Hoppa till sidans innehåll
Foto: Robert Boman

Nya rekommendationer sätter stopp för tävling och match

01 APR 2020 15:50
Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det är Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer.
 • Uppdaterad: 03 APR 2020 11:14

Onsdagen den 1 april kom Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer i så kallade allmänna råd, utifrån regeringens förbud mot sammankomster med fler än 50 personer. Där står att matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper ska skjutas upp för att minska smittspridning av coronavirus. Något som Riksidrottsförbundet och Svenska Volleybollförbundet ställer sig bakom.

Torsdagen den 2 april gjorde Folkhälsomyndigheten ett förtydligande kopplat till träningsmatcherI de allmänna råden står fortsatt att träningsmatcher bör skjutas upp, men Folkhälsomyndigheten förtydligar samtidigt att det kan vara okej att genomföra träningsmatcher som samlar färre än 50 personer, om de allmänna råden i övrigt kan följas. Så här skriver Riksidrottsförbundet i frågan.

– Det är bra att Folkhälsomyndigheten nu tydliggjort detta. Jag har svårt att se att det är så många idrotter som kommer att kunna fortsätta genomföra träningsmatcher med hänsyn till de allmänna råden "undvik närkontakt mellan idrottsutövare" och "undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande", säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

I Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer finns även andra punkter som riktar sig till idrottsrörelsen. Råd i punktform från Folhälsomyndigheten:

 • Undvik närkontakt mellan idrottsutövare
 • Om möjligt håll träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
 • Skjut upp matcher, tävlingar och cuper
 • Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel
 • Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande

Folkhälsomyndighetens allmänna råd i sin helhet

De nya rekommendationerna understryker vikten av att hålla fysiskt avstånd till varandra. Idrottsföreningar kan dock fortsätta träna – så länge de följer Folkhälsomyndighetens riskbedömning och de punkter som anges ovan.

- I tider där många känner oro blir idrotten extra viktig, inte minst för barn och ungdomar. Kompisarna, laget och föreningen skänker trygghet, samtidigt som glädjen som kommer av att röra på sig tillsammans bidrar till en mångsidig och aktiv tillvaro. Vi uppmuntrar till att träningsverksamheten fortsätter utifrån varje förenings specifika förutsättningar. Det måste rimligtvis inte vara genom traditionella volleyboll- och beachvolleyträningar, det viktiga är att lagen och föreningarna gör saker tillsammans, gärna utomhus, säger Martin Kihlström, förbundschef Svenska Volleybollförbundet.

Utifrån rådande omständigheter ska aktiviteterna anpassas för att minimera risken för smittspridning. Arrangören av verksamheten ska göra en riskbedömning enligt riskbedömningsverktyget som finns på den här sidan och anpassa aktiviteten utifrån resultatet.

Generella råd

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
 • Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minska sociala kontakter och ska därför inte delta i gruppaktiviteter inomhus.
 • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
 • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
 • Dela inte vattenflaskor och liknande som kan överföra saliv.
 • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera efter varje persons användning.
 • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

Vänligen observera att informationen som delges ovan gäller tills vidare, men att nya beslut och rekommendationer kan komma med kort varsel utifrån den information som kommer från Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet och kommunala myndigheter. Svenska Volleybollförbundet uppmanar därför alla föreningar att hålla sig uppdaterade, bland annat via länkarna som listas nedan.

LÄNKAR
Riksidrottsförbundets löpande information
Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd
Folkhälsomyndighetens riskbedömningsverktyg
Folkhälsomyndighetens löpande information om coronaviruset
Utrikesdepartementets reseinformation
Krisinformation.se

LÄS MER
Svenska Volleybollförbundets löpande information om coronaviruset
Svenska Volleybollförbundets beslut och åtgärder
SM-slutspelet och seriespelet avslutas
OS i Tokyo flyttas till 2021
Lugnande besked om LOK-stödet
Halv miljard till idrotten

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info