Hoppa till sidans innehåll
Foto: Engelholms VS Båstad Volley ett resultat av projektet.

Rekryteringsprojektet bär frukt - fortsätter in i det nya året

28 DEC 2020 09:41
Ett lyckat pilotår som genererat både energi och en ny förening gör att rekryteringsprojektet som drivs gemensamt av Svenska Volleybollförbundet, Habo Wolley och Engelholms VS förlängs med målet att det ska växa ytterligare.
  • Skapad: 28 DEC 2020 09:41

En av de viktigaste frågorna Svenska Volleybollförbundet jobbar med är hur volleybollrörelsen ska växa - hur fler ska upptäcka världens bästa sport och genom den inspireras till ett livslångt idrottande.

Ett effektivt redskap att ta till i det arbetet är att ta vara på initiativrikedomen och den ovärderliga kunskap som finns inom volleybollrörelsen. Sedan årsskiftet 2019/20 samspelar därför Svenska Volleybollförbundet, Habo Wolley och Engelholms VS tillsammans i ett projekt med målet att få volleybollen att växa på regional nivå.

De båda föreningarna bedriver bred volleybollverksamhet som över tid byggts upp genom strategiskt och målmedvetet arbete, bland annat med hjälp av spelformer som Volleybompa och Kidsvolley. Under det gångna året har de i respektive närområde jobbat med beprövade metoder för att stötta andra föreningar med att få fart på deras barn- och ungdomsverksamhet.

Trots de utmanande omständigheterna och förutsättningarna som pågående pandemi bjuder har det första projektåret varit lyckat.

70 nya spelare

Under hösten har EVS jobbat aktivt med prova på-verksamhet på skolor i och omkring Ängelholm.

- Det är obetalbart att vi får komma ut och visa upp vår fantastiska sport. De flesta skolorna är positiva och välkomnar oss. På slutet var det lite svårare på grund av den ökade smittan, men när vi kunde komma ut var konceptet väldigt uppskattat, inte minst bland idrottslärarna som tycker det är perfekt när en förening kommer på besök håller i lektioner, säger klubbchef Jonas Collbring, som håller i prova på-verksamheten. Ungarnas glädje när de spelar är inspirerande. Många tycker det är jättekul och vill fortsätta. Efter lektionen sätter vi en lapp i handen på dem och bjuder in till nya aktiviteter.

Med tanke på de utmanande förhållandena har nyrekryteringen gått över förväntan. Klubben beskriver det som en anstormning, framför allt bland sexåringar där träningsgruppen snabbt fyllts av pojkar och flickor som vill spela Kidsvolley.

Totalt har över 70 nya licenser registrerats. Många av dem är ett resultat av en särskild insats i Östra Karup, där en ny sektion sett dagens ljus.
- Vi startade upp systerföreningen Båstad Volley! Det var okänd mark vi gav oss in på, men vi visste att det fanns ett intresse utanför Ängelholm. Vi drog igång med de första träningarna i oktober och det gav resultat direkt. Nu är det 20 barn som är med. Otroligt kul och inspirerande att se hur arbetet bär frukt. Vi kommer fortsätta jobba tillsammans med dem och se hur det utvecklar sig, säger Jonas Collbring.

"Fick effekt direkt"

Habo Wolley har i sin tur fokuserat på att stötta två närliggande föreningar som vill utveckla sin volleybollverksamhet för att kunna växa och välkomna fler spelare i alla åldrar.

- I våras satte vi oss ner och började skissa på planer tillsammans med Värnamo VBA, som ville satsa på Volleybompa, Kidsvolley och unga ledare. Utbildning var det första steget, och under hösten körde träningsgrupperna igång. Sedan satte den andra smittvågen stopp, men arbetet som vi hann med dessförinnan var viktigt och inte förgäves. Känslan är att det blev action på saker de haft på idéhyllan en längre tid. De kom igång och fick effekt direkt, vilket känns oerhört positivt. När vi genomlevt rådande läge är jag säker på att den nya verksamheten snabbt är tillbaka på banan, säger Jens Ottosson, vice ordförande i Habo.

Pär Sandberg, ordförande i Värnamo Volley:
- Vi har fortsatt vår positiva medlemsutveckling där vi har gått från cirka 70 aktiva medlemmar för tre år sedan till att nu vara runt 200.

Så snart möjlighet ges är siktet också inställt på att samspela med klassiska volleyfästet Hestra SSK, som kan vara på väg mot en renässans.
- Vi hade uppstartsmöten med engagerade ledare i föreningen för att tillsammans staka ut en plan. Nästa steg var att de skulle komma på studiebesök hos oss under hösten, men det har hela tiden fått skjutas upp på grund av pandemin. Vi hoppas att det kan bli av så snart som möjligt. Känslan är att de verkligen är på gång. De har stor vilja och energi att utveckla verksamheten, fortsätter Jens Ottosson.

”Viktiga erfarenheter”

Även om förutsättningarna varit långt ifrån optimala ser Habo positivt på fortsättningen.
- Vi tror på hela den här idéen att föreningar hjälper och samspelar med varandra, där större och starkare föreningar kan utbilda och stötta de mindre. Med den här modellen kan det bli fler föreningar i närområdet med bättre kontinuitet i sin barn- och ungdomsverksamhet. På sikt kommer det bidra till att vi får fler lag att spela mot, utan att behöva åka alltför långt, vilket är en stor drivkraft. Samarbeten av den här typen har inte riktigt funnits tidigare, så vi lär oss massvis längs vägen. Vi får fortsätta fila på utformningen och utveckla projektet tillsammans, konstaterar Jens Ottosson.

Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet:
- Mycket glädjande att se hur väl projektet fallit ut trots pandemin. Arbetet drivs och utvecklas inifrån volleybollen där Habo Wolley och EVS har gjort ett fantastiskt jobb. Vi tar med oss viktiga erfarenheter från pilotåret när vi nu fortsätter in i 2021. Förhoppningen är att vi alla inom en snar framtid får möjlighet jobba med det här under mer gynnsamma förhållanden. I förlängningen vill vi utveckla projektet ytterligare och implementera det i fler delar av landet.

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info