Hoppa till sidans innehåll

Svensk volleyboll och Svenska Spel sluter avtal

10 NOV 2017 16:55
Svensk volleyboll och Svenska Spel ingår samarbete. Under parollen Framåt för fler i rörelse genomför vi gemensamma kampanjer för livslångt idrottande och ökad medvetenheten om riskerna med stillasittande.
  • Skapad: 10 NOV 2017 16:55

- För omkring sex år sedan började Svensk volleyboll intressera sig för och förstå vikten av livslångt idrottande och varaktigt intresse för volleyboll. Som ett led i detta har vi utvecklat spelformer som skapar möjligheter för fler att utöva vår idrott. Vi kan nu se en tydlig trend att det varje år blir fler som utövar volleyboll i någon form. Svenska Spel vill, precis som vi, få fler i rörelse och för första gången har Svensk volleyboll nu ett treårigt samarbetsavtal med Svenska Spel. Vi kommer gemensamt sprida kampanjen för livslångt idrottande, säger generalsekreterare Bengt Wicksell.

Stillasittande barn 

Utgångspunkten för kampanjen är larmrapporter om inaktivitet bland både barn och vuxna. Senast i raden är en rapport från Centrum för idrottsforsknings där det slås fast att två av tre fyraåringar inte rör sig de 60 minuter om dagen som Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar.

Som en del i avtalet kommer Svensk volleyboll bland annat upplåta kampanjytor under utvalda nationella evenemang. Svenska Spel tillför resurser i form av material och pengar. Via volleyboll.se, den officiella Facebooksidan och andra kanaler kommer Svensk volleyboll hjälpa till att sprida budskapet. Dessutom har två ambassadörer utsetts, vilka ska agera goda exempel som kan basunera ut budskapet. Tora Hansson och Erik Sundberg.
- Tora och Erik kommer att vara viktiga delar i samspelet. De är våra ambassadörer för livslångt idrottande och Svensk volleyboll som en del av ett rikt liv, säger Bengt Wicksell.

"Tror på initiativet"

Tora Hansson är en av landets bästa beachvolleyspelare. Efter graviditet och mammaledighet återvände hon till Swedish Beach Tour (SBT), den svenska elittouren i beachvolley, sommaren 2016. Och hon gjorde det med besked. Två förstaplatser, ett tourfinalsilver och ett SM-brons på sammanlagt sex tourstopp blev resultatet. Sommaren 2017 fortsatte hon på samma spår tillsammans med spelpartnern Sofia Ögren. Utöver toppresultat på Swedish Beach Tour tog duon också klivet in på Europatouren.

- Utvecklingen med allt mer stillasittande är onekligen oroväckande. Framför allt eftersom vi inte vet vad det landar i. Med tanke på teknikens utveckling kan jag någonstans förstå hur vi hamnat här. Jag har barn och vet att det lätt kan bli att Ipaden lockar mer än äventyr i skogen eller lek med boll. Något behöver helt klart göras, och jag tror verkligen på det här initiativet och dess budskap. Fokus ligger på hälsa och glädjen som kommer av att röra sig, snarare än på resultat och prestation, säger Tora Hansson och fortsätter:
- Som beachvolleyspelare kan jag verkligen känna att min idrott rimmar väl med både Framåt för fler i rörelse och livslångt idrottande. Beachvolley är skonsamt, socialt och tillgängligt. Dessutom är det en jämställd idrott som tillåter mig som utövare att kombinera familjeliv med elitsatsning, säger Tora Hansson.

"Kommer idrotta hela livet"

Erik Sundberg är en av Sveriges mest framstående volleybollspelare. Vänsterspikern är en given del av det svenska herrlandslaget och agerade lagkapten när det historiska Euopean League-bronset bärgades i somras. Under klubblagssäsongen spelar han för finska mästarna VaLePa, som i helgen kan bli det första finska laget någonsin att kvalificera sig för Champions League.

- För mig handlar det om välmående och hälsa. Kroppen är gjord för att vara aktiv. Jag mår sämre när jag inte får röra på mig. Det blev tydligt för mig när jag för ett par år sedan genomgick en knäoperation som krävde mycket vila och lång rehab-träning. Det var en tuff period som gav mig perspektiv. Jag ser framför mig att jag kommer idrotta hela livet - det är något jag vill göra med mina barn i framtiden. Jag kommer aldrig sluta röra på mig, konstaterar Erik Sundberg.

LÄS MER
Riksidrottsförbundet om Framåt för fler i rörelse
Svenska Spel om Framåt för fler i rörelse

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info