Hoppa till sidans innehåll

Ungdomens-GP

03 JAN 2011 11:04
Det första som händer på det nya volleybollåret för ungdomsspelarna är de högklassiga tävlingarna i Katrineholm under GP-helgen 5-6 januari. DistriktsSlaget och Ungdomens-GP där just UGP är en mycket prestigefull tävling!
  • Skapad: 03 JAN 2011 11:04

Ungdomens-GP är den tävlingen som till viss del kan ses som examen för klubbarnas ungdomsverksamhet eftersom de äldsta spelarna går sista året på gymnasiet.

Till tävlingen har lagen kvalat in genom att placera sig i topp på U19-SM föregående år.

Tävlingen är upplagd på samma sätt för både killar och tjejer med gruppspel och semifinaler dag ett av och placeringsmatcherna på trettondagen den 6 januari.

Hur kommer det då att gå?

Ser man till seedningen som baseras på placeringen vid senaste SM-tävlingen så ska topp tre se ut så här:

  Flickor Pojkar
1 Svedala VBK Sollentuna VK
2 Sollentuna VK Falkenbergs VBK
3 Vallentuna VBK Södertelge VBK

Både Svedalas tjejer och Sollentunas killar ser säkert att inget rör sig på toppen medan man kan vara säker på att de övriga lagen kommer att ligga i allt vad de kan för att hamna överst i resultatistan. Hur det gick kommer vi att se när krutröken lagt sig på torsdag eftermiddag.

Under tävlingsdagarna kommer korta referat här på volleyboll.se och det kommer även en länk med enbart bilder. Spelschemat finns här:

Några av lagen har kommenterat Ungdomens-GP;

Killar

Habo Wolley-87

Vad är målsättningen?
- Vårt lag består av 93-94or som har utvecklats mycket senaste året. Därför ser vi GP som en stor utmaning där vi kommer att få möta bättre och större motstånd. Vi tar en match i taget och ser hur långt det räcker. 

Vem är er favorit till segern?
Falkenberg och Sollentuna är klara favoriter.

Profiler i laget?
- Simon Forzelius och Elias Andreasson kommer att dra ett stort lass i servemottagningen. Arvid Haag kommer att tillföra mycket med sitt varierande spel. 

Vad är det som gör GP-helgen speciell och vad förväntar ni er förutom matcherna?
Att det blir bra Elitmatcher och att vi åker nöjda därifrån!

Sollentuna VK

Vad är målsättningen?
- Att vinna

Vem är favorit till segern?
- Marginalerna är små i dessa sammanhang och alla lag kan vinna.

Profiler i laget?
- Sollentunas herrjuniorer består av många duktiga spelare. Vi har sju spelare på RIG, en på Falkenbergs Volleybollgymnasium och en i Sollentunas elitserielag. Laget i sig är egentligen profilen, men de två som lyfts fram är:

- Staffan Blomgren - En spiker med bollkänsla och rätt inställning till träning och en lagsport som volleyboll. Staffan är en lirare, en ledare och en spelare som bär laget när det går tungt.
- Andreas Eriksson - En mycket allround volleybollspelare som gör jobbet som spiker och center lika bra. Andreas gillar inte att förlora och därför gillar alla att spela med honom.

Vad är det som gör GP-helgen speciell och vad förväntar ni er förutom matcherna?
- GP helgen är speciell för att landets bästa volleyboll spelas i tre olika åldersklasser; U16, U20 och senior. Det händer mer än man hinner titta på och mångfalden är häftig. UGP turneringen är speciell då det är som att återupprepa de avgörande matcherna från senaste U19 SM vilket betyder bra matcher med mycket nerv.

Södertelge VBK

Vad är målsättningen?
- Förra året tog vi guld som vi har målsättningen att försvara detta i år. Det finns flera bra lag och det känns inte alls givet vilka lag som hamnar på pallen i år.

Vem är er favorit till segern?
- Föutom oss själva tror vi att Sollentuna och Falkenberg kommer långt.

Profiler i laget?
-Hampus Randen: Spiker och lagkapten i laget. Hampus märks tydligt när vi spelar då han bidrar med mycket positiv energi och offer vilja.
- Dany Ibrahim: Libro som fixar det mesta i försvar.

Vad är det som gör GP-helgen speciell och vad förväntar ni er förutom matcherna?
-Sista mästerskapet innan grabbarna går ut gymnasiet är ett kvitto på klubbarnas ungdomsverksamhet. Att dessutom inspireras av Sveriges bästa herr och damlag i GP samtidigt som DistriktsSlaget avgörs är väldigt motiverande för spelarna. Då endast de sex bästa lagen från U19-SM deltar blir varje match tuff, vilket är den största skillnaden jämfört med andra turneringar och SM-tävlingarna.

Vingåkers VBK 

Vad är målsättningen?
- Efter vinsten i U17-SM så följde Vingåker upp det med att komma femma i U-19 SM och därmed kvala in till U-GP och därmed uppnådde man sina två stora mål förra säsongen. Nu har det blivit dags att återigen mäta sig med de bästa lagen i landet och det är ett mycket starkt startfällt i årets U-GP där flera spelare redan har gott om erfarenhet från både elitserien och landslagsspel. Vingåker har ett något yngre lag än de övriga och alla spelare utom två får vara med i U-GP minst två gånger till. Detta hindrar dock inte att man redan denna gång vill vara med och konkurrera om en plats i semifinal.

Vem är er favorit till segern?
- Flera lag ser väldigt starka ut och det kommer att bli små marginaler som avgör. Sollentuna får nog gälla som lite favoriter till segern då de vann U-19 SM och har ett homogent lag.

Profiler i laget?
- I det egna laget vill jag lyfta fram två spelare som kanske inte får så mycket uppmärksamhet i vanliga fall men som är oerhört viktiga för vårt spel. Liberon Mattias Lindberg står för tryggheten och stabiliteten i bakplan och genom sitt agerande gör han övriga spelare bättre. Centern David Pettersson är otroligt stark i det offensiva spelet och har storlek och räckhöjd som kan ta honom väldigt långt som volleybollspelare.

Vad är det som gör GP-helgen speciell och vad förväntar ni er förutom matcherna?
- Även om störst fokus självklart ligger på det egna spelet så är Grand Prix en härlig samlingspunkt för volleybollspelare och det bjuds många spännande matcher att titta på och insupa inspiration och utvecklas som spelare.

Tjejer

Svedala

Vad är målsättningen?
Svedala är regerande mästare i U-19 SM. Vi har även två guld i U-17klassen 2009 och 2010. Förra GP:t tog vi hem ett silver. Vi är ett ungt lag men det hindrar inte oss från att prestera bra. Svedala Volley har aldrig tidigare tagit hem ett GP-guld och det gör oss ännu mer taggade. Detta året ska vi ge allt vi har för att bryta den trenden! 

Skribent: Paul Engström

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info