Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christoffer Talvis

Referat från Ungdomens-GP

05 JAN 2012 08:51
Ungdomens-GP avgörs 5-6 januari i Katrineholm. Här läggs korta referat upp löpande under turneringen.
  • Skapad: 05 JAN 2012 08:51

Flickor

Resultat och spelschema

Bilder från Ungdomens-GP

Final: Vallentuna - Kungälv 2-0 (25-17, 25-17)

IMG_0050

Vallentuna börjar finalen bäst, och efter en fin högerspike av Elina Olsson är ställningen 6-3 till Vallentuna. Cornelia Wennberg och Tove Bjäreklint samarbetar bra i blocket och gör det svårt för Kungälv att få förbi några anfall. Som mest leder Vallentuna med 15-7. Men Kungälv jobbar på och med tunga anfall Sofie Sjöberg och svåra servar av Josefine Tivefälth knaprar man in försprånget. Men när man kommit ikapp lägger Vallentuna i en högre växel, och med hjälp av bra försvarsspel av liberon Hedda Gunnarsson och hårda högeranfall av Elina Olsson så rycker Vallentuna ifrån igen till 25-17. I andra set är det ineldningsvis jämnt, med bra och varierat spel från båda lagen. Sedan kliver Susanna Hoszek in i handlingen med några giftiga anfall på bra pass av Frida Kindbom. Dessutom sätter hon några viktiga centerblock, och Vallentuna rycker igen. Båda lagen är bra i försvar, men Kungälv kan inte riktigt mäta sig med de vassa anfallen från Vallentuna och främst då Susanna Hoszek. Matchbollen slås in med ett serveäss av Stefanie Nassar, och Vallentuna vinner Ungdomens GP 2012.

Bronsmatch: Sollentuna - Svedala 2-1 (20-25, 26-24, 15-8)

Svedalas hejarklack hörs mycket från första början, och Svedala tar ledningen med 7-1. Sollentuna jobbar sig in i matchen med bland annat en riktigt fin backspike av Carolina Ljung och serveäss av Diana Lundvall. Liberon i Svedala revanscherar sig direkt för det tidigare serveässet, och sätter några perfekta mottagningar vilket gör att Svedala återigen får några poängs ledning. I slutet på setet gör Susanna Nirvald i Svedala ett fint block på en Sollentunabackspike och Mikaela Carlstedt kan avgöra setet med en välmaskerad drop. I andra set är det jämnt fram till 16-16, innan Svedala tar några poäng på raken. Amanda Olsson gör några bra backspikes och passaren Jennifer Paulsson plockar ett par servepoäng. Svedala jobbar på i ledning och när Viktoria Nordström först dunkar in ett centeranfall och sedan gör två bra servar så leder Svedala med 24-22 och har matchbollar. Sollentuna ger inte upp, utan plockar upp Svedalas anfallsförsök, samtidigt som Diana Lundvall avgör med bra kantspikesnär hon får lägen. Sollentuna tar fyra raka poäng och matchen går till ett tredje och avgörande set. I tredje set är det återigen Svedala som börjar bäst, återigen med bra servar av Jennifer Paulsson. Diana Lundvall i Sollentuna var het i slutet på andra set, och hon spelar även bra i tredje set, och med några poänggivande block och anfall ger hon Sollentuna ledning 8-4 vid sidbytet. Efter att ha haft flera knappa missar i semifinalen så sitter nu Sollentunas anfall. Svedala kan inte matcha, utan Sollentuna defilerar hem tredje set med 15-8, efter några fina centerkombinationer mellan passaren Sandra Hallström och centern Elin Hellström. Matchbollen blockar Anita Noljsö in, och Sollentuna vinner med 15-8.

Match om 5-6:e plats: Värnamo - Veddige 0-2 (22-25, 23-25)

5:e-platsmatchen blev en jämn affär. Med några fina centeranfall ser Madeleine Dranvik till att Veddige gör ett litet ryck till 20-18 och Värnamo tvingas till en timeout. Denna visar sig effektiv och Värnamo går ikapp genom fint samarbete mellan passaren Mathilda Ekblad och Nellie Johansson. Veddige vänder dock igen och lyckas vinna setet med 25-22. Andra set börjar jämnt, men i mitten på setet sätter Alexandra Fransson i Värnamo några fina block, vilket leder till att de kopplar greppet om setet. Veddige vänder med hjälp av några bra servar av Linnea Nilsson och skaffar sig matchbollar vid ställningen 24-20. Värnamo räddar tre stycken men den fjärde orkar de inte plocka upp. Veddige vinner med 2-0 i set.

Semifinal 2: Kungälv - Svedala 2-1 (25-13, 23-25, 15-13)

IMG_0002

Kungälv kopplar snabbt ett grepp på första set i den andra semifinalen, genom ett bra försvarsspel där bland annat Malin Gustafsson plockar upp många bollar. I Svedala går mycket av anfallspelet genom Viktoria Nordström. Kungälv får bra utdelning på sina servar och får därmed bort Svedalas spel från nätet, och tar hem första set med 25-13. I andra set får Viktoria bättre utdelning på sitt centerspel, och Svedala tar en tidig ledning. Josefine Tirefälth i Kungälv utjämnar med några fina servar. Båda lagen spelar mycket bra försvarsspel, med många långa bolldueller. Svedala har ett starkt och ljudligt publikstöd, och kan kanske tack vare detta vinna det jämna setet med 25-23. Även tredje set har många långa bolldueller, med bra spel från båda lagen. Kungälvs Sofie Sjöberg ser till att ge hennes lag en tidig ledning, men Svedalas  Mikaela Carlstedt utjämnar med en suverän serve till ställningen 9-9. Kungälv rycker ifrån till 12-9 med bra backspikes. I slutet av setet blir det många långa bollar, Svedala kommer lite närmare, men räcker inte till mot Kungälvs stabila laginsats. Kungälv vinner till slut med 15-13 och spelar final mot Vallentuna. Svedala får nöja sig med en bronsmatch mot Sollentuna.

Semifinal 1: Vallentuna - Sollentuna 2-0 (25-8, 25-15)

Första semifinalen på flicksidan blir ett stockholmsderby mellan Sollentuna och Vallentuna, ett riktigt prestigemöte. Vallentuna drar direkt ifrån till en stor ledning med 14 raka poäng i Sanna Hoszeks serve. Setet vinns givetvis enkelt av Vallentuna. Sollentuna får en bättre start i andra set, där de tar en tidig ledning till 8-4 med hjälp av framförallt bra centerspel. Vallentuna kontrar med fint samspel mellan passaren Frida Kindbom och Sanna Hoszek. Detta blir segerreceptet för Vallentuna, där dessa två skördar framgångar, både med centeranfall såväl som backspikes. Slutsiffrorna blir 25-8, 25-15 till Vallentuna, som därmed spelar final på fredag.

Sollentuna - Kungälv 0-2 (14-25, 20-25)

Kungälv vinner första set med 25-14. I andra set kommer Sollentuna närmare, men når inte riktigt ändå fram. Setet är jämnt, fram till att Kungälv vinner en turlig boll där en försvarare sparkar bollen i huvudet på en framlinjespelare. På något sätt lyckas Kungälv få över bollen, som de sedan vinner. Efter denna boll spelar kungälv stabilt med få misstag, samtidigt som Sollentuna har några oturliga anfall som smiter precis utanför linjerna. Kungälv rycker till en 4-poängsledning i mitten på setet.med bra servemottagning och pass. Sollentuna kommer närmare  i slutskedet med hjälp av bra nätspel, både anfall och block, av Diana Lundvall. Sollentuna räcker dock inte ändå fram, utan Kungälv vinner till slut med 25-20.

Veddige - Vallentuna 0-2 (4-25, 22-25)

I första set var Vallentuna överlägsna, gjorde inga misstag och släppte inget gratis till Veddige. 25-4 till Vallentuna. Veddige började andra set bra. Fick bra ordning på servemottagning och försvarsspelet, och bjöd samtidigt på någrea effektiva anfallskombinationer. Kryddat med ett par serveäss av Elin Wallington gör detta att Veddige drar ifrån till en 11-7-ledning. Vallentuna kämpar sig in i setet, bland annat med agressivt spel vid nät av Susanna Hoszek, och när Vallentunas Stefanie Nassar gör två raka serveäss är setet helt jämnt. Veddige spelar fortsättningsvis bra, men Vallentuna är tyngre i anfallen, och detta gör att de till slut vinner andra set med 25-22, och matchen med 2-0.

Sollentuna - Värnamo 2-0 (25-19, 25-21)

Matchen mellan Värnamo och Sollentuna var en relativt jämn historia. Lagen följdes åt hyfsat där ledningen pendlade lagen emellan ända fram till att Sollentuna gjorde ett avgörande ryck och genom en start rotation gick laget tog SVK de sista fem poängen som behövdes för att vinna det första setet. Värnamo tog en knapp ledning i det andra setet och spelade stundtals finurlig volleyboll tack vare passarens val av anfallsutvägar. Vid åttonde poänget var Sollentuna ikapp och därefter tog Sollentuna ett par poängs ledning som man höll under hela setet. Värnamo får inrikta sig på matchen om placering 5-6 medan Sollentuna som bäst laddar för gruppfinalen mot Kungälv.

Svedala - Vallentuna 0-2 (11-25, 18-25)

Vallentuna var det klart bästa laget i matchen mot Svedala. Upp till det fjärde poänget i första setet hängde Svedala med men därefter var det mer eller mindre bara Vallentuna. Setet till Stockholmslaget med 25-11. Det andra följde mönstret, efter att Svedala tagit en knapp ledning gick Vallentuna ikapp och förbi. Svedala var med lite bättre än i det första men det blev ändå seger med 25-18.  

Värnamo - Kungälv 0-2 (12-25, 25-27)

Efter att Kungälv vunnit första set i överlägsen stil så rycker Värnamo upp sig och spelar jämnt med Kungälv i andra set. Setet står och väger när Sofie Sjöberg styr Kungälv till vinst med tunga kantanfall, och hon får rättvist avgöra matchen med ett backspikeanfall.

Veddige - Svedala 1-2 (18-25, 25-17, 7-15)

I första matchen i årets upplaga av Ungdomens-GP så ställdes fjolårsvinnarna Svedala mot Veddige. Svedala, liksom många andra av lagen i UGP saknar en del viktiga spelare, då juniorlandslagen spelar EM-kval i Bosnien (killarna) samt Montenegro (flickorna). Så i årets UGP finns alla möjligheter för nya spelare att stiga fram och ta ansvar. 

Första set blev relativt jämnt, lagen följdes åt, men hela tiden med Svedala steget före. Viktoria Nordström avgör setet med några fina centeranfall. I andra set är rollerna ombytta. Veddige rycker ifrån tidigt och behåller ledningen hela setet, genom fina kombinationer och bra anfallsspel av Victoria Hansson. Tredje setet börjar jämnt, men tack vare två servpoäng av Thea Thulin tar Svedala greppet, och vinner till slut rättvist med 15-7.

 

Pojkar

Resultat och spelschema

Final: Södertelge - Vingåker 1-2 (25-22, 25-27, 15-17)

IMG_0085

Pojkfinalen blev en mycket spännande historia, där Vingåker till slut vann över Södertelge med minsta möjliga marginal. Det var Södertelge som inledde starkast, med bra försvarsspel från hela laget, och få misstag i anfallsspelet. De låg hela tiden några poäng före Vingåker, och trots att Vingåker nästan är ikapp lyckas Södertelge ta hem setet. I andra set får Vingåker en ledning med bra anfallsspel från Robert Karlsson och Axel Qvarnström. Södertelge kommer ikapp med bra anfallspel av Dany Ibrahim och två raka blockpoäng av Benjamin Engström. På slutet av setet får Vingåkers Axel Qvarnström in ett par anfall och kan vinna setet med 27-25. Tredje set blir mycket bra och spännande, med många härliga bolldueller, där Södertelges Dany Ibrahim och Joachim Sahlin plockar upp några till synes omöjliga bollar i försvar. Vingåker plockar i tredje set fram ett bra centerspel, något de saknat tidigare set. Detta lyfter Vingåker till vinst över Södertelge med 17-15, och Vingåker vinner alltså Ungdomens GP 2012.

IMG_0014

Bronsmatch: Hylte - Falkenberg 0-2 (18-25, 17-25)

Falkenberg tar snabbt en ledning på några bollar i första set. Hylte jobbar sig hela tiden lite närmre men kommer inte riktigt ikapp innan Falkenberg hunnit få 25 poäng, och därmed vunnit setet. Kistian Persson i Hylte visar en bra servemottagning, men det hjälper inte då Alfred Dalevik i Falkenberg samtidigt sätter några fina block. Falkenberg vinner första med 25-18. I andra set börjar Hylte bättre, och leder tidigt. Falkenberg kommer dock igen med bra pass från passaren

Match om 5-6:e plats:  Habo - Sollentuna 2-0 (25-20, 25-18)

 Efter att lagen följts åt i första set, går Habo ifrån, mycket tack vare bra liberospel av Emanuel Andreasson och bra kantspikes av Rickard Stoffers. I andra set spelar Habo mycket på sina centrar medan Sollentuna använder mer kantanfall. Habos taktik fungerar bra, och man ligger hela tiden före Sollentuna, och vinner till slut övertygande med 25-18.

Semifinal 2: Falkenberg - Vingåker 1-2 (24-26, 25-18, 12-15)

 

Första set blir välspelat med bra dueller, där båda lagen sliter och kämpar på varje boll. I Vingåker får Axel Qvarnström mycket boll, medan Falkenberg går runt på fler spelare. Lagen följs åt till 18-18, men då gör Alfred Dalevik två vinnande backspikes, och Falkenberg tar fyra raka poäng. Vingåker ger inte upp, utan Axel Qvarnström gör även han ett gäng backspikes, och Vingåker kommer ikapp, och går även förbi till setseger 26-24. I andra set lyfts Falkenberg av sin hejaklack, och spelar nästan felfri volleyboll. De vinner setet komfortabelt med 25-18. Tredje och avgörande set hade Falkenberg fortsatt flyt i början, men vid sidbytet var Vingåker ikapp och tar även ledningen tack vare tunga anfall och välavvägda droppar från Axel Qvarnström. Vingåker leder sedan hela tiden, och kan vinna med 15-12. Vingåker får möta Södertelge i finalen, och Falkenberg spelar bronsmatch.

Semifinal 1: Södertelge - Hylte 2-1 (25-18, 23-25, 15-12)

Semifinal mellan gruppsegraren Södertelge och grupptvåan Hylte visade sig bli en dramatisk match. Första setet gick relativt enkelt till Södertelge. Det som främst skiljde lagen i början var att Södertelge blockade mycket bättre. Från starten av setet tog Södertelge en stabil ledning med 5-2 via 9-3 och 13-6 till 17-12 innan Hylte fick stopp på motståndarna. Sista bollarna gav Hylte lite mer känsla och trots setförlusten var de igång ordentligt i det andra setet. Hylte pressade med bra serve vilket gjorde att Södertelge blev lite väl ensidiga i sitt anfall. Hylte malde på medan Södertelge fick kämpa för att ta poäng. Hylte hade ledning i hela setet med några poäng. Vid 21 var Södertelge lika men till slut vann Hylte med minsta tänkbara marginal, 2 bollar (25-23). Det tredje och avgörande setet startade med Hylte i knapp ledning men vid 5-5 var Södertelge i kapp och tack vare skarpt servande fick Södertelge grepp om både set och match. Glädjen var stor efter att matchbollen var inslagen, eller snarare slagen touch ut via Hyltes block.  

Hylte - Falkenberg 1-2 (25-20, 21-25, 6-15)

Hylte vinner första och Falkenberg andra set. Passaren Sebastian Angel får in ett fint block, och levererar sedan ett gäng fina pass som gör att Falkenberg gör ett ryck och vinner andra set. I början på tredje set kliver Jon Lindén in i handlingen, med ett monsterblock, som gör att Falkenberg drar ifrån Hylte. Även fortsättningsvis tar han ett stort ansvar och spelar bra servemottagning och försvarsspel, vilket leder till enkla poänglägen för Falkenberg. Falkenberg vinner till slut enkelt med 15-6.

Vingåker - Habo 2-1 (29-31, 25-20, 15-12)

Första set blev otroligt jämnt och spännande. Habo ledde länge och såg ut att kunna vinna setet. Vingåker jobbar sig ikapp, och vid ställningen 26-25 får vi matchens längsta boll, där Vingåkers högerspiker Axel Qvarnström anfaller gång på gång, men Habo spelar bra försvarsspel och vinner till slut bollen och kvitterar till 26 lika. Kanske fick Habokillarna ett mentalt övertag där, de lyckas i alla fall vinna setet med 31-29 efter ett fint kantblock. I andra set distribuerar Vingåker bollarna jämnare och Habo får svårare i blockeringsspelet. Vingåker har en stabil ledning, och när det ser ut som att Habo ska gå ikapp plockar Axel Qvarnström fram några fina droppar som gör att Vingåker vinner setet med 25-20. Även i tredje set är Vingåker lite starkare, och kan ta hem det med 15-12.

Sollentuna - Hylte 0-2 (21-25, 20-25)

Sollentuna förlorade sin andra gruppmatch mot Hylte i två raka. Innebär att Hylte spelar direkt gruppfinal mot Falkenberg om vilket lag som ska vinna gruppen. Matchen som sådan var jämn under i stort sett hela det första setet. I andra var det ungefär likadan utveckling. Sollentuna sjönk ihop mentalt ju längre in i setet man kom medan Hylte fick större självförtroende vilket gjorde att hallänningarna gick ifrån till seger med 25-20.

Södertelge - Vingåker 2-0 (25-20, 25-19)

Södertelge spelade betydligt mer avslappnat i den andra gruppmatchen. Man startade med att ta ledningen med 5-0 i det första setet och därefter höll Södertelge ledningen ända fram till drygt halva setet. Då knappade Vingåker in och var i kapp vid det 17:e poänget. Men längre än så kom inte Vingåkerskillarna då Södertelge tog ett par viktiga poäng under ett par oändligt långa och spektakulära bolldueller. När slutet kom var det 5 poängs övervikt till Södertelge. Det andra setet startade jämnt upp till 3-3 och där gjordes ett ryck som gav Södertelge en ledning som man aldrig släppte. Snarare gick man ifrån lite under setet som slutade med 6 poängs övervikt. Segern betyder att Södertelge vinner gruppen medan Vingåker får spela avgörade gruppmatch mot Habo om att ta en semifinalplats.

Sollentuna - Falkenberg 1-2 (10-25, 25-23, 10-15)

Falkenberg drar det längre strået i matchen mot Sollentuna, och lyckas vinna med 2-1. Första set vinner de komfortabelt. Andra set blir spännande. Sollentuna leder med 23-21, Falkenberg går ikapp till 23-23. Sedan lyckas Sergej Engström trycka dit ett block som avgör setet till Sollentunas favör. Båda lagen börjar tredje set med bra sideoutspel, de byter serve fram till sidbytet vid 8-7. Sedan rycker Falkenberg ifrån till 12-8 mycket tack vare bra kantspikes av Daniel Westman. Sollentuna kommer inte ikapp utan Falkenberg vinner tredje med 115-10.

Habo - Södertelge 1-2 (9-25, 25-19, 13-15)

I första set var det enbart ett lag på banan, Habo hade inte riktigt vaknat. Södertelge spelade stabilt, utan att göra några misstag, och vinner enkelt med 25-9. Sedan verkade Södertelge tro att segern redan var klar, de började slarva. Habos Joel Nilsson plockade fram några härliga backspikes från högerkanten, och hela Habo ryckte upp sig betydligt jämfört med första set. Habo vinner till slut med 25-19. Tredje set blev mycket spännande, där först Habo drog ifrån till en 8-4-ledning, och verkade kunna ta hem segern. Södertelge ger dock inte upp, utan de jobbar sig ikapp och förbi till en 12-10-ledning. Ledningen håller de setet ut, och matchen avgörs med att Södertelges center Benjamin Engström blockar ner ett kantanfall. Setet vinns med 15-13 av Södertelge.

Skribent: Patrik Bylund

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info