Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Ny volleyboll i norr

22 OKT 2009 15:01
Nordsvenska Volleybollförbundets offensivlusta och strategiska satsningar har slagit väl ut. Två nya föreningar med barn och ungdomar och en ny serieverksamhet för herrar drar igång under hösten.
  • Skapad: 22 OKT 2009 15:01

Stöcke IF och Storuman IK är två nya medlemmar i volleybollförbundet. Båda har startat verksamhet denna höst. Stöcke med barn i Kidsvolleyålder och Storuman med något äldre ungdomar. Nordsvenska Volleybollförbundets arbete skördar alltså frukter. Flera tränar- och ledarutbildningar arrangeras inom kort. Sista veckan i oktober Kidsvolleykurser på flera platser och i november genomförs en steg 2 kurs. Fler ljuspunkter är att volleybollen även i Luleå är på väg tillbaka. 

 

Malin Karlsson, ordförande i Nordsvenska VBF,
-
Om vi påstår att det går bra med volleybollen uppe i norr, håller du med då?
"Ja, att under samma vecka som herrserien gör premiär få klart med tränarkurs i gamla volleybollmetropolen Storuman och få räkna in nästan 50 st. anmälda till de två kidsvolleykurserna i distriktet har känts nästan overkligt och samtidigt magiskt roligt! De anmälda kidsvolleykursdeltagarna är en sådan skön blandning av föräldrar som aldrig spelat själva, aktiva spelare, idrottslärare, forna elittränare och kända beachvolleyprofiler med flera. Jag ser verkligen fram emot att gå kurs själv i det sällskapet och med Camilla Park som inspirerande instruktör!"

- Kan "volleybolldagen" där ni samlade ex spelare o ledare vara en bidragande orsak? Ryktet säger att ni hyrde en buss och plockade upp deltagarna efter vägarna runt om i distriktet, stämmer det verkligen?
"Ja, jag satt på ett halvtrist möte på jobbet i måndags och bläddrade i min kalender och hajade till över att det faktiskt var så sent som i januari i år som vi arrangerade volleydagen på IKSU i Umeå. Dit kom ett fyrtiotal volleybollengagerade människor varav de flesta inte setts på flertalet år. Vi visionerade, snackade minnen, testade kidsvolley, spelade mixed, bastade, badade och åt gott. När vi vände hemåt den kvällen tror jag att hoppet om en stark volleybollsport i norr hade tänts hos de flesta och jag tror faktiskt att det är en del av förklaringen till att det går så pass bra just nu. Det har hänt en hel del sedan volleydagen mycket tack vare SVBF:s starka stöd. Vi har mycket jobb kvar att göra men kul ska det bli!"

 

Det är inte bara barn och ungdom som går framåt uppe i norr. För första gången på evigheter kommer det att spelas seriespel för herrseniorer, vilket är fantastiskt roligt.  

 

Patrik Bylund, projektledare för norrlandsserien för herrarna,

- Herrlag som tävlar i volleyboll i norrland? Så kul, vad har hänt?

"Ja, visst är det kul! Det har funnits försök tidigare också, men det har runnit ut i sanden av lite olika anledningar. Kanske mest beroende på få lag och att det saknats någon som haft tid och möjlighet att organisera det hela.

I fjol så insåg engagerade att det borde finnas underlag för en herrserie, eftersom det trots allt fanns en hel del herrlag på olika cuper här uppe. Lagen är en bra blandning, vissa är kvar från sist vi hade herrverksamhet här i norr, vissa är yngre lag som äntligen får en serie att spela i, och några kommer från beachhållet. Extra roligt är ju att både Änget från Örnsköldsvik och KFUM Östersund efter att ha legat lågt på volleybollsidan några år, kommer tillbaka igen."

 

- Ett nytt och spännande sätt att genomföra tävlingarna har vi hört, kan du berätta i korthet hur det ska fungera?

"Grundtanken är att det ska vara så enkelt som möjligt att vara med. Vi har tillräckligt med andra svårigheter att tampas med, så vi behöver verkligen inte konstruera en massa ramar och regelverk som gör det än svårare att få spela matcher.

Serien består av frivilliga sammandrag, där varje lag anmäler sig till de sammandrag man har möjlighet att delta i. I varje sammandrag spelar man två matcher oavsett antal anmälda lag. Eftersom lag kan spela olika antal matcher så blir tabellen en form av rankingtabell, där man får poäng för spelad match, samt poäng för varje setvinst. Slutspel med kval ordnas på våren, så får satsande lag möjligheter att avancera uppåt. Vilande lag kommer att döma. Licensen är turneringslicens. Med dessa ändringar så minskar ju kostnaderna ganska kraftigt för deltagande i serien, vilket känns väldigt viktigt.

 

Fördelen, som jag ser det, är att lag som har en verksamhet som är på gränsen, med 7-8 aktiva, nu får möjlighet att vara med och spela de gånger de får ihop fullt lag. Det blir dessutom enklare att hålla kvar "nedvarvare" i sporten några år till, eftersom de kan vara med på sina egna villkor. Steget in till seriespel för nya lag blir på det här sättet också lägre, man behöver inte träna ihop ett helt år för att sedan i april kunna anmäla sig till en serie som startar till hösten. Lagen kan istället komma igång direkt."

 

- Kan spelsättet vara något att exportera till resten av landet?

"Ja, det tror jag absolut. Grundidéerna borde ju vara något som alla lag ser som positivt: Vi får spela så många matcher vi vill, samt att det ska kosta mindre att spela. En av fördelarna om man har liknande system i hela landet blir ju att man kan välja vilka matchtillfällen man vill. Vissa kanske vill spela varje vecka, andra vill spela var tredje. Sen kan det ju vara kul att möta helt nya lag, så då anmäler sig laget från Göteborg till ett sammandrag i Halland istället. Utan att ha någon vidare koll på de lägsta serierna i övriga Sverige, så tror jag att det ger fler lag möjlighet att delta i seriespel än vad som nu är fallet."

 

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info