Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån.

Kristiansson installerad i International Volleyball Hall of Fame

19 NOV 2017 17:31
Ringen på fingret, plaketten i handen och namnet på väggen. Anders Kristiansson är nu officiellt en del av International Volleyball Hall of Fame (IVHF).
  • Skapad: 19 NOV 2017 17:31

- Fantastiskt! Det här var en stor dag, en dag jag är glad och stolt över att ha varit med om. Det var massvis av storheter på plats; gräddan av USA Volleyball, OS-guldmedaljörer, gamla "Hall of Famers" - och så jag! En häftig känsla, säger Anders Kristiansson i en första kommentar till volleyboll.se.

I går, lördag, skrevs svensk volleybollhistoria. Under pompa och ståt installerades tränarlegendaren Anders Kristiansson i International Volleyball Hall of Fame i Holyoke, Massachusetts där volleybollen har sin vagga.
- En underbar kväll och en fin mottagning. 300 personer på plats. Ett klassiskt amerikanskt event med fina tal, mycket bilder och film och en stor skopa historia. Det yttrades många gratulationer och vackra ord i min riktning, nästan lite överväldigande. Det påminde mig om tiden som varit och allt som har hänt. Otroligt skoj också att få tillfälle att träffa alla dessa gamla kombattanter som jag både sett upp till och sedermera tävlat mot, så som Doug Beal och Karch Kiraly, fortsätter Kristiansson.

Anders är förste svensk att ta plats i den exklusiva skaran av utvalda spelare, ledare och coacher som på olika sätt gjort stora och hedervärda avtryck i och för volleybollen. Utnämningen är den finaste volleybollvärlden har att erbjuda.
- Att ställa det här mot att vinna matcher och titlar med personer som man jobbar hårt och länge tillsammans med är omöjligt. Det går liksom inte att jämföra. Däremot känns det stort att det är de sittande medlemmarna som avgör vilka som väljs in i Hall of Fame. Det här är folk som kan sin grej. De har kunskap, insikt och är initierade. Det är det som gör det så speciellt, svarar Kristiansson på frågan hur han rankar den här utnämningen sett över sin karriär.

Anders Kristiansson är känd för både sitt ledarskap, sin filosofi och sina idrottsliga prestationer. De otaliga titlarna och utmärkelserna talar sitt tydliga språk (ta bara en titt på hans karriär i siffror). Nu är han för evigt en del av volleybollvärldens absoluta finrum.

En fullspäckad vecka är över för de sammanlagt fem nyblivna medlemmarna IVHF. Anders sammanfattar intrycken:
- Det har varit en välorganiserad klang- och jubelföreställning, men ändå i sansade former. Firande i dagarna tre. Ett härligt och välplanerat schema från början till slut, med event varje för- och eftermiddag. Många prominenta personer från USA och andra delar av volleybollvärlden har varit på plats. Att få tillfälle att träffa och umgås med dem har varit värdefullt och givande - en ynnest.

Härnäst väntar ett kort stopp i Sverige innan Anders flyger vidare till Japan för att ansluta klubblaget Toyoda Gosei Trefuerza. Dessförinnan ska han dock hinna uppfylla en dröm.
- Jag har alltid varit fascinerad av New Orleans och berättelser därifrån, men aldrig haft tillfälle att besöka staden. Så nu, när tillfälle ges, passar jag på och åker dit några dagar. Det blir skoj, avslutar Kristiansson.

En repris av hela galan, inklusive Kristianssons installationstal, finns tillgänglig härunder.

GRATTIS ANDERS!

KRISTIANSSONS KARRIÄR I SIFFROR
• 12 SM-guld med Lidingö SK:s herrar.
• 14 SM-guld med Sollentuna VK:s damer.
• Förbundskapten för svenska herrlandslaget, 1976-1996.
• Fem raka EM- och två raka VM-slutspel åren 1985-1994.
• Olympiskt deltagande 1988 samt EM-silver på hemmaplan 1989.
• 15 belgiska liga- och cupmästerskap samt tre Champions League-finaler med Noliko Maaseik.
• Grekisk ligamästare med Iraklis Thessaloniki (2007/08).
• Grekisk liga- och cupmästare med Olympiakos SC (2008/09).
• Japansk liga- och cupmästare med Toyoda Gosei Trefuerza (2015/16).

LÄS MER
Bragden i Globen - matchen vi aldrig glömmer
Kristiansson invald i IVHF: 
http://bit.ly/2zO3tJr
Kristianssons karriär i siffror: http://bit.ly/2hx6VA3
Festlig vecka i Holyoke: http://bit.ly/2hw4eyG
Mer om EM-silvret 1989: http://bit.ly/2j1uIs1

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info