Hoppa till sidans innehåll

Kval till U19-SM på gång

19 MAR 2010 17:49
Under helgen 20-21 mars genomförs kvalen till U19-SM i Volleyboll på olika platser runt om i landet.
  • Skapad: 19 MAR 2010 17:49

Poolfinalerna, som är kvalen heter, genomförs på fem olika orter. Den Norra Poolen för tjejer genomfördes i början av februari. Två kval för killarna, Norr och Söder, och tre för tjejerna, Östra, Västra och Södra. I år får man vara född 1992 eller senare för att få delta.
 
I Flicklassen avgör antalet licenser inom Poolen antalet platser till SM.
 
Regerande mästare är:
Pojkar: Falkenbergs VBK
Flickor: Södertelge VBK
 
Senast Mästerskapet för 92:or var U17-SM i Göteborg 2008:
Pojkar: Sollentuna VK
Flickor: Vallentuna VBK
 
Flickor
Södra spelas i Svedala
Västra spelas i Örebro
Östra spelas i Hammarby Sjöstad
Norra spelas i Norsjö (7/2)

Pojkar
Södra spelas i Falkenberg
Norra spelas i Sollentuna

U19-SM som tävlingarna är kvalificerande för avgörs 15-16 maj i Katrineholm med Vingåkers VK som arrangör. Mycket speciell inramning blir det då Sverige möter Danmark i EM-kval för damer på lördag klockan 17.

Hur kommer det att gå?

Bilden från Ungdomens-GP och tagen av Olsin Sportfoto
Bild: Olsin sportfoto och det är Vallentunas duktiga libero som visar hur en bagger levereras under Ungdomens-GP 2010.
 
Södra flickor
Det södra kvalet brukar alltid vara ett getingbo med många riktigt bra lag. De som i förväg har tippats gå till final är Svedala och Hylte. Många utmanare vill visa att förståsigpåarna har fel. Till exempel, Värnamo och Engelholm som båda två har duktiga lag och sedan är Falkenberg en dark horse. Kvalet går i Svedala  med start klockan 9 på lördag morgon och sex lag går vidare till U19-SM.
 
Västra flickor
I Örebro gör 11 lag upp om fyra platser under lördagen. Här nämns Kungälv och V:a Ämtervik som favoriter. Dessa båda lag har toppat flera Poolfinaler och om tipsen stämmer in avgörs det under lördagskvällen vilket lag som hade den bästa dagen. Efter dessa båda är det rätt öppet men Orion är utnämnd som förste utmanare och därefter kommer ett gäng med lag varav Arvika tippas vara det kanske främsta tillsammans med hemmafavoriterna Örebro. Arrangör är KFUM Örebro.
 
Östra Flickor
Spårvägen VBK  har tornat upp som en pålitlig arrangör och står som värd i Hammarby Sjöstad. Den Östra Poolen genomförs med gruppspel under lördag eftermiddag och slutspel under söndagen. I den Östra Poolen är det tre föreningar som lär stå i en klass för sig. Vallentuna, Södertelge och Sollentuna. Vallentuna har alltid haft de bästa 92:orna men risken finns att de har tappat en del i slagstyrka eller i alla fall är lite ojämnare än de senaste åren. Det tycker förmodligen Sollentuna och Södertelge är positivt och man kan räkna med att båda klubbarna försöker ta mer än bara lillfingret. Sollentuna är seedade trea men det finns många som tror att de mycket väl kan stå överst på söndag mitt på dagen när tävlingarna är avklarade. Fyra lag går vidare till U19-SM. 
 
Norra Flickor
Den klassen spelades i början av februari. Norsjö vann före Skellefteå och Härnösand.
 
Bilden från Ungdomens-GP 2010. Olsin sportfoto.
Bild: Olsin sportfoto där Hyltes duktiga passare levererar ett pass av hög kvalitet under Ungdomens-GP 2010.
  
Södra Pojkar
Den södra Poolfinalen spelas i nya Falkhallen i Falkenberg under lördagen. Åtta lag är det som ska ta sig an uppgiften. Ingen högoddsare att utnämna hemmalaget som favoriter med Hylte som tänkt motståndare i finalen, om nu inte Lund tänker lägga sig i som de utmanare de är. Lund har samarbete med Malmö och det ska bli intressant att se hur långt det räcker. Mest spännande bland de övriga lagen är Kalmar som i dessa sammanhang är att betrakta som rookies. Intressant att se om de lever upp till den fjärdeplats de har blivit seedade till. Falkenberg VBK arrangerar
 
Norra Pojkar
Även den andra Poolfinalen för grabbarna spelas i en ny hall, Satelliten i Sollentuna. Här finns två av de hetaste föreningarna på ungdomssidan. Den av tradition starka Sollentuna som nu är hetare än någonsin med uppåt 250 licensierade spelare i föreningen och Södertelge som kommit oerhört starkt de senaste åren. Dessa båda möttes i den senaste finalen för 92-lag vid U17-SM för två år sedan. Då var Sollentuna starkast och de är även tippade att vinna den här gången. Främsta utmanare är Vingåker och Habo. Spelas under lördagen och det är Sollentuna VK som arrangera.
  
Skribent: Paul Engström

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info