Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Unikt domarseminarium i Rom

19 MAR 2010 10:19
Den 12-14 mars deltog Karin Gustavsson och Malin Croner som representanter för Sverige i det första europeiska domarseminariet riktat till enbart kvinnliga domare. Seminariet hölls i Rom och 49 deltagare från 26 europeiska länder deltog.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:25

Kvinnorna som deltog var de högst rankade på nationell nivå, samt en gästande internationell domare från Togo. Även fyra av de främsta kvinnliga domarna i Europa fanns på plats: Zorica Bjelic och Susana Maria Rodriguez, som dömde damernas EM-final i Polen i höstas, den första kvinnliga CEV-domaren Karin Zahorcova och Andrea Haas från Österrike, som bland annat dömde damernas beachfinal i OS i Peking.

 

Under seminariet diskuterades framför allt varför det inte finns fler kvinnliga internationella domare. Viktiga faktorer är hur de nationella förbunden stödjer och uppmuntrar kvinnor till en karriär som nationella men också som internationella domare, och hur kvinnliga domare bemöts av spelare, tränare och kollegor.

 

Dessutom diskuterades specifikt kvinnliga problem och hinder som t ex barn och familj, i kombination med jobb. Seminariet leddes av Jonas Personeni och ERC’s president Jan Rek, som dessutom föreläste om de olika roller vi dagligen har och vilka konflikter vi kan ställas inför rörande vårt uppdrag som domare. Detta gav upphov till intressanta och givande diskussioner i grupper som leddes av de fyra toppdomarna.

 

Ett intressant budskap från CEV är att kvinnliga kandidater från och med nu kommer att gå utanför kvoten för antagning till de internationella kurserna. Det gör att de länder som tidigare valt att skicka bara manliga domare till de internationella kurserna, och som svar på frågan om varför inga kvinnor skickats sagt att kvoten redan är fylld, nu får leta efter andra argument.

 

Satsningen på fler kvinnliga domare, framför allt på internationell nivå, har fullt stöd från både FIVB’s president Jizhong Wei och CEV´s president André Meyer, som båda deltog på seminariet. Flera andra prominenta ledare från både internationella och Europeiska förbunden deltog, men signifikant nog inga kvinnor. Bland de internationella domarna finner vi idag 270 män och 12 st kvinnor. De internationella kandidaterna består av 67 män och nio kvinnor. FIVB har sju manliga domare och en kvinnlig för tillfället. Det är uppenbart att behovet av rekrytering av kvinnliga internationella domare är stort.

 

För mer information se: www.cev.lu

 

Av Karin Gustavsson och Malin Croner, Elitdomare Sverige

Skribent: Torbjörn Johansson

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info