts strategi mot 2025 tar sikte på att fler ska idrotta i förening längre. I linje med detta utvecklas Svensk volleybolls tävlingsstruktur och DistriktsSlaget tas bort från utbudet.
  • Uppdaterad: 03 MAJ 2017 11:45

Svensk volleyboll har under de senaste åren gjort en rad förändringar i tävlingsstrukturen. Bland annat har Kidsvolley och PopVolley introducerats som nya spelformer för att kunna möta en bredare målgrupp. Nu tas ytterligare steg i Riksidrottsförbundets riktning mot 2025 då DistriktsSlaget tas bort från tävlingsutbudet från och med 2018. Anders Wahlström som är Barn- och ungdomsansvarig på RF säger att detta är en trend i många Specialidrottsförbund och menar att det helt klart är ett steg i rätt riktning för att behålla fler spelare längre.

DistriktsSlaget har minskat i proportion under flera år. 2017 års upplaga av turneringen lockade sju flicklag och tre pojklag, som representerade sammanlagt fem av de sju distrikt som fanns vid tiden för turneringens genomförande.

 - Riksidrottsförbundet har under ett par år diskuterat utslagning i denna ålder och vi har flera distrikt som varit tveksamma till syftet med DistriktsSlaget, vissa har valt att inte delta. Dessutom ser vi en trend i att antalet distrikt minskar, vilket inte ger samma dynamik i turneringen, säger Hanna Wigertz Andersson, distrikt-och föreningsutvecklare på Svensk volleyboll.

- Jag är övertygad om att vi och distrikten kan göra något ännu bättre för fler med de medel som tidigare lagts på ett fåtal individer, fortsätter Wigertz Andersson.

Distrikts- och föreningsutvecklaren får medhåll:
- DistriktsSlaget kostar mycket. Varför inte lägga pengarna på annat? Exempelvis kan vi som distrikt arrangera ett breddläger istället och på så vis nå fler utövare. Som det är i dag innebär turneringen att det läggs väldigt stora resurser på några få spelare. Turneringen i sig är rolig för de som får chansen att delta, men vi tror att nyttan och glädjen blir större om fler utövare kan involveras, säger Evelina Stenmark, ordförande i Sydsvenska VBF.

Tanken är att tomrummet som DistriktsSlaget lämnar efter sig ska ersättas med något annat. Exakt vad och vilken utformning det ska ha är inte klart i nuläget, men arbetsprocessen är i full gång.

Foto: Åke Lager

Skribent: Svensk volleyboll
E-post: This is a mailto link

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info