Hoppa till sidans innehåll

Volleybollen på väg i rätt riktning

12 OKT 2012 11:43
Idrott hela livet, en tredagars konferens är till ända. Syftet med konferensen är att inspirera samt låta deltagarna lyssna på ny idrottsforskning. Svensk volleyboll fick en hel del uppmärksamhet genom att vi presenterade hur vi når ut med kidsvolley. Dessutom höll vi i ett föredrag om vår ledar- och spelarutveckling.
  • Skapad: 12 OKT 2012 11:43

Henrik Gustavsson, Karlstad universitet och Thomas Moser Högskolan i Vesthold presenterade rapporter kring Motivation som volleybollen tagit del av och använt sig av i arbete med nya Ledar och Spelarutvecklingsmodellen.

- Det är roligt att lyssna på vart andra idrotter befinner sig i utvecklingen och inse att volleybollen ligger i framkant, säger Hanna Wigertz Qvist, distrikt- och föreningsutvecklare på Svensk volleyboll.

200 entusiaster deltog

Tillsammans med 200 engagerade och kunskapstörstande idrottsentusiaster från hela landet och i skiftande idrotter har vi i dagarna tre lyssnat på olika forskningsresultat, seminarier och deltagit i intressanta diskussioner och inte minst reflekterat över hur vi kan göra skillnad med dessa inspel i vår vardag inom Svensk volleyboll.

Volleybollens framväxt

Vi har delat med oss av nyttan med kidsvolley  – Alla är vinnare!  genom Camilla Park och ”hur vi vill jobba vidare med motivationsfrämjande ledarskap” med forskaren Stefan Söderfjäll.

Camilla visade på hur värdefullt kidsvolley är för volleybollens framväxt för att vi ska bli fler spelare som ledare till vår idrott. Deltagarna fick en förståelse för varför spelformen är en succé och hur den har ändrat förutsättningarna i Svensk volleyboll.  Formen är lekfull, utmanande och har en tydlig progresson.

Nya former inom basketen och tennisen

Representanter för Svensk basket och Svensk tennis visade också på hur de har infört nya former för att möta de yngre barnens behov men också  behov för rekrytering,  detta verkar också vara en trend i Svensk idrott. 

Stefan Söderfjäll presenterade self-determination theory med yttre och inre motivation som två motpoler med en strävan att ha en hög inre motivation. En hög inre drivkraft ger en starkare och kraftfullare tillfredställelse som i sig resulterar i att individen håller på vid fler tillfällen och längre.

En annan intressant föreläsare som gjorde avtryck var Elin Lidman forskare på Karolinska institutet. Hon inleder forumet med att visa på att det finns ett positivt samband mellan fysisk aktivitet och träning. Vilket innebär att den volleybollträning du genomför påverkar hjärnans struktur och funktion livet ut. Med bla bättre minne och inlärningsförmåga som resultat.

 - Kul när forskningen visar på verklighetens självklarheter, säger distrikts – och föreningsutvecklare Annika Hermansson och ser fram emot att jobba vidare med att sprida volleybollens nytta.  

Idrott hela livet – konferensen i bilder, fakta och film

Bild nedan: Konferensdeltagare har just testat kidsvolley med ballonger.

Idrott hela livet konferensdeltagare

Skribent: Annika Collin

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info