Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jakob Birgersson

Namnbyte Volley 2000 – synpunkter efterfrågas

04 SEP 2013 14:15
Namnet på spelformen Volley 2000 ska försvinna, främst för att det är svårt att nå ut med vad det handlar om till dem som inte redan är insatta. Det är svårt att utse ett riktigt bra namn, och du kan vara med och komma med synpunkter nu i slutfasen.
  • Skapad: 04 SEP 2013 14:15

Under våren gjordes ett stort arbete där många visade sitt engagemang med förslag till nytt namn på spelformen Volley 2000. Spelformen vänder sig till barn mellan 10 och 14 år och spelas med studs.

De två namn som plockades fram som mest relevanta att gå vidare med i processen handlade om hur spelformen utförs, nämligen med studs. Bouncevolley eller studsvolley föreslogs. Men, det är många som är negativa till de förslagen, som menar att namnen är dåliga när föreningarna vill rekrytera nya spelare.

Nuläge

- Vi trodde att det var bra att ersätta namnet med något nytt namn, men vi har förstått att vi inte har hittat ett tillräckligt bra namn. Mot den bakgrunden har vi nu tänkt ett steg till, och tar ett större grepp om frågan, där vi även inkluderar en ny spelform som är ett mellanläge mellan kidsvolley och dagens Volley 2000, säger Paul Engström.

Volleyboll kort och gott

Tanken är att inte ha något eget namn på spelformen som idag kallas för Volley 2000. Istället heter det volleyboll.

Kidsvolley är ett känt begrepp som används av många och kommer att finnas kvar. Kidsvolley finns i level 0, 1 och 2. Sedan tar volleyboll vid, och då ingår även en ny spelform. Läs mer om spelformen här.

- När barnen slutar med kidsvolley spelar de volleyboll. Vi tar därmed bort ordet volley 2000. Det kan jämföras med andra idrotter, exempelvis inom fotbollen kallas olika spelformer för fotboll, oavsett om det är 5, 7 eller 11 spelare på planen. Däremot behåller vi kidsvolley, som är en succé inom Svensk volleyboll, både som spelform och begrepp, säger Annika Collin.

Skälen till att kalla allt spel efter spelformen kidsvolley för volleyboll är flera;

1. Många spelare och ledare som idag är aktiva inom Volley 2000 säger inte att de spelar Volley 2000. De säger att de spelar volleyboll.

2. Volleyboll är ett namn som alla vet vad det är.

3. Det blir samma struktur för volleyboll och beachvolley; efter kidsvolley kommer volleyboll respektive beachvolley.

4. Inom idrottsrörelsen finns en acceptans för att ha olika spelformer men kalla det för samma sak.

Var med och tyck till!

Vad tycker du om att kalla allt spel efter kidsvolley för volleyboll? Om du tycker det är dåligt med förslaget volleyboll ber vi dig berätta varför och vilket namn du hellre ser istället. Mejla in dina synpunkter, namn och föreningstillhörighet på This is a mailto link Märk mejlet Nytt namn

Senast den 23 september vill vi ha dina synpunkter.

Förändring även för beachvolley

Samtidigt som detta görs plockas även ordet 3-beach bort från beachvolleyn. Det är en spelform som vänder sig till barn under 15 år då man får vara 3 på plan istället för 2.

- Vi blir på detta sätt enhetliga. Kidsvolley spelas både i sand och inomhus och finns därmed kvar. När det är dags att lämna kidsvolley spelar man antingen beachvolley eller volleyboll. Det är ett lätt sätt att kommunicera på, säger Annika Collin.

Skribent: Annika Collin

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info