Hoppa till sidans innehåll
Foto: Håkan Wendler Elin Arnerdal blockar för sitt Sollentuna.

RIG eller NIU? Tränaren: ”Sök! Och sök båda!”

25 NOV 2021 07:13
För niondeklassare som just nu går i valet och kvalet att söka till RIG i Falköping eller någon av landets fem NIU-skolor har Solnas NIU-instruktör David Ottosson ett gott råd:
"Sök båda!"
  • Uppdaterad: 25 NOV 2021 07:13

Nu börjar det brinna i knutarna för landets volleybollspelare i årskurs 9. Ansökningsperioden till landets RIG (Riksidrottsgymnasium) och NIU (Nationell Idrottsutbldning) är öppen till 1 december.

I svensk volleyboll finns ett RIG och fem NIU. I båda varianterna får man chansen att träna volleyboll jämte en bra gymnasieutbildning. RIG ligger i Falköping medan NIU-orterna är Falkenberg, Jönköping, Lindesberg, Solna och Umeå.

För elever i årskurs 9 kan det vara svårt att redan nu fatta beslut om att söka RIG eller NIU – eller inte alls. Men kommer man bara in med en ansökan i tid finns i alla fall alla möjligheter kvar för såväl skola som elev att låta beslut mogna fram senare.

Det finns några signifikativa skillnader mellan RIG och NIU:
Till RIG flyttar man (om man inte bor nära). På schemat står 15 timmar volleyboll och beachvolley i veckan. Utbildningen tar hand om helheten kring volleyboll, skola och boende. Man spelar i lag med andra RIG-elever.
NIU är till för elever som bor kvar hemma (undantag finns). Träningsdosen i skolan är 4,5 timmar per vecka. Utöver det tränar och spelar man volleyboll i sitt klubblag.

David Ottosson är NIU-instruktör i Solna:

– Precis som för RIG så kan NIU erbjuda en möjlighet att kombinera en satsning mot elit och bra studier. För RIG är slutmålet i första hand internationellt spel medan slutmålet med NIU-utbildningen är att spelarna ska vara rustade för en kommande nationell, svensk elitkarriär, säger han.

Nyligen gjorde volleyboll.se ett reportage om RIG som finns här. Nedan följer lite kommentarer och tankar kring NIU.

Elin Arnerdal är en elev som går på NIU och som även spelar i Sollentunas elitserielag.

– Jag tror inte jag hade varit där jag är nu utan NIU. Jag var väldigt osäker på om jag skulle gå ett volleybollgymnasium och hur mycket jag skulle satsa och kunde inte tänka mig att flytta, så till slut blev det NIU på Solna och jag har varit jättenöjd. Första året lärde jag mig att spela ordentligt. I tvåan blev det lite mer specifikt och nu känner jag mig redo för elit på riktigt, säger hon.

I Sollentunas elitserielag för herrarnas spelar Kai Wendler som tog examen från NIU i våras. Nu gör han sin andra säsong med Sollentuna.

– För mig blev det perfekt att kombinera min träning i en bra miljö i Sollentuna, först i division 1 och sedan i elitlaget, med extra träning på förmiddagarna i skolan. Då fick jag en bra träningsmängd och bra coachning. Jag tycker jag hade tre grymt bra år och jag kan verkligen rekommendera alla att söka ett volleybollgymnasium, säger Kai.

Även David Åhman, landets största stjärna i beachvolley, väger in i frågorna kring volleybollträning i gymnasiet.

– Jag tycker alla som vill satsa på volleyboll ska söka, RIG eller NIU. Det finns ingenting som är en nackdel utan bara möjligheter. Det som avgjorde för mig var att jag valde att satsa 100 procent på beachen. Just då fanns det väldigt bra träningsmöjligheter för beachvolleyboll i Umeå och jag kunde bo kvar hemma. Skolan har hjälpt mig otroligt mycket. Sista året läste jag nästan alla kurser på distans då vi var ute och reste så mycket, säger han.

David Ottosson, som förutom att vara instruktör på NIU även är tränare i Solna VBK, tycker:

– Om man tänker ”RIG eller NIU?” så tveka inte. Sök båda! säger han.

---

Mer information om RIG hittar du här.

Mer information om NIU hittar du här.

---

Kai W nr 14.jpg

Kai Wendler (nr 14) i Sollentuna firar en vunnen boll med sina lagkamrater i Sollentuna. Foto: Håkan Wendler.

Skribent: Ulric Svensson
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info