Hoppa till sidans innehåll
Foto: Glenn Unger

Pilotprojekt för mer barn- och ungdomsverksamhet

10 APR 2020 10:00
Svenska Volleybollförbundet tillsammans med Habo Wolley och Engelholms VS har gemensamt initierat ett projekt för att får fler föreningar att starta upp eller utveckla sin barn- och ungdomsverksamhet.
  • Uppdaterad: 10 APR 2020 10:00

En av de viktigaste frågorna Svenska Volleybollförbundet jobbar med är hur volleybollrörelsen ska växa - hur fler ska upptäcka världens bästa sport och genom den inspireras till ett livslångt idrottande.

Ett effektivt redskap att ta till i det arbetet är att ta vara på initiativrikedomen och den ovärderliga kunskap som finns inom volleybollrörelsen. Därför samspelar Svenska Volleybollförbundet, Habo Wolley och Engelholms VS tillsammans i ett nytt projekt med målet att få volleybollen att växa på regional nivå.

- Kort förklarat kan man säga att vi använder oss av en princip där föreningar utbildar föreningar. Habo och Engelholm kliver in som något man kan likna vid faddrar, som ska hjälpa närliggande volleybollföreningar, befintliga som nya, att starta upp eller utveckla sin barn- och ungdomsverksamhet. Även om det här är ett pilotprojekt som fortfarande är i uppstartsfasen är vi fulla av förväntan. Det känns spännande att se vad det kan leda till. Om det faller väl ut finns möjlighet att utveckla projektet ytterligare och implementera det i fler delar av landet, säger Martin Kihlström, förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Habo och EVS är två av Sveriges största volleybollföreningar, mycket tack vare sina framgångsrika ungdomsverksamheter, som över tid byggts upp genom strategiskt och målmedvetet arbete, bland annat med hjälp av Volleybompa och Kidsvolley. Resultatet av deras satsningar syns såväl på bredden som i den sportsliga spetsen. Föreningarna har stark återväxt med lag i varje årskull, vilket visar sig under de årliga ungdomsmästerskapen, samtidigt som de har varsitt representationslag i Elitserien.

”Gynnar alla”

När de båda klubbarna initierar det nya rekryteringsprojektet gör de det med gott om erfarenhet av föreningsutveckling. Med sina beprövade metoder ska de jobba för att på regional nivå:
• få fler föreningar med aktiv barn- och ungdomsverksamhet inom Svensk volleyboll.
• få fler föreningar med en kontinuitet i sin barn- och ungdomsverksamhet.
• få helt nya föreningar att starta upp med Volleybompa och Kidsvolley. 

- Volleybompa, Kidsvolley och Fyrmanna är fantastiska koncept för lagidrott för barn. Det ska vi använda oss av för att kunna rekrytera de ledare som behövs för att utveckla våra föreningar på alla nivåer. Vi i Habo vill bidra till att volleybollsporten växer i Sverige och vet utifrån vårt arbete med Volleybompa att det finns några nycklar som kan användas för att få bättre fart på verksamheten från gräsrotsnivå, säger Jens Ottosson, vice ordförande i Habo Wolley.
- Om det blir fler föreningar i vårt närområde med bättre kontinuitet i sin barn- och ungdomsverksamhet så kommer det på sikt bidra till att vi får fler lag att spela mot, utan att behöva åka alltför långt.

- Barn- och ungdomsverksamheten är grunden för all verksamhet och framtiden för volleybollen. Det gynnar alla om vi blir fler och bättre organiserade klubbar i närområdet. Vi behöver fler föreningar på alla nivåer, och kan vi i Engelholm hjälpa till och stötta andra är det jättebra. Vi har byggt en bra egen verksamhet som vi gärna sprider till andra, säger Fredrik Tågsjö, sportchef i Engelholms VS.

Sedan en tid tillbaka är projektet igång.
- Vi jobbar på två fronter. Dels genom att sprida vårt sätt att arbeta och organisera oss. Sedan sonderar vi terrängen för att starta upp verksamhet i en kommun där volleybollen inte har något fäste idag, fortsätter Fredrik Tågsjö, Engelholms VS.

Habo har i sin tur inlett samarbeten med två föreningar som har både potentialen och viljan att växa:
- Vi har haft uppstartsmöten med engagerade ledare i Värnamo VBA och Hestra SSK för att tillsammans staka ut en plan för hur de ska kunna utveckla sin förening på kort och lång sikt, så att klubbarna kan växa med både fler ledare och ungdomar de kommande åren, konstaterar Jens Ottosson, Habo.


Foto: Robert Boman, Glenn Unger. Montage: Joakim Bengtsson.

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info