Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

U21-SM kval avgörs i helgen

05 FEB 2010 10:35
Den äldsta och på många sätt ansett som den viktigaste tävlingsklassen för ungdomar är Juniorklassen eller som det heter, U21. Den kommande helgen avgörs vilka föreningar som kommer att kvala in till SM.
  • Skapad: 05 FEB 2010 10:35

Kvalen genomförs på sex olika platser runt om i landet. Det är fyra kval för flickor och två för pojkar och de går under benämningen Poolfinaler. De äldsta spelarna får i år vara födda 1990 och senare.

Mer info om U21-SM och kvalen finns här på volleyboll.se.

Damer
Södra spelas i Halmstad (lördag)
Västra spelas i Karlstad (söndag)
Östra spelas i Uppsala (lördag)
Norra spelas i Norsjö (lördag)

Herrar
Södra spelas i Våxtorp (lördag)
Norra spelas i säter (lördag)

U21-SM avgörs 8-9 maj i Gislaved.

Hur kommer det att gå?

Bilden från Ungdomens-GP 2010. Foto: Olsin sportfoto

Bilden från Ungdomens-GP finalen och visar när Vallentunas block tar hand om Svedalas spiker. Foto: Olsin sportfoto.

Södra Dam
I söder vimlar det av riktigt vassa lag. Totalt är det 10 lag som gör upp om sex stycken platser. Vad sägs om Svedala eller Hylte som potentiella segrare? Hylte vann SM när åldersgruppen 90:or senast hade ett mästerskap medan Svedala tog silver på Ungdomens-GP så sent som för en månad sedan. Utmanare finns det gott om, Engelholm och Gislaved för att nämna några. Men säkert är det fler som både vill och har kapaciteten. Arrangerar gör Hylte VBK

Västra Dam
Här är det många lag och rätt ovisst om hur det kommer att gå. Team Valla har fått de flesta av förhandstipsen. Kungälv brukar alltid vara med när det gäller och V:a Ämtervik har de senare åren visat att de har ett bra lag. Det ska dessutom bli oerhört intressant att se vad Lindesberg kan åstadkomma med tanke på den satsning som föreningen gör på damvolleyboll. Fyra lag tar sig till SM. Karlstad står som arrangör

Östra Dam
Sju lag gör upp om fyra platser. Här känns det som att de tre första platserna kommer att gå till de tre stora och mest framgångsrika föreningarna när det gäller tjejvolleyboll för närvarande. Sollentuna, Vallentuna och Södertelge. Som favorit står nog Vallentuna som har ett fantastiskt spelarmaterial. Förra året vann Södertelge överraskande kvalet och med samma lag i år kan man undra om det blir en upprepning? Kanske blir det i stället Sollentuna? Vad kan hemmafavoriterna Uppsala åstadkomma? Spännande blir det i alla fall. Arrangerar gör Uppsala VBS.

Norra Dam
I norr kan man konstatera en tydlig formsvacka. Det ser oerhört ljust ut med återväxten om man ser till antalet föreningar som bedriver Kidsvolley men när det gäller Volleyboll syns en tydlig och svår generationsväxling.  Norsjö har ett mycket bra lag och troligen tar de hem kvalet och kommer säkert att placera sig högt upp på SM:et. Outsider är KFUM Skellefteå. Arrangeras av Norsjö VBK

Bilden från Ungdomens-GP 2010. Foto: Olsin sportfoto
Bilden visar när Sollentunaspelare försöker ta sig igenom Södertelge block vid Ungdomens-GP 2010. Foto: Olsin sportfoto.

Södra Herr
Det södra kvalet för killar genomförs i Våxtorp där den rutinerade ungdomsföreningen Vindrarp står som värd. Riktigt roligt är att det är hela 11 lag som deltar. Även här vimlar det av spelarprofiler och duktiga lag. Engelholm vann över Falkenberg vid Ungdomens-GP 2009 och det finns indikationer på att samma lag kan stå mot varandra vid lördagens kval. Givetvis kommer Hylte att vilja blanda in sig i toppstriden. Det ska även bli intressant att se vad Lund kan åstadkomma, för att inte tala om hemmafavoriterna Vindrap. Hur det går kommer man att kunna följa här på volleyboll.se.

Norra Herr
Säters IF VBK står som arrangör för det norra herrkvalet. Här är det sex föreningar som kommer att kämpa för att placera sig så bra som möjligt. Sollentuna och Södertelge har spelat otaliga matcher mot varandra och senast under Ungdomens-GP var det Södertelge som drog det längsta strået. Den här gången möts de redan i gruppspelet eftersom Team Valla är förstaseedade. Team Valla gör en unik satsning på herrvolleybollen genom ett utvecklat samarbete med Australien. Förhoppningsvis kommer publiken i Säter att få se en spektakulär volleyboll spelas i Skönvikshallen. Förutom dessa tre lag vill säkert Vingåker blanda sig i toppstriden.

Spelprogrammen finns utlagda och resultaten kommer att läggas ut löpande.

Platserna för damerna fördelas på antalet spelare som finns registrerande inom kvalregionerna medan det i herrklassen blir så att sista laget i det södra kvalet kommer att hamna utanför startfältet på U21-SM.

Skribent: Paul Engström

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info