Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thomas Björn

Volleyboll som ett verktyg för inkludering

30 SEP 2018 15:54
Göteborg United Volleyboll är mycket mer än bara en volleybollförening. Det är en förening där alla goda krafter tas till vara både för goda sportsliga resultat och inkludering.
  • Skapad: 30 SEP 2018 15:54

Nyresurs heter projektet som Göteborg United Volleyboll driver med pengar från Allmänna Arvsfonden. Projektet är på upploppet, sista året av tre, och går ut på att utbilda människor med funktionsnedsättning till funktionärer.

- Dels behövs det funktionärer, dels ger det här människor med funktionsnedsättning en chans att komma in i gemenskapen och känna sig både sedda och betydelsefulla, berättar Marica Hall, själv rullstolsburen sedan födseln på grund av en ryggmärgsskada - vilken dock inte stoppat henne från att ägna sig åt en mängd idrotter, däribland bordtennis.

40 människor med funktionsnedsättning har genomgått funktionärsutbildning och bidrar nu inom de flesta idrotter som bland annat speakers. Målet är att utbilda ännu fler.

En av de som genomgått utbildningen är Alexander Sjöberg som är rullstolsburen sedan 1999, då han han var med om en trafikolycka. Den här lördagen ska han vara speaker på derbyt mellan Göteborg United och KFUM i Prioritet Serneke Arena i Kviberg, nordöstra Göteborg.
- Funktionärsutbildningen har betytt mycket för mig. Dels har jag lärt mig nya saker, dels får jag chansen att umgås med båda nya och gamla vänner i samband med matcher. Den stora utmaningen är att hålla reda på allt det praktiska i samband med matcherna. För att göra ett bra jobb behöver du vara väl förberedd, förklarar Alexander Sjöberg som blivit anställd på Nyresurs - något projektledaren Marica Hall jobbar för ska gälla ännu fler som går funktionärsutbildningen, vare sig det är anställning på Nyresurs eller andra platser inom idrotten.

Den här lördagen är det extra mycket att hålla reda på för Alexander Sjöberg, inte bara för att det är division 1-derby. Nystartade företaget Idrottens Kraft är på besök och spelar in en film på uppdrag av Folkspel och Svenska Volleybollförbundet. Filmen är en av tolv som ingår på den Sverigeresa som Idrottens Kraft gör för att visa upp allt det goda idrotten gör för att inkludera människor - och därmed motverka utanförskap. Serien sänds på Expressen.se i mellandagarna.

Mitt i förberedelserna får Alexander därför både ställa upp på att bli intervjuad och visa Idrottens Krafts ambassadör Hector Valeria hur han hanterar mikrofonen. Hector får till och med tala i mikrofonen och påminna spelarna om att ”det är 15 minuter kvar till match”.
- Det är fantastiskt vilken resurs de här människorna är som funktionärer. Behovet av funktionärer är stort inom idrotten. Jag vet av egen erfarenhet, säger Hector Valeria som till vardags är fotbollstränare i Solväders FC i Biskopsgården, Göteborg.
- Och så kommer de in i idrottens gemenskap. Nyresurs som Göteborg United Volleyboll driver med hjälp av pengar från Allmänna Arvsfonden är ett mycket bra projekt.

Matchen då? Jo, KFUM vann med 3-1 i set.

Skribent: Thomas Björn, Idrottens Kraft
E-post: This is a mailto link

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info