Hoppa till sidans innehåll

Ny internationell domare

31 MAR 2009 08:51
Johan Magnusson i Skåne har föregående vecka blivit godkänd internationell domare. Han gick en kurs nere i Tunisien och nu är han den sjätte internationella domaren som är aktiv utanför Sverige.
  • Skapad: 31 MAR 2009 08:51

Johan kommer att som första uppdrag åka med ner till Belgrad och döma på Universiaden i början på juli.

Grattis Johan
- Tack. Skönt att bli godkänd och att dessutom få mycket väl godkänd på teorin.

Hur var det nere i Tunisien?
- Det var full fart. Varje dag jobbade vi med teori från 9 till 2 och sen var det praktik fram till 8-9 på kvällen. Dessutom var det ca 30 grader några av dagarna, men väldigt roligt.

När började du döma?
- Jag började döma 1987 efter att ha blivit upptäckt som basketdomare på en gymnastiklektion av min lärare, beachvolleybollpionjären Lasse Tonning. Han skickade mig på Klubbdomarkurs en helg och på Distriktsdomarkurs helgen efter. Eftersom att jag inte hade fyllt 16 år den våren fick jag vänta till hösten innan jag fick några seriematcher att döma.

Vem är din förebild?
- Det är många man stött på under åren som har hjälpt en med att utveckas som domare och då måste jag nämna två: Oldrich Slavicek som under mina år som Distrikts- och Förbundsdomare motiverade och entusiasmerade en till att fortsätta arbeta seriöst. Den andre är Sigmund Dawiskiba som hjälpt mig väldig mycket de senaste åren med justera en del detaljer i mitt dömande.
Dock ser jag min Elitdomarkollega Janne Fast som min förebild. En enormt ambitiös och seriös domare som alltid ställer upp för sina kollegor och troligen snart blir helgonförklarad av domartillsättarna. Han presterar alltid oavsett vilken nivå hans uppdrag är på och oavsett vilken kollega han har. Hans arbete med att stötta och hjälpa fram unga tjejer som vill vara domare borde uppmärksamas mer.

Vad är ditt mål med dömandet?
- Att ha mål som domare är svårt att definiera. Självklart vill man ju döma så stora matcher som möjligt och det gäller även mig. Att få gå kursen för att bli internationell har varit ett mål under de senaste 3 åren och nu är jag där så det är väl dags att skaffa ett nytt. Denna gång får det bli ett mål som inte skall synas: Att inte inte bli irriterad på spelare och ledare som inte har samma uppfattning som jag om vad som hände, med andra ord: hantera den mentala biten av dömandet på en högre nivå. 

Övriga fem internationella domare är:
Hans Almkvist
Stefan Bernström
Martin Stenbock
Magnus Hagström
Marcus Hemme

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info