Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Sök till RIG i volleyboll och beachvolley!

18 NOV 2011 15:54
Går du i åk 9 och vill satsa helhjärtat både på volleyboll/beachvolley och studier under din gymnasieutbildning? Då är det dags att skicka in din ansökan till Riksidrottsgymnasiet (RIG) i Falköping. Där får du en unik möjlighet att utveckla din talang under professionella förhållanden i både volleyboll och beachvolley.

  • Uppdaterad: 18 NOV 2011 16:10

Målet med Riksidrottsgymnasier (RIG) är att göra det möjligt för elitsatsande ungdomar att kunna kombinera en hård idrottslig satsning med en satsning på studier.

RIG för volleyboll och beachvolley i Falköping är en utbildning mot internationell elit med riksintag och plats för 72 elever¸ jämnt fördelat mellan könen.  Eleverna på RIG får en unik möjlighet att utvecklas mot internationell elit i volleyboll och/eller beachvolley då det under våren 2012 byggs en beachvolleyhall i anslutning till den befintliga volleybollhallen. Under åren på RIG får alla elever en bred utbildning som omfattar både volleyboll och beachvolley. Tyngdpunkten ligger på grenen volleyboll för alla elever under år 1 och med möjlighet att rikta in sig mer mot volleyboll eller beachvolley under år 2 och 3.
Eleverna går på Ållebergsgymnasiet, som för närvarande byggs om till en modern, ljus och luftig skola och som ska stå klar under läsåret 12/13. Volleybolleleverna bor i närheten av skolan i gemensamma lägenheter som är anpassade för volleybolleleverna. All träning äger rum i Frejahallen. Det är 5-10 minuters promenad mellan lägenheterna, skolan och Frejahallen.
                  
Svenska Volleybollförbundet (SVBF) har möjlighet att ta in ca 24 elever per år till RIG genom ett riktat bidrag från Riksidrottsförbundet för utbildning av ungdomselit. Utbildningen utgör steg 2 i SVBF:s program för elitutveckling och omfattar cirka 1 800 tränings- och utbildningstimmar under de 3 åren på RIG. Sammanlagt läser eleverna 7 kurser om vardera 100 poäng i specialidrott som individuellt val med utökad studiekurs.


Boende och mat
Läsåret 11-12 är hyran 3 838 kr/månad och betalas 9 månader/år. Då ingår 3 mål mat/dag utöver skollunchen; frukost, mellanmål och middag. Eleverna söker inackorderingsbidrag från hemkommunen och minimibidraget är idag 1 413 kr/månad, men en del kommuner betalar mer.

Träning och match
Eleverna tränar cirka 3 timmar per dag 5 dagar i veckan och studerar på Ållebergsgymnasiet i "vanliga" klasser. Träningen leds av 4 heltidsanställda tränare och äger rum på olika tider någon gång mellan 07.30-19.00 i en mycket stimulerande volleybollmiljö i Frejahallen. Eleverna spelar för RIG Falköping i sex olika lag i seriesammanhang. Under säsongen 11/12 spelar både tjejerna och killarna i elitserien, superettan och division 1.

Under loven åker eleverna hem, men under höst- och sportlov spelas oftast seriematcher på helgerna, loven blir därför någon dag kortare. Ca en fredag per månad ställs träningen in på eftermiddagen för att eleverna ska kunna åka hem.

Ansökan
Vi vill ha din ansökan senast 1 december.
5:e december skickar vi ut breven med besked till alla som kommer att kallas till uttagningsdagar. Flickorna samlas 12-13 december och pojkarna 14-15 december. Under vecka 51 får elever som varit på uttagningarna besked om man erbjuds en plats på RIG eller inte.

Läs mer om Ållebergsgymnasiet och de olika programmen som går att kombinera med RIG på www.allebergsgymnasiet.se. Där hittar du också mer information om volleybollgymnasiet och en länk till volleybollgymnasiets hemsida där du kan hämta ansökningsblanketten www.idrottonline.se/falkoping/vbfrigfalkoping-volleyboll .


Har du frågor om RIG kontakta
Jeanette Jonsson
Svenska Volleybollförbundet
Tel 0705-385002

Skribent: Jeanette Jonsson

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info