Hoppa till sidans innehåll

Coachens kommentarer U17NM Pojkar

01 OKT 2011 17:25
Efter en intensiv tiodagarsperiod med U17-landslaget lägger vi nu 2011 års NM till handlingarna. En fjärdeplats blev resultatet efter förlorad bronsmatch mot Danmark på söndagförmiddagen. Nedan följer referat från pojkarnas samtliga matcher.

  • Skapad: 01 OKT 2011 17:25

 

Sverige-Island 23/9 U17NM Gruppspel

3-0 (25-9, 25-18, 25-6)

 

Startsjua Sverige: Holgersson, Dalevik, Lindberg, Ekstrand, Brink, Engström, Mokelainen.

 

Island vann efter en tuff floatserve matchens första poäng. Det var dock första och enda gången Island var före Sverige i poängprotokollet. Genom bra press i serven och stadigt block på kanterna ryckte Sverige omgående till en 9-2 ledning. Efter en bra serveomgång från Viktor Lindberg ryckte Sverige till 20-7. En ledning som sen hölls ända in i mål. Setseger 25-9. Andra set inleds på samma sätt som första. Ett snålt spelande Sverige bjuder inte Island på i stort sett någonting. Mitt i setet hackar dock Sveriges mottagning betänkligt och Island tar i Ludvik Mar Matthiassons serve sju raka poäng. Två timeouter och ett något turligt anfall senare bryter Sverige sig ur den jobbiga uppställningen och därefter är det raka spåret mot setvinst med 25-18. I tredje set hittar Sverige omedelbart tillbaka till vinnarspåret och ger inte de alltmer uppgivna islänningarna en chans att komma in i matchen. Island tar endast en breakpoint under hela setet och kommer inte till skott mot ett tight spelande Sverige. Inte ett endaste anfallspoäng producerar Island under sista set som slutar med förkrossande 25-6 till Sverige. Det vi minns bäst är Daniel Skogsbergs inhopp med 3 serveäss och fint blockande med Benjamin Engström i spetsen. För övrigt hade Sverige mycket bra utdelning på mittenspelet vilket är positivt då vi behöver hot i mitten mot de tuffare lagen!

 

Av statistiken kan vi utläsa att Sverige aldrig blev pressade att prestera mer än nödvändigt. Antalet misstag hölls på en acceptabel nivå även om servarna ibland inte var helt klockrena. Blockeringsspelet helt okej medan mottagningen inte höll den nivå vi kommer behöva längre fram i turneringen. Sammantaget en klart godkänd insats från samtliga killar som bidrog till en fin start på turneringen där de finska favoriterna står för motståndet senare ikväll.

 

Poänggörare Sverige:

 

Viktor Lindberg 13p

Benjamin Engström 10p

Andreas Brink 6p

Fredrik Holgersson 4p

Linus Ekstrand 4p

Daniel Skogsberg 3p

Alfred Dalevik 2p

William Lind 2p

Patrik Ödvall 1p

Emil Bråkenhielm 1p

 

 

Sverige-Finland 23/9 U17NM Gruppspel

1-3 (21-25, 14-25, 25-22, 14-25)

 

Startsjua Sverige: Holgersson, Engström, Brink, Lindberg, Dalevik, Ekstrand, Mokelainen.

 

Matchen startar helt i den stora publikens smak med svenskt ryck innan tio poäng. Andreas Brink får bra utdelning från sin centerposition och Sverige håller en fempoängsledning över första tekniska timeouten och setet ser ut att gå till svenskarna. De finska lejonen som dittills mest liknat andra sorts kattdjur börjar så sakta vakna till tack vare bra anfallsspel från lagkapten Tapio Toiviainen och vänsterhänte kantspelaren Antti Rupponen. Vid 20 är finnarna ikapp och slutet på setet kantas av misstag från svenska sidan och finska laget kan utan att egentligen spela om det snöpligt vinna setet med 21-25. Set två börjar med böljande spel från båda lagen där Finland gör ett ryck efter första tekniska timeouten. Via 10-5 och 14-10 gör Finland segerrycket med två serverotationer i rad med 4 breakpoints. Den svenska servemottagningen har stora problem att leverera och kantspelarna får allt för tuffa lägen. Viktor Lindberg är den som klarar uppgiften bäst på svenska sidan och levererar vinstbollar från möjliga och omöjliga lägen oavsett om han är i fram-eller baklinje. I takt med att mottagningen faller i bitar rinner siffrorna iväg och finnarna tar hem setet med förkrossande 25-14.

 

Om publiken befarade en svensk genomklappning fick de definitivt fel! Tredje set börjar med rena drömstarten med snabba 4-0 till svenskarna som visar att de vägrar att låta finnarna göra som de vill. Det finska laget vänder dock på steken omedelbart och gör fem raka poäng mot svenskar som genast ser betydligt sömnigare ut. Detta är dock bara tillfälligt och resten av setet är en orgie i långa bolldueller och fantastiska räddningar från båda lagen. Trötta spelare och starkt servande från båda lagen gör att setet inte direkt präglas av pang-pangvolleyboll. Shots och pet från båda sidor fångas upp av försvarande sida och båda lagen har förtvivlat svårt att döda boll. Lagen följs åt poängmässigt upp till 19-19 där svenskarna under stort jubel räddar boll efter boll försvar med både händer och fötter. En sista kraftansträngning av Sverige håller matchen vid liv tack vare 25-22.

 

Det som kom att bli sista set börjar illa för svenskarna som hamnar i underläge 0-3 och 3-10 efter tufft servande från finska laget. Det svenska anfallsspelet fungerar inte och det är återigen bara Viktor som kommer igenom den finska muren som tillfälligt byggts upp i Frejahallen. Trots tappra försök från ett tröttkört svenskt manskap rycker finnarna obarmhärtigt ifrån och mosar sina grannar med hela 25-14.

 

Sammanfattningsvis var matchen i ett avseende väldigt likt matchen mot Island. Svenska mottagningen hade stora problem matchen igenom och laget fick kämpa sig till sina poäng vilket inte håller i längden. Centerspelet lyste med sin frånvaro och kantspelarna producerade för lite poäng för att störa det stabilt spelande finska laget. Undantaget var Viktor Lindberg som stod för merparten av de svenska poängen och servade starkt genom hela matchen. I det finska laget drog tidigare nämnda spelare Annti och Tapio för det mesta och bästa hos våra gäster. Sverige lyckades begränsa deras framfart i delar av matchen men i det långa loppet var dessa spelare tungan på vågen och direkt avgörande för den finska segern.

 

Poänggörare Sverige:

 

Viktor Lindberg 21p

Andreas Brink 12p

Benjamin Engström 11p

Alfred Dalevik 4p

Linus Ekstrand 3p

Fredrik Holgersson 2p

Ludvig von Sydow 1p

William Lind 1p

 

Sverige-Färöarna 24/9 U17NM Kvartsfinal

3-0 (25-19, 25-13, 25-19)

 

Startsjua Sverige: Holgersson, Lindberg, Ekstrand, Dalevik, Engström, Brink, Mokelainen.

 

I kvartsfinalen ställdes de svenska pojkarna mot Färöarna som ställde upp med ett flertal 94-or i startuppställningen. Sverige vilade Sin poängmaskin Viktor Lindberg och i hans ställe klev Patrik Ödvall in och visade att han vill stå på planen genom att göra fem egna poäng i första set. Snäppet värre är Benjamin Engström som stänker in fem mittenanfall i sitt enda spelade set för matchen. Setet i stort blev en något avslagen historia där Sverige hela tiden är steget före men utan att visa den riktiga killerinstinkten. 25-19 utan att vara hotade blir resultatet. Andra set blir en ren expeditionsaffär där Sverige redan till första tekniska timeouten har 8-4. Detta omvandlas till 16-9 och till slut setseger med förkrossande 25-13. Grunden för detta var bra tryck i serven som gör att Färöarnas anfallspoäng blir lätträknade (5 st). Fredrik Holgersson gör ett mycket bra set med variation i valet av sina anfallare som stundtals har lekstuga med blocket. Tredje set påminner mycket om det andra i poängställningen. Sverige gör ett tidigt ryck och fram till andra tekniska timeouten gör William Lind fyra poäng tätt följd av Linus Ekstrand som från sin vänsterkant gör tre . Svenskarna stormar vidare men låter andra personer kliva in i rollen som avslutare i andra halvan av setet. Andreas Brink dunkar in två centeranfall och följer upp med ett serveäss. Inbytte Ludvig von Sydow som serverat Andreas nöjer sig inte med detta utan gör ett snyggt överlägg bakom sin motståndare i Färö-blocket. Sammantaget en relativt sömnig match där Sverige gör vad som förväntas och krävs. Servemottagningen ser betydligt trevligare ut än dag ett och hela nio spelare gör poäng för ett Sverige som nu ställs mot sina västra grannar Norge i semifinal kl 16.00.

 

Poänggörare Sverige:

 

William Lind 10p

Linus Ekstrand 9p

Andreas Brink 8p

Patrik Ödvall 7p

Benjamin Engström 5p

Fredrik Holgersson 5p

Axel Olin 3p

Alfred Dalevik 2p

Ludvig von Sydow 1p

 

 Sverige-Norge 24/9 U17NM Semifinal

 

Startuppställning Sverige: Holgersson, Engström, Brink, Lindberg, Ekstrand, Dalevik, Mokelainen

 

Semifinalen stod så mot vårt kära grannland Norge som imponerat i gruppspelet där man enkelt besegrade Färöarna och i gruppfinalen vann man oväntat enkelt med 3-0 mot Danmark. Norge anförda av sin duktiga lagkapten Bjarne Nicolai Huus och stora högerspiker Sondre Alvheim kommer till match som favoriter men märker genast att Sverige är taggade till max. Lagen följs åt till första timeouten. Väl där gör svenskarna ett ryck fram efter bland annat fyra raka svenska poäng av Benjamin Engström. Sverige är uppe i så mycket som 18-12 innan Huus vaknar till och vips är ledningen nästan uppäten. Men vid 19-17 ställer sig Andreas Brink vid serven och går inte därifrån förrän svenskarna spelat sig till 25-19. Engströms sjunde poäng i setet!

 

Norge som varit anmärkningsvärt loja börjar vakna till liv och tar en 8-4 ledning som Sverige svarar på omedelbart. Från 11-11 går Sverige ifrån till 18-14. En ledning som hålls i genom hela setet. Resultat, 25-19. En titt på statistiken visar att Sverige fortsätter att hålla nere sina egna misstag samtidigt som Norge gör hela 14 egna misstag i setet! 2-0 i set till Sverige inför en högljudd och entusiastisk hemmapublik som vädrar final!

 

Efter de inledande poängen tar Norge kommandot och håller en eller ett par poängs försprång till Sverige genom nästan hela setet. Faktum är att efter 8-8 har Norge ledningen hela vägen upp till setbollar vid ställningen 24-22. Norge har under setet fortsatt att bjuda svenskarna på ett stort antal egna misstag. Framför allt i anfall där de norska guttarna verkligen satsar för kung och fosterland! Skillnaden mot tidigare i matchen är att nu får de betydligt bättre utdelning. Ett lyckat byte av vänsterspiker är den avgörande faktorn till detta. Nya Kvåle och kapten Huus gör 16 anfallspoäng i tredje set. Kvåles energi och glädje efter varje vunnen spike smittar också av sig på laget som börjar visa upp sig från den sida vi såg igår mot Danmark. Sverige står dock upp på ett bra sätt och räddar de två första setbollarna där Axel Olin blockar ner Huus så det sjunger om det på den andra! Här efter följer en rad spektakulära bollar innan setet avgörs. Sverige har två matchbollar och boll uppe i försvarande men kommer inte till anfall utan Norge kan på sin sjunde setboll avgöra setet. Självklart genom kapten Huus. Avgörandet är kanske lite signifikativt för matchen. Norska spikers satsar konstant maximalt i sina anfallsförsök medan Sverige inte kommer till skott på samma sätt. Fina försvarsräddningar och bromsblock omvandlas inte till poänggivande anfall. De norska pojkarna får större och större utdelning på kanterna där även den på förhand farligaste spelaren Alvheim vaknat till. Försiktigheten straffade sig och setet till ett vilt jublande Norge med 33-31. Sverige har bitvis problem med servemottagningen vilket medför att centrarna försvinner helt ur matchbilden vilket i sin tur börjar göra livet surt för våra kantspelare som får allt svårare att vinna boll.

 

Fjärde set är jämnt hela vägen upp till andra tekniska timeouten. Norrmännen anfallsspel fortsätter att ge utdelning även om svenskarna gör sex blockpoäng bara i fjärde set. (Engström, Lindberg och Brink med två var) Skillnaden i detta set är att Kvåle blir mer anonym men istället kliver högerspiker Alvheim in i matchen på allvar och gör sex anfallspoäng. Lägg till Huus fortsatta storspel så innebär det stora bekymmer för Sverige. Svenskarna får med något undantag inte heller detta set med centrarna i spelet och har även för svag servepress på de duktiga norska mottagarna med Huus i spetsen. Detta gör att Norges försprång håller sig hela vägen. Resultat 22-25. Värt att notera är att Norge i set tre och fyra inte gör ett enda blockpoäng. Men med tanke på svenskarnas svaga anfallsspel och det egna försvarsspelet som är riktigt vasst så räcker det hela vägen.

 

Femte set blir en riktigt jämn historia. Men bara upp till ställningen 5-4 till Sverige. Sen tar det rolig slut och det riktigt kvickt. Ställningen är hastigt och mindre lustigt 5-10 efter bland annat tre svenska misstag. Två timeouter ger inte önskad effekt utan Norge kan defilera in i mål och vinna setet med klara 15-9 och matchen med 3-2. Norge till final mot Finland och Sverige får sikta in sig på match om bronset mot Danmark.

 

Matchen som helhet måste sägas vara minst två snäpp bättre än gårdagens match mot Finland. Servemottagningen är bättre och 18 block är fullt godkänt. Servepressen är bitvis relativt svag vilket medför problem att stoppa norrmännens kraftfulla anfall, framför allt i slutet på fjärde och i avgörande set. Norska mottagningen är klassen bättre där Huus (vem annars) har hela 84/76% sett över hela matchen på 25st mottagningar. Största problemet för svenskarna var dock att när det gällde gick vi ifrån vår gameplan att spela stort och enkelt och klappa på bollen på bra pass. För mycket lätta pet och gratisbollar från vår sida gav norrmännen chansen att vända på matchen. Passivitet som gjorde att vi förlorade matchen. Ljusglimtar i matchen var bland annat Benjamin Engströms centerspel med hela 6 blockpoäng vänsterkanterna Linus Ekstrand och Alfred Dalevik som spelade upp sig sen finlandsmatchen. Viktor Lindberg blev poängbäst men orkade inte hålla i det fina spelet genom hela matchen.

 

Poänggörare Sverige:

 

Viktor Lindberg 18p

Benjamin Engström 17p

Linus Ekstrand 11p

Alfred Dalevik 11p

Andreas Brink 6p

Fredrik Holgersson 5p

Axel Olin 1p

 

 

 Sverige-Danmark 25/9 U17NM Match om tredje pris

 

Startuppställning Sverige: Holgersson, Engström, Brink, Lindberg, Ekstrand, Dalevik, Mokelainen

 

Tredjeprismatchen mot Danmark såg på pappret ut att kunna bli en jämn historia. Danskarna med ett inte alltför välvuxet lag hade bitvis pressat Finland i semifinalen. Det danskarna saknar i fysik tar de igenom med ett stabilt spel och ett välorganiserat lag där alla moment görs på ett bra sätt. En person sticker ut lite extra och det är den duktiga vänsterspikern Mads Möllgaard som nästan på egen hand tagit Danmark så här långt i turneringen. För Sveriges del var det ett gäng trötta spelare som ställde sig på banan. Detta blev än tydligare i starten på matchen då svenskarna började med att bjuda danskarna på ett par poäng samtidigt som Möllgaard började producera omedelbart. 0-4 blev så mycket som 8-15 innan Sverige plockar tre raka poäng efter det enda lyckade mittenanfallet i första set samt två serveäss signerade Alfred Dalevik. Timeout från Danmark och den stora frågan är vad den danska coachen gav sina spelare under de 30 sekunderna? För efter ett anfall från Möllgaard tar danskarna tillbaka serverätten och avslutar setet med nio (!) raka poäng! Sverige faller ihop som ett korthus med klen servemottagning passivt anfallsspel. Danskarna har inga problem att fiska upp bollarna i försvar och sen döda bollen i anfall. Sveriges fina blockspel från tidigare matcher är som bortblåst och danskarna vinner setet med 25-11 efter ett serveäss från Hartmann. En titt på statistiken visar att svenskarna har förtvivlat svårt att vinna sina anfall. Endast fem vunna anfall på ett set är på tok för lite. Danskarna dunkar in hela 15 anfallspoäng med Möllgaard i spetsen med hela 10 av dessa!

 

Chans till revansch kommer dock omedelbart och Sverige startar med samma manskap i andra set. Ett lite mindre sömnigt svenskt lag börjar setet med att hålla jämna steg med danskarna upp till 11 lika. Här börjar Danmark återta kommandot och rycker till 14-20 innan Sverige får tillfälligt stopp på det danska maskineriet. Den danska mottagningen fungerar dock betydligt bättre än den svenska och deras sideoutspel fungerar i stort sett felfritt. Danmark defilerar in i mål och sprider poängskörden bland sina spelare där dock Möllgaard får äran att smälla in setbollen till 18-25. Svenskarnas anfallssspel fortsätter att vara alltför klent och det är egentligen bara Linus Ekstrand som bitvis får utdelning mot det danska försvaret.

 

I tredje set får vi äntligen se det ”gamla” Sverige med kämpaglöden och vinnarviljan tillbaka! Till den andra tekniska timeouten har svenskarna ryckt till hela 16-11 efter betydligt bättre anfallssspel. Olyckligtvis fastnar Sverige lite sernare i en servemottagningsrotation där danskarna är ofina nog att göra fem raka poäng i Hasforths serve. Sverige kvitterar dock omedelbart till 19-19 genom ett anfall av Alfred Dalevik. Här tar dock det roliga slut och danskarna pressar svenskarna ordentligt på slutet och Sverige kan inte stå emot Möllgaards anfall och givetvis är det han som dunkar in matchbollen till 22-25.

 

Sverige hade behövt spela på topp mot ett Danmark som spelade stort och enkelt med mycket boll på storstjärnan Mads Möllgaard. Bra servemottagning med liberon Hansen i spetsen gjorde svenskarna än mer frustrerade. Poängbäst i Sverige var Benjamin Engström som varit Sveriges genomgående bästa spelare under turneringen. Detta belönades även med utmärkelsen bästa blockar i hela turneringen! Pris gick även till Fredrik Holgersson som bästa passare. Sverige får se tillbaka på turneringen med en lite trist eftersmak då vi inte presterar på topp då vi behöver det som mest. Enskilda topprestationer varvas med något sämre spel och tillsammans behöver vi vara betydligt tuffare i vårt anfallsspel för att rå på topptrion!

 

Poänggörare Sverige:

 

Benjamin Engström 9p

Viktor Lindberg 8p

Linus Ekstrand 6p

Alfred Dalevik 5p

Andreas Brink 3p

Fredrik Holgersson 1p

 

Skribent: Robert Söderberg

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info