Hoppa till sidans innehåll

#TackBengt: 30 år i volleybollens tjänst

31 MAR 2018 18:07
En era inom Svensk volleyboll är till ända. Generalsekreterare Bengt Wicksell tackar för sig och lämnar nu över ansvaret för kansliverksamheten i Stockholm till Martin Kihlström, som tillträder som nationell förbundschef den 1 april.
  • Skapad: 31 MAR 2018 18:07

Under fyra decennier har Bengt Wicksell varit en ovärderlig kraft och tillgång för Svensk volleyboll. Som spelare, ledare, tävlingskonsulent, generalsekreterare och pådrivande eldsjäl. Han har vuxit med Svensk volleyboll. Och Svensk volleyboll har vuxit med honom.

Strängnässonen steg ombord på volleybolltåget i slutet av 80-talet. Efter att ha innehaft otaliga uppdrag inom förbundet iklädde han sig rollen som generalsekreterare år 2000. Sedan dess har han varit loket som drivit verksamheten framåt. Den här veckan gjorde han sina sista dagar på Svensk volleybolls kansli i Stockholm. Resan har nått sin slutdestination.

- Att säga att det inte känns jobbigt vore att ljuga. Jag känner vemod över att lämna kansliet och kollegorna. Samtidigt är jag inte klar med Svensk volleyboll. Jag älskar den här idrotten och kommer fortsätta engagera mig på ett eller annat sätt, men som tjänsteman tar resan slut här, säger Bengt Wicksell.

Vigt sitt yrkesliv åt världens bästa idrott

Intresset för volleyboll och beachvolley har funnits där så länge han kan minnas. Engagemanget växte i takt med att rollerna blev fler. Spelaren blev ledare, ledaren blev tränare, och tränaren blev styrelseledamot i Sörmlands Volleybollförbund. Och på det sättet fortsatte det.

Vägen in på förbundet var dock något brokigare. Bengt halkade mer eller mindre in på ett bananskal när han som 26-åring rekryterades som vikarierande tillförordnad tävlingssekreterare. En titel, som med distans till det hela, låter aningen tillfällig.

Den 16 januari 1989 gjorde han sin första arbetsdag. Sejouren på förbundskansliet, som på den här tiden var förlagt till Vingåker, blev dock bevisligen allt annat än kortvarig. När Bengt nu tackar för sig är han inne på sitt 30:e år på förbundet. Under 18 av dessa solvarv har han agerat generalsekreterare, det vill säga högsta tjänsteman. Att säga att han vigt merparten av sitt yrkesliv till Svensk volleyboll vore ingen överdrift.

Hjärnan bakom

Bengts driv är sprunget ur hans vilja att göra vad som är bra för Svensk volleyboll. Många är insatserna, projekten och utvecklingsarbetena som på Bengts initiativ genomförts. Oförtröttligt och idogt har han lett förbundsarbetet och agerat bollplank åt både styrelse och kollegor.

- Gladast är jag över hur vi lyckades etablera Kidsvolley. Det har betytt oerhört mycket för rörelsen och idrotten, och kommer så fortsätta göra långt framöver. I ett nutidsperspektiv är jag extra ivrig över resan som påbörjats med landslagen. Det känns kittlande och spännande att se var den leder oss, säger Bengt.

Röster om Bengts avtryck

30 år i volleybollens tjänst. Och det i ett spann som sträcker sig över fyra olika decennier. Inte konstigt att avtrycken och intrycken han lämnar efter sig är både stora och många.

Saffet Eraybar, styrelseordförande i Svensk volleyboll:
- Bengt har under mina år som förbundsordförande varit en stöttepelare. Hans lojalitet, energi och kreativitet har varit en stor tillgång. Engagemanget och disciplinen han besitter har motiverat och smittat av sig på mig. Jag hoppas att Svensk volleyboll även i fortsättningen får ta del av hans enorma erfarenhet och kunskap. Vi önskar Bengt all lycka, och jag vet att han kommer lyckas vad han än tar sig an.

Paul Engström, distrikts- och föreningsutvecklare på kansliet i Stockholm, är sannolikt den enda i vår rörelse som kan stoltsera med att ha gjort fler år som förbundstjänsteman än Wicksell. Med det följer också att Paul är Bengts mesta och kanske närmaste kollega. 

- Jag har haft den stora glädjen att arbeta tillsammans med Bengt under en lång tid. Vi träffades redan i slutet av 80-talet, och sedan början av seklet har jag jobbat med honom som chef. När man tänker tillbaka på de förändringar som skett, och som i mångt och mycket haft Bengt som pådrivare, inser man hur stort avtrycket efter honom är. Jag vill tacka Bengt för all energi och inspiration han skänkt. Jag önskar att han nu får möjlighet att förverkliga sina "utomvolleybollsliga" drömmar och hoppas att han fortsätter engagera sig i volleybollen på andra sätt, säger Paul.

Ismo Peltoarvo, förbundschef vid Riksträningscentrum (RTC) i Falköping:
- Bengt har varit ett enormt stöd för mig i mitt arbete. Speciellt när jag kom in som ny på förbundet och RTC. När verksamheten i Falköping vuxit och fler arbetsuppgifter kopplats på har han med sin oerhörda erfarenhet lotsat mig rätt i många svåra frågor. Hans stöd har varit ovärderligt och jätteviktigt för min egen utveckling. Han har alltid och genomgående varit en positiv och trevlig arbetskamrat. Jag kommer sakna honom. 

Vad händer nu?

Beslutet att lämna generalsekreterartjänsten var något som mognade fram hos Bengt. För snart ett år sedan meddelade han förbundsstyrelsen sitt beslut. Den som nyfiket undrar vad Wicksell ska ta sig an härnäst får fortsätta fundera. Inte ens huvudpersonen själv vet vad som väntar runt hörnet.

- Mitt fokus har hela tiden varit inriktat på att fullgöra min tjänst på ett bra sätt. Alla funderingar på vad som skulle hända när jag var klar har fått stå åt sidan. Jag har liksom inte varit där i tanken. Men nu står jag här. Vad som sker härifrån och framåt får framtiden utvisa. Det finns givetvis en del uppdämda behov att ta itu med, saker jag inte haft tid eller energi att ägna mig åt. Jag tror jag börjar där.

#TackBengt!

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info