Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Janne Åsberg

Referat DistriktsSlaget

05 JAN 2012 09:14
DistriktsSlaget 2012 avgörs 5-6 januari i Katrineholm. Korta referat läggs upp här under turneringens gång.
  • Skapad: 05 JAN 2012 09:14

Samtliga resultat och tabeller finns bara ett klick bort:

Bilder från DistriktsSlaget

Tjejer

Final 

Värmland Örebro - Stockholm Gotland 0-2 (24-26, 22-25)

Finalen var enjämn och spännande historia. Dels hade båda lagen gruppspelsmatchen i tankarna där Värmland Örebro vann relativt enkelt och dels var det "rutinfaktorn" där Stockholm Gotland är vana finalister medan Värmland Örebro varit turneringens positiva överraskning. Värmland Örebros coach tyckte efter matchen att tjejerna blev stirriga och nervösa i stället för att bara gå på som i de tidgare matcherna. Det var hårt och jämnt. I det första setet hade Värmland Örebro ledningen hela vägen men Stockholm Gotland stretade emot och tog sig närmare och närmare och till sist hade Stockholm Gotland vänt. Stärkta av setvinsten tog Stockholm Gotland en stor ledning i det andra setet. Men tvärt om mot det första var det Värmland Örebro som knaprade och knaprade och hade så när kommit i kapp innan Stockholm Gotland stängde matchen.

Bronsmatch

Sydsvenska - Skåne 2-0 (27-25, 26-24)

Bronsmatchen i tjejernas DistriktsSlag blev en jämn, välspelad och mycket spännande match. De båda seten såg rätt lika ut där lagen följde varandra med bra sideout spel och där det i båda seten blev seger till Syd med minsta möjliga marginal.

Placering 5-6

Nordsvenska - Västsvenska 2-1 (25-19, 18-25, 15-13)

Efter en makalös upphämtning i avgörande set tog Nordsvenska hem matchen om 5:e plats vid DistriktsSlaget för tjejer. De två första seten såg rätt lika ut utom att det var Nord i det första och Väst i det andra som förde spelet och låg i ledningen. Det var i skilje som det var riktigt jämnt. Lagen följdes åt men där ledningen växlade mellan lagen och det tvingades ta sina time-outer. Nord tog time out vid 11-13 och det gjorde susen. Fyra raka poäng och seger i setet med 15-13 och i matchen med 2-1.

Semifinaler

Sydsvenska - Stockholm Gotland 0-2 (16-25, 25-27) 

Stockholm Gotland tog den andra finalplatsen genom att besegra Sydsvenska. Det började jämnt men i efter det 10:e poänget gick Stockholm ifrån genom att ta sju raka poäng i en serverotation. Därefter var setet kört för Syd och till slut vann Stockholm Gotland med hela 9 poäng. Det andra setet var Stockholm Gotlands från starten av setet och de hade ledning med några poäng hela vägen upp till 17 lika. Då var Syd ikapp och och sedan följdes lagen åt fram till slutet, dock med Stockholm Gotland hela tiden i liten ledning ända fram till slutet. Jublet hade inga gränser hos det grönsvarta laget. Stockholm Gotland får alltså chansen att försöka ta revansch från gruppspelet då man förlorade mot Värmland Örebro. Sydsvenska får försöka ta bronset. 

Värmland Örebro - Skåne 2-0 (25-11, 25-12)

Värmland Örebro blev första tjejlag till final i DistiktsSlaget. Skånskorna hade inte mycket att säga till om utan det var Värmland Örebro för hela slanten. Anförda av sin duktiga passare var det smash-boom-bang mest hela tiden och allteftersom självförtroendet växte rullade poängen raskt till Värmland Örebros fördel. Grattis till Värmland Örebro.  

Kvartsfinaler

Stockholm Gotland - Nordsvenska 2-0 (25-14, 25-20)

Norsvenska tog ledningen i första set och höll den fram till det femte poänget. Då kom Stockholm Gotland igång och de tog över taktpinnen på ett kraftfullt sätt. Stockholm Gotland drog ifrån och när setet var slut stod det 25-14 på poängtavlan.  Tack vare setsegern var Stockholm Gotland heta redan från starten av det andra setet. Laget startade med att ta ledningen som hölls hela vägen in till slutet 25-20.

Skåne - Västsvenska 2-0 (25-22, 25-23)

1:a set var riktigt jämnt men vid ställningen 15-15 gjorde västsvenska ett litet ryck till 19-16 och var på väg att ta kommandot. Bra servar från Skåne utjämnade igen. Setet svängde fram och tillbaka på slutet och det var två lag som kämpade på varje boll men det var Skåne som till slut kunde avgöra. 2:a set fortsatte i samma stil med två lag som kämpade och det var flera långa och roliga bolldueller. Västsvenska ryckte två gånger till sig en 3-poängsledning, bl a 21-18, men Skåne lyckades komma tillbaka och vända till setseger med 25-23. Bra insatser av båda lagen.

Gruppspel

Nordsvenska - Skåne 0-2 (14-25, 16-25)

Skånes flickor tog revansch för förlusten i dagens första match där Sydsvenska var ett nummer för stora. Mot Nordsvenska inledde man första set starkt och servade hem det tämligen komfortabelt. Nordsvenskas replik lät inte vänta på sig utan andra setet inleddes i ett högt tempo och man tog sig snabbt fram till en 10-5 ledning. Då valde Skånes lagledning att ta en timeout. Efter time-outen vände matchen till Skånes fördel och Skåne kunde spela hem setet med 25-16 och således ta en 2-0 seger.

Skånes tränare Lasse Andersson ville efter matchen framhålla hela laget som gjorde en gedigen insats men Elsa Jönsson fick ett extra omnämnande. ”Elsa spelade stabilt och med stor pondus.” sa Lasse Andersson.

Värmland Örebro - Västsvenska 2-0 (25-18, 25-15)

Första set erbjöd ett fint spel med många aggressiva och tuffa servar från båda lagen. Det var ett spännande och rättvist första set. Elsa från Värmland – Örebro inleder andra set med att peppa sina lagkompisar med ”Nu kör vi” samtidigt som hon servar hem de tre första poängen.

Tjejerna i väst gav ett gott motstånd uttrycker Helene Andersson en av tränarna för Västsvenska.  ”Motståndarna var för tuffa helt enkelt! Vi gav allt och är så stolta över tjejernas insats. De gör såna framsteg. Det syns att de har kul på planen ”säger Helene.

Elsas peppande ord ”Nu kör vi” satte sina spår. Värmland-Örebro vann med 2-0 i set.  

Sydsvenska - Nordsvenska 2-0 (25-11, 25-22)

Matchen mellan Sydsvenska och Nordsvenska blev något försenad sedan tåget som skulle ta Nordsvenska laget till Katrineholm blev försenat i stormen Emils fotspår. När matchen väl kom igång tog Sydsvenska greppet direkt och servade hem första set med 25-11. Nordsvenska arbetade sig tillbaka in i matchen i andra set men Sydsvenska höll ändå fast i taktpinnen och kunde ta hem andra set med 25-22 och därmed också matchen med 2-0.

”Hela laget ska ha en eloge, vi roterade bland alla spelare och samtliga gjorde en stabil och bra insats.” sade Sydsvenskas tränare Lars Wiksten.

Stockholm Gotland - Västsvenska 2-0 (25-17, 25-18)

Stockholm Gotland hade både slickat såren och laddat batterierna efter förlusten mot Värmland Örebro. Stockholm Gotland började visserligen lite darrigt och låg under i början av det första setet. Det var först i Sofia Linderoths serve som man gick i kapp då laget tog hela 5 raka poäng. Lagen följde sedan åt till det 17:e poängen innan Stockholm Gotland gick ifrån till setseger. Stärkta efter setvinsten kopplades ett grepp på Västsvenska som de aldrig kunde ta sig ur. Väst var nästan i kapp vid 15 då man var ett par poäng under. Stockjholm Gotland vann till slut med 25-18 och 2-0 i set.

Skåne - Sydsvenska 0-2 (17-25, 22-25)

Sydsvenska inledde första set bra när Evelina Jenssen servade hem 8 raka poäng och grundlade setsegern som till slut skrevs till 25-17. I andra set säkrade Sydsvenska segern genom att, trots bra Skånespel, hämta upp ett rejält underläge till seger 25-22. En väldigt välspelad match mellan två sydliga kombatanter där Sydsvenskas servespel var en avgörande faktor för segern.

Värmland Örebro - Stockholm Gotland 2-0 (25-9, 25-21)

Värmland/Örebro rivstartade i första set och vann det komfortabelt med 25-9. Många individuella misstag från Stockholm/Gotland men ett klart mer samspelt Värmland/Örebro visade bra kvalité. Andra setet blev svängigt och mer jämt, Stockholm/Gotland höjde sin egen kvalité men Värmland/Örebro avgick ändå med segern genom att vinna andra set med 25-21.

Killar

Final

Stockholm-Gotland - Sydsvenska 1-2 (21-25, 25-21, 12-15)

En otroligt jämn och välspelad final fick vi se i Duveholmshallen. I gruppspelet var det Stockholm Gotland som vann med 2-1 men idag tog Sydsvenska revansch och kan titulera sig som DisktriktsSlags mästare. Stockholm Gotland hade stora ledningar i både det första och det andra setet men Sydkillarna spelade lugnt och metodiskt och tog sig allt eftersom. I det första setet räckte det till vinst men i det andra setet var det Stockholm Gotland som drog det längsta strået. Exakt lika efter två det då båda lagen hade tagit 46 poäng var. Det avgörande setet blev precis lika spännande som man hade hoppats på innan. Stockholm Gotland hade greppet i början men när Sydsvenska tog time out vid ställningen 7-11 vände det. Stockholm Gotland hade en 12-11 ledning men sen tog det stopp. Eller snarare så var det Syd som tog chansen och poängen genom en fantastisk serveserie. Total glädje när de Sydsvenska killarna hade tagit det sista poängen. Coachen i Sydsvenska var naturligtvis salig och berömde sitt lag för tålamod och sitt mod i det sista setet.

Bronsmatch

Skåne - Västsvenska 2-0 (25-18, 25-11)

Bronset i killarnas Distriktsslag gick till Skåne som efter en rätt enkel seger mot Västsvenska. Första setet, där hängde Väst med hyfsat medan det blev storseger i det andra setet. 

Gruppspel

Stockholm Gotland - Östsvenska 2-0 (25-22, 25-8)

Samma förutsättningar gällde för Stockholm Gotland som för Sydsvenska i matchen innan, att det behövdes en seger med 2-0 i set för att gå till final. Östsvenska som tidigare inte haft mycket att sätta emot i de tidigare matcherna lyckades störa Stockholm Gotland och det var helt jämt och hur tight som helst ända upp till 22 lika. Då tog Stockholm Gotland time out och utan att veta vad som sas gav det resultat. Tre raka poäng och slut på första set. I det andra slappnade Stockholm Gotland av och kunde därigenom spela ut på ett helt annat sätt än i det första setet. Enkel seger med 25-8 och därigenom var laget klart för final. Östsvenska som spelade upp sig under turneringen slutade på femte plats.

Västsvenska - Sydsvenska 0-2 (17-25,14-25)

Förutsättningen inför matchen var att Syd behövde vinna med 2-0 för att ta sig till final medan det för Väst redan såg ut som att det skulle bli spel om bronset. Det visade sig att "måsten" är svåra att bära och detta syntes tydligt på Sydkillarna. Det var jämt nästan ända fram till slutet av det första setet och likaså var det poängmässigt jämt långt in i det andra setet. I slutet av andra set lossnade det för Syd och till sist stod det 2-0 på resultattavlan. Innebär att Syd spelar final som spelas kl 11.40 medan Väst spela match om placeringen 3-4 som spelas kl 10.40.

Skåne - Sydsvenska 0-2 (23-25, 19-25)

Sydsvenska coach hade innan matchen konstaterat att man behövde vinna matchen med 2-0 i set och därför var glädjen påtaglig när målsättningen infriades. I det första setet tog Skåne ledningen som de höll till13 lika. Då gjorde Syd ett ryck och gick till ledning som de inte släppte ifrån sig. Det var visserligen nära att Skåne kom i kapp men nära skjuter ingen.... 2 poängs övervikt till Syd och 1-0 i set. Det andra setet var det i stället Skåne som tog tag i både spel och poäng och de hade ledningen upp till det 12 poänget. Sedan följdes lagen åt upp till det 18 poänget innan Syd genom stark serve och bra nerver pressade Skåne så pass att man kunde gå ifrån till setvinst med 6 bollars övervikt och som sagt seger med 2-0.

Västsvenska - Stockholm Gotland 0-2 (16-25, 14-25)

Stockholm Gotland fick en tämligen behaglig seger mot Västsvenska. Det var skillnad i det mesta när det kom till kunnandet vilket genererar resultatet. Segermarginalen var stor med totalt 20 poängs övervikt på de två seten.

Stockholm Gotland - Skåne 1-2 (25-22, 23-25, 11-15)

Rafflande match med hög stämning i hallen. 1:a set gick till Stockholm/Gotland men i 2:a kom Skåne tillbaka. Ledning med 3-6 innan motståndarna kunde komma ikapp bl a genom snyggt centerspel 7-7. Här borde Skåne kunnat skaffa ett tidigt grepp om setet efter 3 raka servemissar från Stockholm/Gotland men de lyckades inte riktigt. Båda lagen hade bra utdelning på sitt anfallsspel och det var jämnt poängmässigt tills Skåne hittade rätt med ett par välplacerade droppbollar 18-14. Avgjort, absolut inte. Stockholm/Gotland samlade sig igen och vände till 20-18 och såg ut att vara på väg mot set och matchseger men inte. Setet svängde igen och Skåne tvingade fram ett avgörande set efter setseger med 23-25. 3:e set inleddes med nervöst spel men Skåne fick snabbast ordning på spelet. Ledning med 8-4 vid sidbytet men det var ingen säker ledning. Stockholm/Gotland tog en time out direkt vid sidbytet och samlade sig. Ett par snabba poäng av Stockholm/Gotland gav publiken den jämna avslutning som den hoppades på. Hög stämning och ett rafflande slut där Skåne till slut vann setet med 15-11 och matchen med 2-1.

Östsvenska - Västsvenska 0-2 (11-25, 19-25)

Västsvenska vann första set relativt enkelt med 25-11 efter bra servemottagning och enkelt spel. Östsvenska spelade upp sig i inledningen av 2:a set och det var jämnt spel fram till 7-9 då Västsvenskas Alexander Bartic fick till 4 raka servar som skapade press på Östsvenska. Ett par bra block från Västsvenska och rycket var ett faktum 10-15. Östsvenska gav trots detta inte upp utan kämpade sig upp till 18-21 och tvingade Västsvenska till time out och flera spelarbyten. Västsvenska fick efter denna ordning på spelet och kunde vinna setet med 25 - 19 och matchen med 2-0.

Skåne - Västsvenska 2-0 (25-19, 25-13)

Första set inleddes jämnt där Skåne fick till några poäng på bra blockering och vassa anfall. Västsvenska jämnade ut spelet med förbättrad servemottagning och hittade förbi Skånes blockering. Spelet var jämnt fram till ställningen 14-12 då Skåne stabiliserade sitt spel. Trots ett par vältajmade time outer lyckades inte Västsvenska haka på utan Skåne kunde dra ifrån till säker setseger med 25-19. Andra set inleddes med lite rotationsstrul från Västsvenskas sida men de hängde ändå med bra i inledningen. Till slut vann ändå Skåne relativt enkelt med 25-13. Det som avgjorde var enligt Skånes tränare Petter att de behöll lugnet i sitt spel och minimerade misstagen. Han framhöll även att många av spelarna bara spelat 6-manna i en månad. Till slut vann Såne med 25-13.

Sydsvenska - Östsvenska 2-0 (25-7, 25-8)

Sydsvenska som mycket knappt förlorade sin första match fick en betydligt lättare uppgift i sin andra match. Öst höll uppe nivån i början av det först setet upp till den fjärde poänget. Då gjorde Syd rycket och tog hela 7 raka poäng efter att servemottagningen brakat ihop på Östsidan. Syd malde på och tog hem setet med hela 25-7. Det som egentligen skiljde det andra setet åt var att Syd gick ifrån ännu tidigare i setet. Öst kom upp till 8 poäng totalt i setet.

Sydsvenska - Stockholm Gotland 1-2 (25-23, 13-25, 12-25)

I Distriktsslagets första match för dagen stod Sydsvenska och Stockholm/Gotlands pojkar för underhållningen. Sydsvenska hade laddat upp riktigt rejält med ett 2½ h träningspass på onsdagen och såg ordentligt laddade ut i inledningen av matchen där de snabbt drog ifrån till en till synes stabil 11-6 ledning. Stockholm/Gotland repade sig dock och hämtade upp underläget till ledning innan Sydsvenska lyckades kamma hem setet med 25-23 efter fina insatser från Sydsvenskas Filip Jason.

Andra set blev en annan historia där Stockholm/Gotland tog kommandot direkt och släppte det inte under någon gång under setet. Anförda av Jacob Zachrisson knep de andra setet med komfortabla 25-13 innan de tog hem tredje set med 15-12.

Skåne - Östsvenska 2-0 (25-6, 25-6)

Skåne visade klass i matchen mot Östsvenska och tog hem den lekande lätt. I första set tog laget 14 raka poäng i första serverotationen och givetvis kom aldrig Öst ur det tunga underläget. Det andra startade nästan exakt som det första, med en servekanonad som gav Skånepågarna en behaglig resa mot setslut och matchvinst.

Skribent: Paul Engström

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info