Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Svedala och Vingåker blev svenska mästare

15 MAJ 2011 16:50
I helgen avgjordes U19-SM i Duveholmshallen i Katrineholm och Svedalas flickor och Vingåkers pojkar fick guldmedaljer om halsen efter finalspelet på söndagseftermiddagen.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:36

Flickfinalen

I tjejernas final ställdes överraskningen Kungälv mot storfavoriterna från Svedala. Kungälv tog sig till final tack vare ett uppoffrande försvarsspel ledda av lagets kapten Sofie Sjöberg samt Josefin Tivefält som under kvartsfinalen skickade en Veddigespelare till sjukhus efter en stenhård smash. Kungälv slog överraskande ut Sollentuna med 2-0 i semifinalen.
Svedala gick till final främst via ett fysiskt anfallsspel av systrarna Lazic och Victoria Larsson vilket resulterade i 2-0 mot Södertelge i den andra semifinalen.

FÖRSTA SET
Svedala sätter stor press på Kungälv i serve och anfall, Kungälv ser ut att vara tagna av stunderns allvar i början och spelar inte riktigt ut. Mycket boll går till Sofie Sjöberg som drar ett stort lass i poängspelet. Tuffa servar och motståndarmisstag ser till att hålla upp Kungälvs siffror. Kungälv tar en timeout vid ställningen 9-18 men det hjälper föga. Setet slutar 25-13 till Svedala.

ANDRA SET
Kungälv försöker febrilt med att vinna boll men har det tungt mot Svedalas block. Sofie Sjöberg blir för ensam och Svedala kan utan problem ställa sitt block på rätt ställe. Svedala tar en snabb 6-1 ledning men slår sen av lite på takten.
Emma Larsson kommer i mitten av setet in som passare men Kungälv kommer närmre och närmre. Svedala tvingas till en timeout vid 17-15. Problemen
i anfallsspelet fortsätter dock, men man vinner matchen tack vare bra individuella prestationer. Matchen avslutas med ett serveess fram till 25-21 och vild segerglädje utbryter på Svedalas sida.

Pojkfinalen

När det vankades final i pojkklassen var det Vingåker och Hylte som fick beträda banan efter att ha besegrat Falkenberg respektive Habo i semifinal. Vingåker inledde bäst och Hylte hade svårt att ta sig igenom Vingåkersblocket. Hallänningarna hittade efter ett tag på lösningar på det problemet och tog sig ikapp och förbi. Fem poängs ledning kom Hylte upp i, men Vingåker kämpade frenetiskt vidare. Härligt försvarsspel av arrangörsklubbens lag och vasst anfallsspel främst av Viktor Lindberg gjorde att de kunde rädda två setbollar och även ta hem setet.

Andra set var inledningsvis betydligt jämnare än det föregående. Inget av lagen lyckades ta något rejält grepp om tillställningen förrän Vingåker efter halva setet drog ifrån med några bollar. Hylte var dock ifatt vid 22-22 och det blev ännu ett rafflande setslut. Två ytterligare poäng till hallänningarna renderade i setbollar. Den första räddades av centern David Pettersson som utnyttjade sin längd i en trång situation, men på den andra satte Johan Skoogh in ett skarpt diagonalt anfall från vänsterkanten och därmed var det klart för ett avgörande set.

Att det blev ett avgörande set kändes helt naturligt med tanke på matchutvecklingen och när lagen klev in på planen för turneringens sista set var det det helt ovisst åt vilket håll vågskålen skulle tippa. I setstarten lutade det något i Vingåkersfavör, men ännu en gång kom laget från Hyltebruk tillbaka. Poäng för poäng följdes kombattanerna åt i slutskedet inför en högljudd publik i den välfyllda Duveholmshallen. Vingåker var först till matchboll vid 14-13 och Hylte tog då en timeout för att störa rytmen för motståndarna. Det bekom dock inte unge Viktor Lindberg det minsta, som efter att ha klivit ut på banan efter trettiosekunderspausen lägger en smart, välplacerad kort serve som Hyltemottagarna inte kunde rädda upp. Vingåkersspelarna satte jublande igång SM-gulddansen och fick sällskap av Svedalatjejerna i en guldskimrande ring.
Förutom tidigare nämnde Viktor Lindberg var duktige passare Lukas karlssons samarbete med centern David Pettersson mycket framgångsrikt. I Hylte handlade det mycket om 2 x Johan på vänsterkanten, med efternamnen Mårtensson och Skoogh. 

Falkenberg blev bronsmedaljörer efter att ha vunnit matchen om tredje pris mot Habo. 

Lagens tränare röstade traditionsenligt fram turneringens all star team och nedanstående spelare får ta med sig en åtråvärd t-shirt hem.

Passare: Ella Andersson, Södertelge
Center: Elin Hellström, Sollentuna
Center: Viktoria Nordström, Svedala
Libero: Mikaela Carlstedt, Svedala
Spiker: Rebecka Lazic, Svedala
Spiker: Frida Randén, Södertelge
Spiker: Alexandra Lazic, Svedala

Passare: Lukas Karlsson, Vingåker
Center: David Lundin, Sollentuna
Center: David Pettersson, Vingåker
Libero: Elias Andreasson, Habo
Spiker: Axel Kvarnström, Vingåker
Spiker: Johan Mårtensson, Hylte
Spiker: Viktor Lindberg Vingåker

Guld till:

Svedala VBK, Flickor
Svedala VBK guld 2011 vid U19-SM

Vingåkers VBK, Pojkar
Vingåker VK guld 2011 vid U19-SM

 

Flickor

  1.  
  Svedala VBK  
  2.  
  Kungälv VBK  
  3.  
  Sollentuna VK  
  4.  
  Södertelge VBK  
  5.  
  Vallentuna VBK  
  6.  
  VK Veddige  
  7.  
  Hylte VBK  
  8.  
  Värnamo VBS  
  9.  
  Falkenbergs VBK  
  10.  
  VK Orion  
  11.  
  Engelholms VS  
  12.  
  Västra Ämterviks IF  
  13.  
  KFUM Örebro Volley  
  14.  
  Falköpings VK  
  15.  
  Kolbäcks VK  
  16.  
  Spårvägen VBK  

 
   
Pojkar
  1.  
  Vingåkers VK  
  2.  
  Hylte VBK  
  3.  
  Falkenbergs VBK  
  4.  
  Habo Wolley  
  5.  
  Södertelge VBK  
  6.  
  Sollentuna VK  
  7.  
  Svedala VBK  
  8.  
  Floby VK  
  9.  
  Lunds VK  
  10.  
  Åstorps VK  
Skribent: Göran Persson och Per-Erik Dahlqvist

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info