Hoppa till sidans innehåll

ÅRSKRÖNIKA: Ett färgat axplock från 2016

01 JAN 2017 15:45
Vi har ett händelserikt volleyboll- och beachvolleyår bakom oss. Ismo Peltoarvo, verksamhetsledare vid Riksträningscentrum i Falköping, levererar en krönika om stora talanger, framgångsrika veteraner och ett starkt hopp om framtiden.
  • Uppdaterad: 01 JAN 2017 18:25

Isabelle Haak! Man kan väl knappast börja en krönika över året 2016 på annat sätt. Poängdrottning i elitserien som nybliven gymnasieelev, idag poängdrottning i högsta franska ligan. Som första volleybollspelare var Bella med på idrottsgalan 2016 som en av kandidaterna till årets nykomling (2015). Hade volleyboll varit en större idrott i Sverige, då hade Bella vunnit är jag övertygad om.

Hon är ett fenomen och Svensk volleyboll har ett gyllene läge att ordentligt flytta fram sina positioner både i Sverige och internationellt. En möjlighet stavad Isabelle men också stavad hårt och målmedvetet arbete, inte minst av Isabelle själv. För det kommer givetvis inte att gå av sig självt. Det fina är att det finns flera som vill, en grupp damer från systrarna Lazic ner till dem yngsta RIG-eleverna – chansen är nu, låt oss ta den!

En given förebild för Bella och oss andra är Marcus Nilsson. Han har visat hur långt man kan nå om man är beredd att göra jobbet. Han har spelat i alla de stora ligorna mot eller med alla de bästa, en fantastisk karriär! I 15 års tid har han varit en viktig kugge i det svenska herrlandslaget, ett landslag som nu varit så snubblande nära att ta sig till EM-slutspelet. Han tjänar inga pengar på sitt landslagsspel men han ställer alltid upp för att representera Sverige och svensk volleyboll. En given förebild som sagt.

På volleybollarenan är det ändå ingen svensk som mäter sig med den, med all rätt, legendförklarade coachen, Anders Kristiansson. I volleybollandet Japan omvandlade han ett mediokert elitlag som aldrig vunnit en titel till Japanska mästare. Detta är stort på riktigt. På somrarna coachar han beachvolley i Sverige med sin, till synes, aldrig sinande passion för sporten. Kanhända kommer vi att se ett uppsving i de internationella beachresultatlistorna de kommande åren. Jag blir i vart fall inte förvånad.

Beachåret 2016 dominerades dock av den äldre generationen. 44-åriga idrottsfenomenet Björn Berg vann SM och blev dessutom korad till årets spelare, Anne-Lie Rininsland svarade för samma bedrift på damsidan. Denna 39-åring gjorde sin internationella mästerskapsdebut i EM 2016 där hon och Karin Lundqvist svarade för bästa svenska daminsatsen någonsin med en niondeplats. Karin Lundqvist, som under året valde att avsluta sin framgångsrika beachkarriär, har alltid gärna delat med sig av sina erfarenheter - en passionerad ambassadör för beachvolleyn helt enkelt.

Beachvolley har en stark plats i svensk volleyboll. Beach-SM i Falkenberg lockade 386 lag fördelade i 21 tävlingsklasser, BeachTravels ordnar Sveriges största beachläger på Tylösand och Göteborg Beach Club har världens största beachhall och de har också flest medlemmar i svensk volleyboll.

Sverige behöver starka klubbar. I elitserien spelade Falkenberg sin 11e SM-final i rad och tog ett sjätte SM-guld. På damsidan tog Engelholm sitt andra raka guld och sitter för närvarande i förarsätet för ett tredje. Men avslutningsvis i denna krönika vill jag ändå mest uppmärksamma Habo Wolley. VolleyBompa är visserligen inte en idé Habo kom på i år, men nu när projektet är inne på upploppet tycker jag att arbetet Habo gjort/gör mycket väl platsar som en av årets höjdpunkter. Att utveckla volleybollen i Sverige kan ingen göra ensam och Habo har heller inte nöjt sig med sin egen medlems- och ledartillväxt, utan klubben sprider med framgång volleybompaidén till alla intresserade. Sverige behöver också många klubbar!

Svensk volleyboll behöver goda idéer, vi behöver dem som vill dela med sig, vi behöver utvecklas. Vi måste röra oss framåt, annars rör vi oss bakåt. Tillsammans mot 2017!

Skribent: Ismo Peltoarvo

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info