Hoppa till sidans innehåll

Dags att söka till Volleybollgymnasiet

18 NOV 2010 09:56
Går du i åk 9 och vill satsa helhjärtat både på volleyboll och studier under din gymnasieutbildning? Då är det dags att skicka in din ansökan till Riksidrottsgymnasiet i Falköping. Där får du möjlighet att utveckla din talang under professionella förhållanden.

  • Uppdaterad: 18 NOV 2010 11:57

Målet med Riksidrottsgymnasier (RIG) är att göra det möjligt för elitsatsande ungdomar att kombinera en hård idrottslig satsning med en satsning på studier. Volleybollgymnasiet i Falköping är ett RIG med riksintag och har de kommande 3 åren fått möjlighet att utbilda 72 elever i volleyboll och beachvolleyboll. Detta genom ett riktat bidrag från Riksidrottsförbundet för utbildning av ungdomselit. Falköpings kommun kommer att bygga en beachvolleybollhall under kommande år och vi räknar med att starta RIG i beachvolleyboll läsåret 12/13.

Eleverna går på Ållebergsgymnasiet och bor i närheten av skolan i lägenheter som är anpassade för volleybolleleverna. All träning äger rum i Frejahallen. Det är 5-10 minuters promenad mellan lägenheterna, skolan och Frejahallen.

Utbildningen utgör steg 2 i SVBF:s program för elitutveckling och omfattar cirka 1 800 tränings- och utbildningstimmar under de 3 åren på RIG.  Exakt hur de olika kurserna kommer att se ut i den nya gymnasieskolan, som startar läsåret 11/12, informerar Skolverket om inom det närmsta. Idag studerar eleverna på ett nationellt program som kombineras med studier i specialidrott A, B, C och D. Sammanlagt läser eleverna 700 poäng i specialidrott som individuellt val med utökad studiekurs.

Boende och mat
Läsåret 10-11 är hyran 3 597 kr/månad och betalas 9 månader/år. Eleverna på RIG serveras 4 mål mat/dag alla skoldagar; frukost, lunch, mellanmål och middag. RIG-elever söker inackorderingsbidrag hos hemkommunen och minimibidraget är idag 1 413 kr/månad, men en del kommuner betalar mer. Falköpings kommun har subventionerat hyran för elever som är folkbokförda i Falköping, men som inte har rätt till inackorderingsbidrag, och läsåret 10-11 är hyran 2 663 kr/mån.

Träning och match

Eleverna tränar cirka 3 timmar per dag 5 dagar i veckan och studerar på Ållebergsgymnasiet i "vanliga" klasser. Träningen äger rum på olika tider mellan 07.30-19.00 i en mycket stimulerande volleybollmiljö i Frejahallen. Eleverna spelar för RIG Falköping i seriesammanhang och under säsongen 10/11 spelar både tjejerna och killarna i elitserien och division 1. Under loven åker eleverna hem, men under höst- och sportlov spelas oftast seriematcher på helgerna, loven blir därför någon dag kortare. Cirka en fredag per månad ställs träningen in på eftermiddagen för att eleverna ska kunna åka hem. 

Ansökan
Vi vill ha din ansökan senast 30 november. Här finns ansökningsblanketten. I början av december skickar vi ut besked till alla sökande om man kallas vidare i uttagningsprocessen eller inte. Under andra halvan av januari får elever som varit på uttagningar besked om man erbjuds en plats på RIG eller inte.

Läs mer om Ållebergsgymnasiet och de olika programmen på www.falkoping.se/allebergsgymnasiet.

Mer information om volleybollgymnasiet finns på volleybollgymnasiets hemsida .

Har du frågor om RIG, kontakta Jeanette Jonsson, Svenska Volleybollförbundet tel 0705-385002.

Välkommen med ansökan!

Skribent: Jeanette Jonsson

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info