Hoppa till sidans innehåll

Adventskalender lucka 21

21 DEC 2012 00:00
Antalet spelare inom Svensk volleyboll har ökat under 2012. Nu är vi drygt 7 500 som spelar volleyboll och/eller beachvolley och har spelarlicens. I fjol var det drygt 7 300, en ökning med 200 individer.

  • Skapad: 21 DEC 2012 00:00

Antalet utövare är ju ett traditionellt mått på en idrotts storlek och utveckling. Licensstatistiken kan ses som ett mått på vår ”skörd”. Numera mäter vi inom Svensk volleyboll även ”sådden” , dvs. nyckelförutsättningarna för att sporten ska växa. Sådden i detta fall är mått på hur väl spelarnas grundläggande psykologiska behov är tillfredsställda (autonomi, samhörighet och kompetens). Dessa behov bör vara tillfredsställda för att ge förutsättningar för ”rätt sorts” motivation, som är en viktig förutsättning för att spelare ska spela länge och öka sitt engagemang.

Kidsvolleyboll

Sambandet är tydligt inom idrott, ju högre värden desto färre är det som slutar. Så nu mäter vi även det som kanske räknas allra mest, eller hur?!

Tabellen nedan visar värden på alla spelares behovstillfredsställelse inom Svensk volleyboll. För analyser och mer värden i förhållande till tex kön, ålder och gren, kolla in rapporten av spelarenkäten som ligger till grund för mätningen av sådden. Rapporten

Mätning resultat 2012

Grundläggande info om motivationsförutsättningar berättade vi om i lucka nr 7.
”Motivationsfrämjande ledarskap” blir en ny del av Svensk volleybolls ledarutbildningar framöver. Den kursen syftar till att utveckla tränarnas förmåga att tillfredsställa dessa behov och ska erbjudas till tränare på alla nivåer.

Skribent: Annika Collin

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info