Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Ny spännande tävlingsform

11 FEB 2010 21:14
I Göteborg är just nu där nytänkandet märks allra mest. Bland annat hade det spännande och uppmärksammade projektet "Duathlon" premiär nyligen.
  • Skapad: 11 FEB 2010 21:14

Duathlon betyder i sammanhanget en tävlingsform där ungdomar spelar både Beachvolleyboll och Volleyboll. I konceptet ingår att en tvådagars tävling där de olika spelformerna avgörs under en dag och där det koras vinnare gneom att resultaten från båda disciplinerna räknas ihop.

På premiären 6-7 februari samlades l. Ett helt nytt och spännande tävlingskoncept för att ungdomarna ska utvecklas.

Mer om själva tävlingarna finns på Västsvenska Volleybollförbundets hemsida medan kommentarer om evenemanget kommer här.

Del: Beachvolleyboll

Premiär på nya spelformen, duathlon
Foto: Kristofer Winberg (via mobilkamera)

Volleyboll.se pratade med Kristoffer Winberg, Göteborgs BC som var tävlingsledare vid Beachvolleybolldelen av tävlingen, om premiären.

Hur gick premiären?
Premiären var en stor succé. Vi hade 11 lag som deltog i Beachvolleybolldelen. Vi hade deltagare från Sjövalla FK, Tuve VK, Majornas VBK och Göteborg BC. Det blev många långa och mycket jämna matcher med stor dramatik. Alla lag som deltog i turneringen var jämna vilket gjorde det hela väldigt spännande. Att så många klubbar, spelare, ledare och föräldrar var med på turneringen är ett jättelyft för sporten och startskottet för någonting stort. Ett stort tack till alla som var med oss på premiären!

Hur var responsen från klubbarna?
Responsen från klubbarna som deltog var mycket bra! Barnen var glada och hade väldigt roligt, dom fick massor av matcher och bra träning. Eftersom att grenen duathlon är ny så ville vi få in tips och idéer från ledare och föräldrar för att kunna utveckla detta vidare. Så nu har vi mer jobb framför oss och en målsättning att ha fler deltagande lag och en ännu bättre turnering nästa gång! Det finns fler klubbar i distriktet varför framtiden ser mycket ljus ut.

Kristofer, du har ju varit med och tagit fram konceptet, fungerade det som tänkt?
Allt fungerade precis som vi hade tänkt och vi är väldigt nöjda med resultatet. Konceptet och idén har alltid varit att föra våra grenar närmare varandra samt att i framtiden ge våra ungdomar möjligheten att tävla under hela året.

Nu spelades det beachvolleyboll inomhus, vilket är en självklarhet nu i februari, men skulle detta kunna växa även där det inte finns en inomhusanläggning med tävlingar i början av juni och i slutet av augusti?
Det tror jag absolut! Att få tag i en beachvolleybollbana under sommaren är enkelt och sporthallarna står ju oanvända under sommartid. Inte minst tror jag att veckorna innan skolans terminsslut och terminsstart är den perfekta tiden. En annan fördel som spel kan föra med sig vid den tiden på året är att LOK-stöd kan sökas och att föreningarna på det här sättet kan öka sina intäkter.

Del 2: Volleyboll

Bilden från Västsenska VBFs hemsida
Bilden från Västsvenska VBFs hemsida

Volleyboll.se fick även till en pratstund med Jerry Dammvik, Majornas VBK och även utbildningsansvarig i Västsvenska Volleybollförbundet.

Majorna VBK, var en av 5 föreningar som deltog i premiären av volleybollsportens duathlon. Hur många lag ställde Majorna upp med denna första gång?
Vi lyckades få ihop till två lag som deltog i U13. Totalt var det sex lag från tre föreningar i den klassen. I U15 var det fler, där deltog 7 lag ena dagen och 8 den andra.

Uppskattades spelformen av spelarna?
Det var blandade reaktioner, vissa var ovana med att spela på sand men detta släppte efter hand. Slutbetyget blev bra och det hördes bara positiva tongångar mot slutet av dagen i beachhallen.

Vad är din uppfattning Jerry, har denna unika kombination kommit för att stanna?
Ja, det är en bra idé som kommer att föra våra tävlingsgrenar närmare varandra. Med lite finslipning av regler och spelform så kommer detta att bli ett intressant, roligt och spännande inslag i tävlingssäsongen.

Det går inte annat än att bli imponerad av drivkraften och framåtandan i Göteborg. Beachvolleybollen har varit stark länge medan Volleybollen haft tunga år. Nu har man med Västsvenska VBF´s hjälp startat ett samarbete som det än så länge inte finns någon motsvarighet till i landet. Bara att gratulera och vi är många som kommer att följa den spännande utvecklingen där volleybollsporten är den stora vinnaren.  

Skribent: Paul Engström

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info