Hoppa till sidans innehåll
Foto: Robert Boman

Svensk volleyboll förstärker arbetet mot matchfixning

28 OKT 2021 16:33
Sju idrottsförbund har tagit fram antimatchfixningsprogram. Det berättade Riksidrottsförbundet idag.
Svenska Volleybollförbundet är ett av dem.
"Det här ger en ökad trygghet för våra aktiva", säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på SVBF.
  • Uppdaterad: 28 OKT 2021 16:33

Antimatchfixningsprogram, som samordnas av Riksidrottsförbundet, innebär en tydlig struktur för förebyggande arbete, regelverk för utredande arbete och åtgärder såsom straff vid matchfixning och otillåten vadhållning.

– Aktiva ska veta att vi har rutiner på plats även inom volleybollen, säger Kihlström.

De specialidrottsförbund som fastställt antimatchfixningsprogrammen är utöver Volleybollförbundet också Basketbollförbundet, Skidförbundet, Motorsportförbundet, Tennisförbundet, Bordtennisförbundet och Ishockeyförbundet.

Tack vare antimatchfixningsprogram blir förbunden bättre både i det proaktiva och reaktiva arbetet. Fler kommer att utbildas och misstankar kommer hanteras bättre och mer effektivt. Det är viktiga åtgärder som rättsväsendet också är tacksamma över att vi nu inom idrotten kan bidra med i kampen mot matchfixning, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

I programmen tydliggörs specialidrottsförbundens åtagande inom det förebyggande såväl som i det utredande arbetet. Utvecklandet av programmen har blivit än mer aktuellt i och med den utredning som nyligen presenterades om åtgärder för förstärkt arbete mot matchfixning. Utredningen föreslår bland annat att idrottens aktörer lättare ska erhålla mer information om misstankar gällande matchfixning och vadhållning från bland annat spelbolagen.

– Utredningens förslag innebär större möjligheter för idrotten att arbeta med frågan, men betyder också högre krav på oss att kunna hantera det. I och med upprättande av programmen och arbetet utifrån dessa så rustar sig specialidrottsförbunden för att möta de kraven, säger Jakob Uddeholt, samordnare mot matchfixning Riksidrottsförbundet.

– Under året har vi stärkt vårt arbete för att proaktivt motverka matchfixning och otillåten vadhållning. Nu tar vi ett nytt steg tillsammans med andra förbund, säger Martin Kihlström.


Skribent: Ulric Svensson
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info