Hoppa till sidans innehåll
Foto: Robert Boman

Uppdaterade råd från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet

17 APR 2020 11:01
Folkhälsomyndighetens allmänna råd gäller. Men nytt från och med fredagen den 17 april är undantag på en punkt: Barn till och med 18 år får spela matcher, tävlingar och cuper – om riskbedömning görs som tar hänsyn till övriga råd och gällande förbud.
  • Uppdaterad: 21 APR 2020 12:04

Folkhälsomyndighetens allmänna råd som gäller idrotten:
• Undvik närkontakt mellan idrottsutövare.
• Om möjligt, håll träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.
• Skjut upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.
• Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel.
• Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande.

I uppdateringen av allmänna råden är barn och ungdomar till och med 18 år undantagna punkt 3 – och kan alltså spela matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper. Fortfarande ska en riskbedömning göras, övriga fyra råd vägas in och även hänsyn tas till rådande förbud för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Folkhälsomyndigheten meddelar också att de i enlighet med de allmänna råden fortsatt avråder från tävlings- och träningsmatcher för vuxna.

Volleybollförbundets hållning

Svenska Volleybollförbundet följer Folkhälsomyndighetens råd, Riksidrottsförbundets rekommendationer och regeringens förbud av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

Baserat på det, och med utgångspunkt i att gällande myndighetsråd och regeringsbeslut efterföljs samt att riskbedömning görs för varje enskild aktivitet, är Volleybollförbundets hållning att medlemsföreningar kan:
• fortsätta med träningsverksamhet, företrädesvis utomhus.
• arrangera lokala utomhustävlingar för barn och ungdomar aktiva inom arrangerande förening eller en till arrangören närliggande förening.

Svenska Volleybollförbundet har sedan tidigare fattat beslut om att ställa in vårens nationella tävlingar i volleyboll och beachvolley. Besluten står fast. På den här sidan listar vi vilka tävlingar som berörs.

I tider där många känner oro blir idrotten extra viktig, inte minst för barn och ungdomar. Kompisarna, laget och föreningen skänker trygghet, samtidigt som glädjen som kommer av att röra på sig tillsammans bidrar till en mångsidig och aktiv tillvaro. Folkhälsomyndigheten har gång på gång slagit fast att det är viktigt ur ett hälsoperspektiv att barn och unga fortsätter att röra på sig.

Svenska Volleybollförbundet uppmuntrar därför att träningsverksamheten fortsätter utifrån varje förenings specifika förutsättningar samt inom ramen för Folkhälsomyndighetens råd och Riksidrottsförbundets rekommendationer. Det måste rimligtvis inte vara genom traditionella volleyboll- och beachvolleyträningar, det viktiga är att lagen och föreningarna gör saker tillsammans.

Anpassa aktiviteterna

Utifrån rådande omständigheter ska aktiviteterna anpassas för att minimera risken för smittspridning. Arrangören av verksamheten ska göra en riskbedömning enligt riskbedömningsverktyget och anpassa aktiviteten utifrån resultatet.

Generella råd:

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minska sociala kontakter och ska därför inte delta i gruppaktiviteter inomhus.
  • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
  • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
  • Dela inte vattenflaskor och liknande som kan överföra saliv.
  • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera efter varje persons användning.
  • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

Vänligen observera att informationen som delges ovan gäller tills vidare, men att nya beslut och rekommendationer kan komma med kort varsel utifrån den information som kommer från Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet, regering och kommunala myndigheter. Svenska Volleybollförbundet uppmanar därför alla föreningar att hålla sig uppdaterade, bland annat via länkarna som listas nedan.

LÄNKAR
Riksidrottsförbundets löpande information
Folkhälsomyndighetens uppdatering av de allmänna råden
Folkhälsomyndighetens riskbedömningsverktyg
Folkhälsomyndighetens löpande information om coronaviruset
Utrikesdepartementets reseinformation
Krisinformation.se

LÄS MER
Föreningsenkät om coronas konsekvenser
Svenska Volleybollförbundets löpande information om coronaviruset
Svenska Volleybollförbundets beslut och åtgärder

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info