Hoppa till sidans innehåll

SM-guld till Norsjö och Engelholm

22 MAJ 2016 19:11
Norsjö (flickor) och Engelholm (pojkar) kan titulera sig svenska mästare. Det står klart sedan lagen vunnit sina respektive finaler när U18-SM avgjordes under söndagen.
  • Skapad: 22 MAJ 2016 19:11

Vi har en fullspäckad volleybollhelg bakom oss. Medan Sveriges landslag varit ute i Europa och EM-kvalat har nästa generation svenska stjärnor visat upp sig under U18-SM i Örebro.

Efter kvaldrama, gruppspel, slutspel och finaler har krutröken slutligen lagt sig. Kvar står Engelholm (herr) och Norsjö (dam) som svenska mästare.

Vingåkers VK stod som arrangör för mästerskapet. Projektledare Marc Oskarsson medger att man upplevt några smärre logistiska missöden, men konstaterar samtidigt att arrangemanget varit lyckat:
- Ja, vi fick köra lite "brandsläckning" några gånger. Det var ett gäng matcher som blev väldigt långa här under söndagsmorgonen och då blev det tajt rent tidsmässigt med mattransporter. Men vi hanterade det bra och jag tror att alla blev nöjda i slutändan.

Marc tar också tillfället i akt och skickar en hälsning till alla som på något sätt deltog under helgens volleybollfest:
- Jag vill tacka alla som gjort U18-SM möjligt. Det här en härlig helg, både för spelarna och oss runt omkring. Det är kul både sportsligt och socialt.

Norsjös väg till guld

Norsjö som förening har en minst sagt häftig vecka bakom sig. Inte nog med att man plockade hem guldet på U18-SM. Så sent som förra helgen stod man också som segrare när JSM avgjordes i Södertälje.
- Ungefär halva truppen var med även i Södertälje. Stommen är kvar, kan man säga. Att säga att guldet var väntat är tunga ord, men det fanns nog en förhoppning om att vi åtminstone skulle ta oss till final, konstaterar tränaren Patrik Andersson när volleyboll.se når honom direkt efter finalmatchen mot Engelholm.

- Vi började ganska bra i gruppspelet, men gjorde inte mer än vad vi behövde. Både vi ledare och spelarna själva visste att det fanns mer att ge. Vi tog ett snack innan gruppfinalen, efter det höll vi en hög nivå hela vägen till guldet, säger Andersson och fortsätter:
- Finalen började darrigt med underläge 1-6, men snart var vi ikapp och förbi. Tjejerna gjorde det fantastiskt bra!

Vad är segerreceptet?
- En starkt bidragande orsak är att många av tjejerna redan spelar på seniornivå i division 1. Dessutom börjar vi se frukten av Kidsvolleyn. Det här är första generationen som gått hela vägen därifrån. Det har skapat en fantastiskt bra grund.

Hur ska ni fira?
- När vi vann JSM förra helgen blev det ett fantastiskt mottagande hemma i Norsjö. Kanske blir det något liknande igen, vi får se vad som händer.

Engelholms väg till guld

Engelholm fick alltså se Norsjö spela hem guldet på flicksidan. På pojksidan fick man dock revansch. Faktum är nämligen att det var det var samma föreningar som gjorde upp i pojkfinalen.
- Så fantastiskt mycket känslor. Oj, vilken häftig final. Vi hade matchbollar emot oss, men lyckades vända och vinna med 18-16 i avgörande set. Vilken insats!, säger tränaren Jonas Brink direkt efter finalmatchen.

- Grejen var att vi mötte Norsjö även i gruppen - och då fick vi stryk i två raka set. Så vi hade revansch att utkräva. Killarna samlade ihop sig, laddade batterierna och spelade fantastiskt under hela slutspelet. Stort!

Vad är det som gör just det här gänget så speciellt?
- Det är många stora talanger som verkligen vill vinna och som brinner för volleyboll. Dessutom är det bara en kille som är född 1999 och som därmed försvinner till nästa års U18-SM, så siktet är inställt på att försvara guldet, säger Jonas, som hade dottern Evelina som assisterande tränare.

Hur ska ni fira?
- Det blir en riktigt skön hemresa med buss. Vi kommer se till att vi stannar och käkar gott på något bra ställe. Vi ska njuta så mycket det bara går!

 


 

13275064_10208073633351656_1662065145_o

Prispall - SM
Guld: Norsjö (dam), Engelholm (herr)
Silver: Engelholm (dam), Norsjö (herr)
Brons: Södertelge (dam), Falkenberg (herr)

Prispall - Öppna klasser
Guld: Habo (dam)
Silver: Svedala (dam)
Brons: Gislaved (dam)

All Star Team
Pojkar:
Passare: Joel Andersson, Norsjö
Vänsterspiker: Daniel Gruvaeus, Falkenberg
Vänsterspiker: David Åhman, Norsjö
Högerspiker: Max Petersson, Engelholm
Center: Lucas Gustavsson, Engelholm
Center: Oskar Trozell, Sollentuna
Libero: Joel Arman, Vingåker

Flickor:
Passare: Lovisa Nilsson, Norsjö
Vänsterspiker: Sofia Andersson, Norsjö
Vänsterspiker: Betty Ohlin, Engelholm
Högerspiker: Maja Stenman, Norsjö
Center: Anna Nilsson, Engelholm
Center: Erika Lindqvist, Engelholm
Libero: Linn Hellgren, Södertelge

Resultat - U18-SM
Resultat - Öppen klass

13275290_10153590586836129_1302753365_o

Skribent: Herman Sewelén

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info