Hoppa till sidans innehåll

Adventskalender lucka 22

22 DEC 2012 00:00
Visste du att träningsbarheten av olika fysiska färdigheter varierar stort med utvecklingsåldern? Ett exempel är att före puberteten har barn dåliga förutsättningar för att utveckla syreupptagningsförmågan, medan det under puberteten finns riktigt bra möjligheter att utveckla muskelmassa.
  • Skapad: 22 DEC 2012 00:00

Barn före puberteten har en unik förmåga att utveckla syreoberoende uthållighet, kallat anaerob kapacitet - barnen har dåliga förutsättningar för att utveckla syreupptagningsförmågan. Under puberteten finns särskilt god möjlighet att utveckla muskelmassa. Det är också i åldern 7-12 år som möjligheten att utveckla snabbhet är som störst.

Träningsbarheten är en mycket viktig aspekt i arbetet med nya ledar- och spelarutvecklingsplanen . Nästa steg är att göra utvecklingsplaner för respektive steg i utvecklingstrappan.

Varje steg ska få en beskrivning på hur vi ska utveckla spelarna i tre olika perspektiv: atleten, spelaren, människan. Detta arbete ska göras med delaktighet av experter och hängivna volleyledare inom olika ämnesområden och spelarkategorier.

Nedan bild, illustrerar när olika fysiska färdigheter är som mest träningsbara i förhållande till utvecklingsåldern hos pojkar respektive flickor:

Träningsbarhet - bild

 

Ett exempel på hur en utvecklingstrappa kan se ut, Volleyball Canada.

Utvecklingstrappan, exempel Volleyball Canada

Skribent: Annika Collin

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info