Hoppa till sidans innehåll

Viktor kommenterar Paralympics finaldag

18 SEP 2016 11:39
I dag avgörs Paralympics sittande volleybollturnering. Livesändningen på SVT Play expertkommenteras av en viss Viktor Alexandersson. Volleyboll.se har tagit sig ett snack med Göteborg United-liraren inför det ärofyllda uppdraget.
  • Skapad: 18 SEP 2016 11:39

- Det ska blir grymt roligt! Jag är riktigt laddad. Det blir mitt första Paralympics och även kommentering av den vidden. Så det är nervöst men också spännande, säger Viktor Alexandersson.

Alexandersson, som till vardags spelar i Göteborg United, har tidigare kommenterat elitseriematcher för Viasat. ParaVolley är däremot relativt nytt för honom.
- Jag har följt Paralympics nu sedan det startade och läst in mig på vissa spelare och kollat på hur alla matcher har gått. Väl i final står de två största nationerna mot varandra. Precis som för fyra år sedan är det Bosnien mot Iran i finalen på herrsidan. Det lär bli en riktigt bra match.
- Bosnien är regerande mästare. Jag tror dock att Iran, som historiskt sett varit starkast, kommer lyckas ta hem guldet i år.

"Väldig finess och bollkänsla"

Sittande volleyboll är en av Paralympics snabbaste och mest dynamiska sporter. Den kräver explosivitet, kommunikation och ständig rörelse.

Två lag, med sex spelare i varje, spelar på varsin sida om ett nät, och man får poäng när bollen träffar golvet på motståndarnas planhalva.

Matcherna spelas i bäst av fem set, och det lag som först når 25 poäng (med minst två poängs ledning) vinner setet.
I Rio är det åtta lag i både herr- och damturneringen, med totalt 192 spelare.

På det stora hela är det alltså samma sport som stående volleyboll, men det finns även några modifikationer.

I sittande volleyboll spelar man med ett lägre nät – 1.15 meter för herrar och 1.05 meter för damer (i stående är motsvarande mått 2.43 och 2.24). Dessutom är spelplanen mindre i sittande volleyboll (10 x 6 meter). Men den största skillnaden är att givetvis att spelarna sitter ned.
- Det krävs en väldig finess och bollkänsla för parautövare. Passningar måste exempelvis pass vara väldigt exakta. Det finns inte lika mycket spelutrymme i att kunna röra sig fritt över planen för att kunna fixa en dålig pass eller liknande. Sittande volleyboll är Paralympics snabbaste sport i den mån att utövarna sitter så nära varandra och ändå servar i hastigheter upp till över 70 km/h.

Hur går det med din spelarkarriär i Göteborg United?
- Min karriär håller på att trappas upp nu igen efter att jag för exakt ett år sedan gjorde en hälseneoperation som tyvärr inte höll som den skulle. Vi fick göra ytterligare en för cirka tio månader sedan. Den gick mycket bättre och jag stenhårt med rehab på gymmet, samtidigt som jag nu också börjat köra två bollpass i veckan. Man är ringrostig och svag såhär i början, men det är något som kommer att förändras över tid. Det känns riktigt bra faktiskt. Jag kommer inte spela så mycket den här säsongen, utan istället hjälpa till med coachning av killarna i första hand. Sedan får vi se om det kanske kan bli lite spel när det närmar sig kvalet. Det beror helt på hur min fortsatta utveckling ser ut och hur väl min kropp väljer att svara på den stimuli som jag utsätter den för. Jag har hopp om en riktigt bra säsong i Division 1.

Sändningen startar 14.25 med bronsmatch. Finalen sänds därefter. Länk till sändningen finns här!

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info