Hoppa till sidans innehåll

Stefan Bernström Årets domare

10 FEB 2017 12:32
Stefan Bernström har ett häftigt år bakom sig med internationella uppdrag i både mästerskap och Champions League. Nu tilldelas han utmärkelsen som Årets domare 2016.
  • Skapad: 10 FEB 2017 12:32

- En stor ära - ett kvitto på att hårt arbete lönar sig. Det här blir andra gången jag får utmärkelsen (första gången 2009), så det känns helt klart speciellt. Bara Torsten Rothof och Bernard Kalfic har fått utmärkelsen lika många gånger - jag är i gott sällskap med andra ord, säger Stefan Bernström när volleyboll.se förmedlar den glada nyheten.

Referensgruppen Domare, som delar ut utmärkelsen, motiverar sitt val på följande vis:
"Stefan går från klarhet till klarhet. Han har nu etablerat sig i den europeiska domartoppen och fått flera uppdrag på högsta nivå. Hans ödmjuka inställning och ambitiösa vilja att hjälpa nya domare gör honom också till en fantastisk förebild".

20 år som domare

När volleyboll.se läser upp motiveringen för Stefan låter reaktionen inte vänta på sig:
- Fina ord. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga... man blir lite generad. Jag är inte vad vid att klappa mig för bröstet, men det klart att det känns bra att höra, konstaterar Bernström och fortsätter:
- Att jobba med nya domare är fantastiskt roligt. Jag kan verkligen relatera till dem och sätta mig in i deras situation. Jag har ju själv varit i deras sits en gång i tiden. 20 år sedan närmare bestämt. Jag minns nervositeten och skräcken för att göra fel. Att få se dem utvecklas och vara med om samma förvandling som jag en gång gick igenom ger mig otroligt mycket.

"En utmaning"

CEV-cupen, EM-kval och Champions League. Bernström hade mängder med prestigefyllda uppdrag året som gick. Och de fortsätter dimpa in i en strid ström. I januari dömde han Champions League-mötet mellan storklubbarna Perugia och Belgorod - och nyligen tilldelades han ett gäng VM-kvalmatcher i Polen.
- Ett riktigt fint uppdrag - en ära. Jag ser verkligen fram emot att döma matcherna, det blir en utmaning.

Vad har du för tips till domare som aspirerar på att nå samma nivå som du för närvarande dömer på?
- Att alltid göra sitt bästa. Man ska inte vara nöjd med en "nästan bra" match. Det gäller att pressa sig själv och förbereda sig ordentligt. När jag ska iväg på större uppdrag ute i Europa brukar jag "scouta" lagen redan en månad innan genom att kolla video för att läsa mig in på hur de spelar. Att komma påläst till match är A och O. Efter varje match ser jag också till att utvärdera min insats. Samma sak där: jag ser matchen från början till slut och går igenom varje sekvens för att se hur jag kan utveckla mitt sätt att döma och kommunicera.

Vad är målet med din domarkarriär?
- Vi får se om jag lyckas, men drömmen har hela tiden varit att få döma ett OS. Det är dit jag siktar. Att ta sig hela vägen är otroligt svårt, men det är definitivt inte omöjligt. Jag är inte nöjd med trädtopparna - jag siktar hellre på månen!

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info