Hoppa till sidans innehåll
Domarseminarium kvinnor Schweiz juli 2011

Kvinnliga domare i fokus

09 NOV 2011 10:06
De svenska domarna Malin Croner och Helena Persson deltog i ett intressant seminarium för kvinnliga volleybolldomare i Europa. Det hölls i Montreux, Schweiz, 10-12 juni 2011.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:30

För andra året anordnades ett seminarium för kvinnliga domare inom det Europeiska Volleybollförbundet, CEV. Seminariet invigdes av Internationella Volleybollförbundet, FIVB:s president Jizhong Wei. Bland de 35 deltagarna från 24 länder fanns Helena Persson och Malin Croner med från Sverige.

Utvärdering efter matcher

Årets seminarium arrangerades samtidigt som turneringen Montreux Volleymasters pågick, vilket innebar att deltagarna utöver att delta vid seminariet fick möjligheten att se tre volleybollmatcher. Efter matcherna fanns möjlighet att utvärdera och diskutera domarnas insatser och handlande.

Hedersgäst vid seminariet var Svetlana Ilics som berättade om sin väg från att vara spelare, till att bli tränare på hög internationell nivå, samt vilka motsättningar och problem hon stött på.

Käppar i hjulen för karriärutveckling

Förutom detta så var årets huvudsakliga innehåll att få en bild av vad som hänt efter seminariet i Rom 2010, samt se och diskutera resultatet från den enkät som
genomfördes under säsongen 2010/2011. Alla kvinnliga domare på sin nationalitets högsta nivå har under året som gått ombetts att svara på en enkät rörande vilka ramfaktorer som påverkar och/eller kan påverka valet i att gå vidare i sin domarkarriär. Enkäten besvarades av 112 domare från 32 olika länder. Resultatet visade att det till stor del är volleybollförbunden i de olika länderna som begränsar möjligheterna till fortsatt utveckling och att t.ex. arbete och familj har mindre inverkan.

Mentorprogram för kvinnliga domare

Under dagarna diskuterades därför både kort- och långsiktiga lösningar för att få fler kvinnor ska ta steget mot en internationell domarkarriär. Att aktivt jobba på nationell nivå med att rekrytera kvinnor är det första steget, men det bör ske i samband med någon form av mentorsprogram för att ge unga domare en så bra start som möjligt på sin domarkarriär. Mentorer och feedback var något som vid flera tillfällen återkom i diskussionerna kring hur man kan arbeta för att få fler kvinnliga internationella domare.

Under helgen fördes även diskussioner kring den övre åldersgräns som idag finns för att få gå den internationella kursen. Från CEV:s sida poängterade man då att även den internationella kursen är en del i en domares utveckling, vilket innebär att de som går den inte behöver vara ”färdiga domare”. Kravet är att en domare som nomineras ska behärska regler och kunna döma en volleybollmatch – det går alltid att finslipa detaljer senare.

Kvinnlig domarrekrytering

Rekryteringen av kvinnliga domare har bara påbörjats och det är långt kvar innan
FIVB och CEV är klara. De kan dock inte ensamma arbeta med detta utan behöver
givetvis hjälp av de nationella förbunden. För Svensk volleyboll handlar det nu om att på nationell nivå fortsätta diskutera hur vi kan öka rekryteringen av nya domare, samt hur vi på bästa sätt kan stötta dem på deras väg. Detta gäller alla domare, men med ett litet extra fokus på kvinnorna.

För med information se: www.cev.lu samt www.fivb.org

/ Helena Persson och Malin Croner
Elitdomare i Sverige

Skribent: Annika Collin

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info