Hoppa till sidans innehåll

Med fokus på andredomaren

16 DEC 2010 14:50
Hur bör egentligen en andredomare arbeta? Den frågan ställde sig domaren Klas Hejdenberg för 16 år sedan, men upptäckte då att det saknades litteratur om arbetssättet för andredomaren. Resultatet blev att han skrev en bok, som han presenterade redan 2001 för bestämmande personer i europeiska volleybollförbundet, CEV.
  • Skapad: 16 DEC 2010 14:50

Klas Hejdenberg är en känd profil i domarsverige och dömde sin första match redan på 60-talet. Det var när han började som instruktör som han insåg att något fattades.

- Det finns litteratur och bra hänvisningar kring regler, men hur man praktiskt agerar som andredomare har det inte funnits något bra material om, säger Klas.

Han nämner exempelvis vikten av hur andredomaren agerar för att ha kontroll på uppställningarna inför en match. Vad gör man när det blir fel då man skrivit samma nummer två gånger eller om laget har en spelare på planen som inte finns med i laguppställningen. Boken innehåller övningsexempel och tips.

- Det är ganska mycket som andredomaren måste hålla reda på för att undvika felaktigheter i volleyboll, säger han.

Översatt till andra språk

Boken Andredomare i volleyboll är översatt till ett tiotal språk och beställningar kommer in från främst Europa. Och på herr-VM i Italien fick Klas möjlighet att träffa några av de allra viktigaste domarna i världen för att berätta om sina erfarenheter han har skrivit ner i boken.

- Det var väldigt roligt i Rom. Det blev en bra dialog om vikten av andredomarens uppgifter. Det var givande att prata om innehållet och sprida att en gedigen kunskap i ämnet finns här i Sverige, avslutar Klas.

Här finns boken Andredomare i volleyboll

Skribent: Annika Collin

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info