Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Energi och goda exempel från helgens konferens.

03 JUN 2015 09:41
Barn- och ungdomsledarkonferensen samlade 46 deltagare från 13 olika föreningar under förmiddagen och eftermiddagen den 31 maj. Som gäst och föredragande hade Linda Söderqvist bjudits in från SISU Idrottsutbildarna i Halland.
  • Skapad: 03 JUN 2015 09:41

Linda Söderqvist började med att beskriva Svensk Idrott och RF:s nya riktlinjer för barn- och ungdomsidrotten. ” I barnidrotten leker vi och ger barnen tillfälle att pröva på olika idrotter. Att ge barnen möjlighet till allsidig idrottsutveckling är normgivande för verksamheten. Tävling är en del av leken och ska alltid ske på barnens villkor. I ungdomsidrotten och vuxenidrotten skiljer vi på breddidrott och elitinriktad idrott.”  I ”Idrotten vill” kan man också läsa om träning och tävling:

"Livslångt intresse”
Idrott för barn och ungdomar ska utformas så att de kan lära sig idrotten och få ett livslångt intresse för idrott och fysisk aktivitet.
Därför att:
Fysisk aktivitet är viktigt för hälsan och välmående i alla åldrar och det är roligare att idrotta om man kan de grundläggande färdigheterna.
 Så att:
Alla, oavsett prestation, får en positiv upplevelse av föreningsidrotten som får dem att vilja stanna kvar, som aktiva, ledare, förtroendevalda eller både och. De upplever glädjen i idrotten i sig snarare än det enskilda resultatet.
Anvisningar:
- Idrott för barn och ungdomar ska inriktas på lärande och långsiktig utveckling.
- Träningen ska se till de aktivas olika förutsättningar.

Linda

Level 1-7

Svensk Volleyboll är med på banan och skapar förutsättningar för våra barn- och ungdomar att kunna fortsätta så länge som möjligt med sin idrott. På konferensen presenterades nivåanpassad spelform istället för vad som funnits tidigare då man helt gått på ålder. Till hösten kan föreningen välja vilken nivå/level som sitt lag ska spela i. Det finns nu Level 1-7 där man som 6 åring upp till 15 åring kan välja vilken nivå som passar bäst att deltaga i. Under sommaren kommer en grupp att ta fram en regelfolder för level 4-7 som kommer skickas ut till föreningarna. Distriktens tävlingsledningar har redan i sin planering för hösten 2015 börjat ta in levlarna i sitt tävlingsprogram.


Goda Exempel

Engelholm Volley, Ronny Kristoffersson bjöd på en inspirerande och detalj full beskrivning kring föreningens projekt att rekrytera och vara ute i skolorna. -Finns det föreningar som har tankar att vara ute i skolorna och visa på volleyboll för att rekrytera till sin egna förening eller andras så tycker jag absolut att de ska ta kontakt med Ronnie, han har verkligen hittat nycklarna att komma in i skolan, säger Camilla Park

Ronnies presentation

Habo Wolley presenterade sin strategi för att kunna rekrytera flera barn och ledare samt hur de nu arbetar med ett projekt som heter ”en bra start” som bygger på Volleybompa verksamhet. Läs mera under www.volleybompa.se

habo

Camilla Park och Hanna Wigertz Andersson från Svensk volleyboll beskrev nuläget i antal föreningar, licenser, antalet barn och ungdomar.  Det poängterades att det är viktigt föreningarna höjer blicken och samspelar med varandra. -Vi ligger långt fram i många frågor men vi kan alltid bli bättre, uttryckte Camilla Park.

 

Ledarens himmel och helvete

Sista timmen handlade om SVTs programserie ”Idrottens himmel och helvete”. Deltagarna fick ta del av filmklipp ur programserien och därefter diskutera två och två.

-          Så kul att höra från Linda Söderqvist som kommer utifrån att hon ser att volleybollen ligger så långt fram i många av dessa viktiga frågor kring hur vi ska få fler att stanna kvar i idrotten och få barn och ungdomar att utvecklas och motiveras, säger Hanna Wigertz Andersson

Klipp från ”Idrottens himmel och helvete”

-          http://www.ur.se/Produkter/186161-Idrottens-himmel-och-                   helvete/Fordjupning#Skapa-lust-att-lara

-          http://www.ur.se/Produkter/186157-Idrottens-himmel-och-helvete-Tavlingssystem#start=932&stop=996

-          http://www.ur.se/Produkter/186157-Idrottens-himmel-och-helvete-Tavlingssystem#start=178&stop=619

-          http://www.ur.se/Produkter/186161-Idrottens-himmel-och-helvete/Fordjupning#Idrottens-grundfilosofi

 

deltagarbild 1

Reflektioner

Efter konferensen kom många deltagare fram och uttryckte att det är så himla bra med erfarenhetsutbyte av detta slag och att det var riktigt intressant att ta del av ”idrottens himmel och helvete” och de goda exemplerna.

Skribent: Camilla Park

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info