Hoppa till sidans innehåll

Adventskalender lucka 14

14 DEC 2012 00:00
Det räcker inte med att lägga ner mycket tid för att bli riktigt duktig. För att utvecklas är det också viktigt att fundera på hur man gör, och hitta rätt nivå på träningen.
  • Skapad: 14 DEC 2012 00:00

Det känner du säkert till, men du kanske inte vet att det finns något som kallas för ”deliberate practice” (Ericsson 1993)? Med det menas att för att utvecklas krävs att man väljer utmanande och relevanta aktiviteter som ligger i ”lärande zonen”. Blir det för enkelt eller för svårt så lär man sig ingenting. Det låter kanske enkelt, men det är en utmaning att utnyttja träningstiden för att kunna ha så mycket ”deliberate practice” som möjligt.

Skapa glädje

Det handlar om att skapa aktiviteter som gör att glädjen ökar hos spelarna, vilket skapar en lärande och motiverande miljö.

Bild deliberate practice

Knyta skorna ingen utmaning för de flesta vuxna

Ett exempel: De flesta av oss lär sig knyta skorna när vi är 6-7 år. Sen utvecklar vi förmågan knyta snyggare, snabbare fram till kanske runt 12 års ålder. Därefter knyter vi våra skor lika bra resten av livet trots att vi gör det flera gånger per dag. Det gäller alltså att kontinuerligt försvåra och höja utmaningen i det man tränar på.

Har ni några moment i er träning som haft samma svårighetsgrad länge?

Knyta skorna

Skribent: Annika Collin

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info