Hoppa till sidans innehåll

Volleybollfest 16-19 augusti i Örebro

13 AUG 2018 18:22
Tourfinal på Järntorget torsdag till lördag och dubbla EM-kvalmatcher i Idrottshuset kommande helg. Den här veckan tar Svensk volleyboll över Örebro!
  • Uppdaterad: 13 AUG 2018 18:36

Som en del av Örebro City Sport Festival bjuder Svensk volleyboll, Örebro Volley och Beachbrothers BC in till en unik vecka där Sveriges volleyboll- och beachvolleyelit kommer hålla hov och visa upp volleybollens båda grenar i Närkes residensstad.

16-18 augusti intas Järntorget av Swedish Beach Tour (SBT) och landets bästa beachvolleylag som gör upp i 2018 års tourfinal. Lördagen den 18 augusti och söndagen den 19 augusti ockuperas i sin tur Idrottshuset av Sveriges båda EM-kvalande volleybollandslag.

- Örebro är ett starkt volleybollfäste där föreningarna är vana arrangörer av stora tävlingar, och kommunen har alltid visat ett stort stöd för SBT. Nu när både EM-kval och finalen av Swedish Beach Tour sker i Örebro samma vecka borgar det för en riktig volleybollfest. Speciellt örebroare som någon gång testat på volleyboll borde passa på att uppleva idrott i världsklass på hemmaplan. Både beachvolleyeliten och våra volleybollandslag kommer bjuda på stor underhållning, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Kungar och drottningar kröns vid slottet

SBT-cirkusen besökte Örebro så sent som 2015. När den svenska elittouren i beachvolley nu återvänder till staden spänns bågen ytterligare. Turneringen har fått tourfinalstatus, med allt vad det innebär.

– Det är tre år sedan vi var här sist. Målet har alltid varit att komma tillbaka. Vi är stolta över att ha fått förtroendet att arrangera tourfinalen i Örebro. Det kommer bli en häftig inramning med slottet som bakgrund, säger projektledare Anders Persson, Beachbrothers BC.

Med "slottet" avses alltså Örebro Slott. Tourfinalen avgörs nämligen på Järntorget, alldeles intill den mäktiga renässansbyggnaden, mitt i centrala Örebro. Och passande är väl det. Här ska ju Sveriges bästa spelare göra upp om ära, prispengar och chansen att krönas till SBT-säsongens kungar och drottningar.

Bland spelarna som kvalat in finns ett hemmahopp i form av Sara Cavretti (Beachbrothers BC), som tidigare representerat Örebro Volley i volleybollens elitserie. I par med IKSU:s Sofia Wahlén bildar hon ett giftigt tandem som kan utmana de topprankade lagen.

Torsdagen den 16 augusti dundrar turneringen igång på Beachbrothers Arena vid Alnängsbadet. Dagen därpå, fredagen den 17 augusti, flyttar tävlingen sedan in på Järntorget, som preparerats med en "sandlåda" på nätta 190 ton. Lördagen den 18 augusti når så tourfinalen sitt crescendo då vi via semifinaler och finaler ska vaska fram 2018 års tourfinalmästare.

Fakta: Swedish Beach Tour Örebro - Tourfinalen
Datum: 16-18 augusti
Spelplats: Beachbrothers Arena vid Alnängsbadet / Järntorget
Antal lag: Åtta dam och åtta herr.
Inträde: Fri entré!
Läs mer på www.swedishbeachtour.se!


Montage: Joakim Bengtsson.

Dubbla EM-kvalmatcher i Idrottshuset

Strax efter att SBT-finalerna avgjorts under lördag eftermiddag förflyttar vi oss från ett palats till ett annat. Idrottshuset. 17:00 drabbar herrlandslaget i volleyboll samman med gruppfavoriten Grekland i EM-kvalets hemmapremiär.

Mindre än 24 timmar senare, närmare bestämt 16:00 på söndag eftermiddag, fullbordas volleyveckan när damlandslaget - också EM-kvalande - utmanar Estland i Idrottshuset. Laget är uppbackat av Sveriges Olympiska Kommitté och har siktet inställt på OS 2024 i Paris och OS 2028 i Los Angeles. I truppen återfinns en trio spelare som under klubblagssäsongen representerar Örebro Volley: Linda Andersson (center), Josephine Tegenfalk (passare) och Diana Lundvall (vänsterspiker).

- Matcherna i Örebro är några av de första i EM-kvalet och en bra start är oerhört viktig. Ska vi ha chans på avancemang gäller det att vi vinner hemmamatcherna. Nu vill vi att den svenska volleybollpubliken och örebroarna sluter upp för landslagen och ger dem det stöd de behöver. Publiken kan vara den avgörande faktorn när det är så pass tajta matcher, säger Olle Anfeldt, ordförande i Örebro Volley.

EM-kvalet i augusti är det hetaste på länge för svensk del. Antalet slutspelsplatser har utökats från 16 till 24 och både damerna och herrarna har stora chanser att nå avancemang. Senast herrlandslaget spelade EM-slutspel var för 25 år sedan och för damerna var det 35 år sedan.

Biljetter till helgens matcher finns tillgängliga här!
Mer information om landslagen och EM-kvalet finns på volleybollandslagens hemsida!


Foto: Robert Boman.

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info