Hoppa till sidans innehåll
Foto: Robert Boman Vilma Andersson gick på RIG. Nu är hon proffs och spelar i landslaget.

10 av 14 EM-stjärnor gjorde det: ”Utan RIG hade jag inte varit här idag”

19 NOV 2021 08:55
1 december stänger ansökan till RIG i Falköping.
Steget att flytta kan vara stort för en 15-åring.
"Ja, men jag hade definitivt gjort om det", säger landslagets passare Vilma Andersson, numera proffs i Schweiz.
  • Uppdaterad: 19 NOV 2021 08:55

Just nu funderar ett antal niondeklassare runtom i Sverige.
Söka eller inte söka, det är frågan.

I det här reportaget berättar Vilma om sina erfarenheter.

Tack vare mina år på RIG, i Engelholms VS och i landslaget så kunde jag uppfylla min dröm att bli proffs utomlands, säger hon.

– Om man tvekar så sök! Eller om tanken är helt ny så sök! Med en ansökan inne finns i alla fall möjligheten. Kombinationen av skola och volleyboll är fantastisk, säger Ronny Johansson, verksamhetsledare på Riksidrottsgymnasiet för volleyboll i Falköping.

Den gångna sommarens landslagstrupp, som gjorde sensation genom att gå till kvartsfinal i damernas volleyboll-EM, innehöll 14 spelare. Inte mindre än 10 av dem gick på RIG i Falköping under gymnasietiden.

Bland dem märks tvillingsystrarna Alexandra och Rebecka Lazic och Vilma Andersson. På herrsidan har bland andra beachvolleystjärnan Jonatan Hellvig gått på RIG, liksom Tysklandsproffset Viktor Lindberg.

Vilma berättar:

– Jag minns det som en väldigt rolig, lärorik, tuff och utvecklande tid. Det var ett stort steg att flytta som 15-åring men med allting uppbyggt runt omkring på ett väldigt bra sätt så fungerade det väldigt bra! Man skaffar sig massa nya vänner som man alltid kommer ha en speciell relation med. Ibland kunde det vara tufft när man hade mycket i skolan och med all träning och alla matcher, men jag skulle definitivt göra det igen om jag fick chansen!

Landslagspassaren Vilma är numera proffs i Schweiz efter att ha börjat spela volleyboll i Tuve VK i Göteborg. Efter högstadiet flyttade hon till RIG i Falköping. Under tiden där kom hon med i landslaget. Tre år i Falköping följdes av tre år i Engelholms VS i elitserien jämte landslagsspel. Nu är hon inne på sin tredje månad som proffs i laget SM’aesch i Schweiz.

– Det var på RIG som jag bytte position från spiker till passare, vilket jag är väldigt glad att jag gjorde eller fick chansen till att göra! Om jag inte hade börjat på RIG hade jag antagligen aldrig bytt position. Så om jag inte hade gått på RIG så vet jag inte om jag hade varit där jag är idag, berättar hon.

Och likande upplevelser av RIG har de andra landslagsspelarna. Rebecka och Alexandra Lazic lever sedan en tid sin proffsdröm ute i Europa. Rebecka spelar i Frankrike medan Alexandra är i Polen.

– Man behöver en kombination av utbildning och volleyboll. Det lockade mig och syrran väldigt mycket, berättar Rebecka Lazic.

Vardagens logistik för volleybolleleverna i Falköping är optimal. Man bor i egna rum i nyrenoverade lägenheter som man delar med andra volleybollelever. Boendet ligger fem minuter från skolan och fem minuter från Frejahallen där volleybollträningen sker. 

– Det här är en bra förberedelse om man vill ha volleyboll som yrke. Vi har oerhört rutinerade och kompetenta tränare som är i daglig kontakt med förbundskaptenerna, och som i vissa fall själva är förbundskaptener, säger Ronny Johansson.

Träningen på RIG är helt inriktad för 16-18-åringar.

– Året innan jag flyttade till Falköping så tränade jag volleyboll två gånger i veckan och spelade division 2. Så för mig att börja på RIG var en stor omställning med mycket mer träning. Men tack vare den mängden träning fick jag chans att utvecklas i min nya position och under mitt andra år på RIG fick jag möjligheten att följa med landslaget för första gången, säger Vilma.

Även utanför planen minns hon tiden på RIG med glädje.

– Det är väldigt utvecklande att flytta och ta hand mer om sig själv. Du måste klara av dina studier samtidigt som du tränar så mycket. Även om du bor med andra så får du lära dig att städa, tvätta, laga mat och planera. Steget senare att flytta själv blir inte lika stort, säger hon.

Ronny utvecklar samma tema:

– Här förstår vi att att det kan vara tufft att flytta, men man växer med uppgiften, man får lära sig planera och ta ansvar och man kommer härifrån bra rustad för det som kommer efteråt, fortsätter Ronny.

Och det bästa av allt, enligt Ronny:

– Man är här tre år men man skapar vänner för livet.

Vill man veta mer, och vill man söka till RIG Falköping, så finns länken här.

_mgl0825.jpg

Några av dagens elever på RIG i Falköping. Foto: Johannes Nenne Larsson/Ateljé Änggatan

Skribent: Ulric Svensson
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER
SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info