Hoppa till sidans innehåll
Foto: Åke Lager Luften gick ur Grand Prix. Tävlingen kommer inte spelas i Uppsala 22-23 januari.

Grand Prix är inställt

18 JAN 2022 14:27
Grand Prix i volleyboll kommer inte spelas 22–23 januari som planerat.
Sex av åtta lag har i dagarna rapporterat att de har covid i truppen.
Smittläget inför helgen är därmed osäkert. Det regionala smittskyddet i Uppsala avråder från spel.
  • Uppdaterad: 18 JAN 2022 14:27

Grand Prix i volleyboll är en stolt tradition i svensk volleyboll, där höstens fyra bästa lag i damernas respektive herrarnas elitserie drabbar samman om GP-titeln och en möjlighet att komma ut i Europa. I samband med GP anordnas dessutom en rad andra evenemang.

Till årets GP, som skulle ha spelats i Uppsala, har redan allt annat än elittävlingen ställts in såsom Ungdoms-GP, Veteran-SM, träningsläger för ungdomar, en mängd planerade möten samt den tänkta Hall of Fame-ceremonin.

Nu i helgen skulle ändå senior-GP ha spelats med damlagen Hylte Halmstad, Engelholm, Örebro och Lund, samt herrlagen Hylte Halmstad, Falkenberg, Vingåker och Sollentuna.

Smittläget är nu värre än någonsin. Under helgen som gick ställdes 10 av 11 matcher in i elitserien. Senaste dygnet har sex av de åtta GP-lagen meddelat att de har covid i truppen.

Utöver de aktiva spelarna och ledarna i de åtta kvalificerade lagen tillkommer osäkerheten för domare, arrangörer och andra funktionärer där några nu är smittade eller sitter i karantän.

Under tisdagen meddelade också det regionala smittskyddet i Uppsala att man avråder från spel och poängterar olämpligheten att samla så många lag med hänsyn till den breda smittspridningen i samhället.

Därtill har möjligheten att snabbtesta vid symptom, eller att testa personer som vistats nära personer som konstaterats med covid, försämrats. Tillgången på snabbtest är sämre och testtiderna för pcr-test är längre nu än för bara en vecka sedan.

– Vi ser det som mycket svårt att genomföra ett rättvist och säkert Grand Prix, både sportsligt och arrangemangsmässigt. Det är första gången som Grand Prix inte genomförs som tänkt. Vi tittar nu på möjliga alternativ framåt, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Det är ännu oklart om och i så fall när Grand Prix kommer spelas. Redan nu brottas elitserien med problem att kunna schemalägga alla uppskjutna matcher.

Skribent: Ulric Svensson
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info