Hoppa till sidans innehåll

Adventskalender lucka 8

08 DEC 2012 00:00
En ledare som är bra på att motivera sina spelare är duktig på att tillfredsställa spelarnas tre grundläggande psykologiska behov av kompetens, samhörighet och autonomi? Här nedan får du resultatet av vår undersökning, som visar hur motiverade beachvolleyspelares och volleybollsspelare är.
  • Skapad: 08 DEC 2012 00:00

Dagens lucka sätter fingret på behovet av autonomi - att känna att man verkligen vill göra det man gör. Vi människor vill känna att vi själva styr våra liv, vårt beteende och våra åsikter.

Valfrihet skattas högt

Detta kan vara en förklaring till varför färre idrottar enligt modellen ”seriespel med fasta träningstider” och fler använder sig av ”gymkortsmodellen” där valfriheten är mycket större, både vad gäller tider och aktiviteter.

Volleybollspelare och beachvolleyspelare i undersökning

Swedish Beach Tour sommaren 2012

Svensk volleyboll har med hjälp av Stefan Söderfjäll, dr. i psykologi vid Ledarskapscentrum, mätt behovstillfredsställelsen hos volleyboll- och beachvolleyspelare i Sverige. Mätningen gjordes under mars 2012 och visar att beachvolleyspelare har högre värden än volleybollspelare vad gäller behovstillfredsställelse och det är just behovet av autonomi där skillnaden föreligger. Kanske inte så konstigt eftersom beachvolleyspelare i högre utsträckning än volleybollspelare kan bestämma över sin tränings- och tävlingsplanering.

Rapporten ”Motivationsförutsättningar inom Svensk volleyboll” Här får du mer info om spelarenkätens sammanställning, analyser mm.

Videorekommendation: Dan Pink, The puzzle of motivation, 18 min

 

Skribent: Annika Collin

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info