Hoppa till sidans innehåll
Foto: Åke Lager

Markus Edholm utsedd till Årets domare

16 FEB 2018 13:33
Markus Edholm har ett häftigt år bakom sig med flera internationella uppdrag. Nu tilldelas han utmärkelsen som Årets domare 2017 inom Svensk volleyboll.
  • Uppdaterad: 16 FEB 2018 13:37

- Det känns kul och hedrande att bli uppmärksammad på det här sättet. Många duktiga domare har fått den här utmärkelsen genom åren. Jag hoppas kunna gå i deras fotspår och uppfylla förväntningarna, säger Markus Edholm till volleyboll.se.

Referensgruppen domare, som årligen delar ut utmärkelsen, motiverar utnämningen så här:
"Markus är vår senaste internationella domare. Med sitt lugn och sin stabila personlighet har han alla förutsättningar för en stadig fortsättning på sin domarkarriär både nationellt och internationellt.”

När vi läser upp det för Markus låter reaktionen inte vänta på sig:
- Jättekul att de tycker så. Det är några av de bitar jag försökt jobba med och som jag tror att jag blivit bättre på. Det känns så klart bra om det också märks på planen, säger Staffanstorpssonen.

Berätta om det gångna året!
- 2017 var året då jag kom igång på allvar med internationell dömning. Jag var ute redan 2016, men då var det mer för att se och lära. Nu fick jag mer ansvar, fick gå som förstedomare och tilldelades större uppdrag; europeiska klubblagsturneringar så som Challenge Cup och CEV Cup.
- Höjdpunkten var när jag fick vara med och döma Challenge Cup-finalen mellan grekiska Olympiacos Piraeus och turkiska Bursa - en stormatch med tusentals på läktarna. En minst sagt häftig upplevelse.


Foto: Europeiska Volleybollförbundet (CEV).

Och Markus fortsätter tilldelas fina uppdrag:
- I januari var jag i Ryssland och dömde U18-EM-kval. Det föll på på min lott att döma som förstedomare i gruppfinalen. Och månaden innan hann jag med uppdrag i både Slovenien och Norge.

Vad har du för tips till domare som aspirerar på att nå samma nivå du?
- Nyckeln är att döma mycket och att uppleva volleyboll, både på planen i egenskap av domare och vid sidan som åskådare. Sedan gäller det att lyssna på och lära sig av domarkollegor, coacher och spelare. Det är också viktigt att inse att det tar tid, att det är en ständig process där du strävar efter att utvecklas och bli bättre. Sist men inte minst ska man njuta av den personliga resan. Man måste kort och gott tycka att det är roligt, det är där man hittar energin.

Vad är målet med din domarkarriär?
- Det finns både mindre och större mål. Jag har en lista på saker jag behöver jobba med. Jag utvärderar mig själv löpande och försöker uppdatera listan allt eftersom jag utvecklas. Man kan alltid bli bättre. De större målen är svårare att säga något om - de är inte avhängiga enbart mig - men jag skulle gärna döma stora seniorturneringar så som EM. Det är en lockelse, helt klart. Jag tar ett steg i taget och försöker alltid göra så bra som möjligt ifrån mig, oavsett nivå och om uppdraget är nationellt eller internationellt.

LÄS MER
Jobba med Svensk volleybolls landslag och talanger
Svenska domare tilldelas internationella toppuppdrag

Edholm dömer Challenge Cup-finalen
Historik: Årets domare - år för år


Foto: falkenbergsbild.se.

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info